România Liberă / septembrie 2005
Festivalul filmului american de la Deauville are la actuala ediţie mai mult succes pe partea lui documentară decît pe cea competitivă, destinată filmelor de ficţiune. Cu Grizzly Man, cunoscutul cineast german Werner Herzog se apropie de povestea lui Timothy Treadwell, care a petrecut 13 veri alături de urşii din Alaska pentru a-i studia, ca să sfîrşească în 2003 devorat de ei. Succesul filmului a venit în mare măsură din felul în care Herzog a combinat imaginile cu Treadwell cu imaginile unui frumos, spune AFP, documentar despre animale. Born into Brothels de Zana Briski narează aventura autoarei, care se apropie de universul puţin cunoscut al prostituatelor din Calcutta. Treptat, Briski ajunge să se implice, le dă copiilor prostituatelor aparate de fotografiat, adună fonduri pentru a-i ajuta pe aceştia să meargă la şcoală. Acest documentar e posesorul Oscarului din acest an şi al Premiului publicului la Sundance.

Festivalul de la Deauville l-a avut zilele trecute ca invitat şi pe Pierce Brosnan, protagonist în The Matador de Richard Shepard, care participă în competiţie. Filmul este o comedie în care Brosnan abordează un rol nou, cel al unui ucigaş depresiv care, din singurătate, se împrieteneşte cu un om normal, drăguţ şi timid (interpretat de Greg Kinnear). În vîrstă de 53 de ani, fostul James Bond s-a declarat încîntat de film (pe care l-a numit, citat de AFP, "subversiv"), ca şi de noutatea rolului său. De partea lor, specialiştii spun că e cel mai bun rol al lui de pînă acum. Festivalul ia sfîrşit pe 11 septembrie, cînd juriul condus de Alain Corneau va anunţa premiile.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus