septembrie 2015
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2015
Iubitorii şi susţinătorii cinematografiei autohtone se vor bucura pe 18 septembrie 2015 de cea de-a şasea ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, unde sunt aşteptaţi la un program cu totul special, compus din 38 de titluri, scurt şi lungmetraje, ficţiune şi documentare, proiectate în 8 spaţii de proiecţii din Capitală.

Secţiunea Panoramă 2014 aduce pe marile ecrane filme apreciate de publicul român, dar şi de criticii de specialitate. Film recompensat cu cinci Premii Gopo, Q.E.D. (r. Andrei Gruzsniczki) prezintă România anului 1984, unde decizia unui matematician de a publica o lucrare într-o revistă a unei universităţi americane, fără să ceară permisiunea autorităţilor comuniste, va declanşa un lanţ de evenimente care va schimba vieţile celor din jurul său. Filmul îi are în rolurile principale pe Florin Piersic Jr. (câştigător al Premiului Gopo Cel mai bun actor într-un rol principal), Ofelia Popii (Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal) şi Sorin Leoveanu, nominalizat şi el la Premiile Gopo 2015.

Nominalizat la Premiile Gopo la secţiunea Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Iulia Ciochină, filmul omnibus Love Bus - cinci poveşti de dragoste din Bucureşti (r. Roxana Andrei, Mihai Mincan, Constantin Radu Vasile, Andrei Georgescu, Florin Babei), aduce în prim-plan 5 poveşti de dragoste ce se petrec în câte un cartier al Bucureştiului. Filmul a fost turnat în regim independent, cu studenţi proaspăt absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" şi reprezintă debutul lor, colectiv, pe marile ecrane.

Poarta Albă (r. Nicolae Margineanu), nominalizat la şase categorii la Premiile Gopo 2015, este un film inspirat din fapte reale, ce descrie ororile din timpul construirii Canalului Dunăre-Marea Neagră. Adrian şi Ninel se numără printre deţinuţii înghesuiţi în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnaţi alături de ei se găsesc profesori, avocaţi, poeţi, filozofi, ţărani, artişti, oameni de ştiinţă. Cu toţii îşi dau seama treptat că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi.

Celebrat în 2015 la TIFF, Mircea Daneliuc revine în 18 septembrie 2015 pe marile ecrane, cu o scurtă retrospectivă la maratonul filmelor româneşti. La 35 de ani de la premieră, cinefilii din Bucureşti şi Cluj au ocazia unei vizionări speciale a filmul Probă de microfon (1980) - ce vorbeşte despre acele momente de adevăr care răzbat în situaţii controlate şi ritualizate cum ar fi interviurile TV - momente în care, pe faţada socială apare o fisură ce dezvăluie o altă realitate, ascunsă privirii", scrie Richard Peña, fost director de programe al Film Society of Lincoln Center şi preşedintele comitetului de selecţie al New York Film Festival timp de 25 ani, un susţinător devotat al cinema-ului românesc şi admirator al operei lui Mircea Daneliuc. Luiza şi Nelu, reporter şi cameraman, au o relaţie. Într-o zi, fac un reportaj în Gara de Nord, unde intervievează câţiva infractori. Aici, Nelu o cunoaşte pe una dintre aceştia, Ani, încercând s-o menajeze în momentul filmării, dar şi s-o întâlnească după aceea. O fată fără serviciu, fără părinţi, fără buletin de Bucureşti, Ani este într-o continuă vânătoare de bani pentru a-şi întreţine fratele alcoolic.

Patul conjugal, ce a concurat pentru Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin în 1993 - "marchează revenirea lui Daneliuc la realism. Un realism anxios, cu deraieri în suprarealismul crud, sub semnul "Români, vi se pregăteşte ceva!...", plin de mizeria României postceauşiste, pe fundalul căreia "amărăşteanul" Vasile Potop se zbate între sărăcie şi noile obsesii colective: elicopterul, umbra deja venerată a dictatorului ucis, mineriadele, Europa, noua veche Securitate, resurecţia PCR." (Cristian Tudor Popescu). Vasile Potop este administrator de cinematograf, după Revoluţie. Economia nu merge, filmele nu mai au spectatori, menajul cu Carolina a eşuat în plictiseală şi dezgust. Singurele momente de bucurie sunt date de Stela, casiera, cu care se închide din când în când în birou. În jur, toată lumea încearcă să facă un ban, apelând la idei de afaceri groteşti...

Ultimul film ce completează retrospectiva lui Mircea Daneliuc la Noaptea Albă, Cele ce plutesc (2009), spune povestea lui Avram care, aflat la muncă în Europa, bagă de seamă că italienii plătesc bine câinii dresaţi, dorind să se simtă în siguranţă în faţa valurilor de emigranţi. Acesta se întoarce în România spre a pune pe picioare o canisă pentru câini de pază, cu gândul de a-i exporta apoi în Italia. Nimereşte, însă, în vecinătatea unei tabere de proaspăt expulzaţi de la Roma. Astfel, volens, nolens, conflictul italian se mută şi aici, lângă Dunăre.


Programul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc în Bucureşti

CINEMA ELVIRE POPESCO

 ora 18:00
Cele ce plutesc (2009, r. Mircea Daneliuc)

 ora 20:00
AVANPREMIERĂ: Preţ bilet 10 RON
Film Surpriză

 ora 22:00
PREMIERĂ: Preţ bilet 10 RON
Un etaj mai jos (2015, r. Radu Muntean)

 ora 00:15
Probă de microfon (1980, r. Mircea Daneliuc)

SALA ARCUB

 ora 19:00
Patul conjugal (1993, r. Mircea Daneliuc)

 ora 21:00
Quod erat demonstrandum (2014, r. Andrei Gruzsniczki)

 ora 23:15
Live (2015, r. Vlad Păunescu)

DIANEI | 4

 ora 19:00
Toto şi surorile lui (2014, r. Alexander Nanau)
 
 ora 21:15
Bondoc (2015, r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea)

 ora 23:00
Omul pasăre (2014, r. Alexandru Mavrodineanu, Mihai Grecea)

 ora 00:45
Poarta Albă (2014, r. Nicolae Mărgineanu)
 
CINEMA STUDIO

 ora 20:00
PREMIERĂ: Preţ bilet 12 RON
Un etaj mai jos (2015, r. Radu Muntean)

 ora 22:30
AVANPREMIERĂ: Preţ bilet 7 RON
Autoportretul unei fete cuminţi (2015, r. Ana Lungu)

 ora 00:30
Aferim! (2015, r. Radu Jude)

 ora 02:30
Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti (2014, r. Roxana Andrei, Mihai Mincan, Constantin Radu Vasile, Andrei Georgescu, Florin Babei)
 
J'AI BISTROT

 ora 20:00 - 22:30
Scurtmetraje româneşti din selecţia TIFF 2015

Artă (2014, r. Adrian Sitaru)
In the House (2014, r. Ana Maria Comănescu)
Pavel (2015, r. Alexandru Ranta)
Vacanţă la ţară (2015, r. Andrei Tănase)
Dispozitiv 0068 (2015, r. Radu Bărbulescu)
Greieri (2015, r. Lucian Dan Teodorovici)
Lag (2015, r. Anton Groves, Bogdan Orcula)
Verigheta (2015, r. Gabriel Achim)
Mesagerul (2015, r. Radu Potcoavă)
 
DESCHIS GARSTROBAR
 
 ora 20:00 - 23:30
Scurtmetraje româneşti din selecţia TIFF 2015
 
Omulan! (2015, r. Matei Branea)
Scor alb (2015, r. Marius Olteanu)
Vera (2015, r. Dorian Boguţă)
Ramona (2015, r. Andrei Creţulescu)
Black Friday (2015, r. Roxana Stroe)
Dopul scuză mijloacele (2015, r. Mihai Ionescu)
Profesioniştii (2014, r. Tudor Botezatu)
Casting Call (2015, r. Conrad Mericoffer)
Nu există-n lumea asta (2015, r. Andreea Vălean)
 
MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI ROMÂN: OPEN AIR

 ora 20:30
Paşaport de Germania (2014, r. Răzvan Georgescu)

MUZEUL NAŢIONAL AL ŢĂRANULUI ROMÂN: STUDIOUL HORIA BERNEA

 ora 22:30
Reţeaua (2015, r. Claudiu Mitcu)

 ora 00:00
Aliyah DaDa (2015, r. Oana Giurgiu)
 
CINEMAPRO
 
 ora 22:00 - Preţ bilet: 12 RON
De ce eu? (2015, r. Tudor Giurgiu)

 ora  00:30 - Preţ bilet: 12 RON
Comoara (2015, r. Corneliu Porumboiu)

Intrarea la proiecţii va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, cu excepţia următoarelor filme, la care accesul se va face pe bază de bilet, achiziţionat de la cinematografe:
Un etaj mai jos (h 20:00, Cinema Studio, bilet 12 RON; h 22:00, Cinema Elvire Popesco, bilet 10 RON)
Autoportretul unei fete cuminţi (h 22:30, Cinema Studio, bilet 7 RON)
De ce eu? (h 22:00, CinemaPRO, bilet 12 RON)
Comoara (h 00:30, CinemaPRO, bilet 12 RON)
Film Surpriză (h 20:00, Cinema Elvire Popesco, bilet 10 RON)

Detalii despre eveniment sunt disponibile pe www.romfilmpromotion.ro şi www.facebook.com/NoapteaAlba Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Parteneri eveniment Bucureşti: Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Francez, Ambasada Franţei în România, ArCuB, CinemaPRO, Dianei | 4, J\'ai Bistrot, Deschis Gastrobar
Parteneri eveniment Cluj: Asociaţia Victoria Film, Casa TIFF
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media naţionali: KISS FM, Zile şi Nopţi, CINEMAP, Ziarul Ring, Glamour, Unica, Psychologies, Observatorul Cultural, cinemarx.ro, ziarulmetropolis.ro, urban.ro, orasulm.eu, cinefan.ro, SUB25, amdoar18ani.ro, b65.ro, aarc.ro, starfilme.ro, filmreporter.ro
Parteneri media locali: Radio Cluj, Zile şi Nopţi, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Făclia de Cluj, cinemarx.ro, cluj.com, clujlife.ro, campuscluj.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus