septembrie 2005
Titlul sună haios, nu?! Puţin prea direct pentru o piesă de teatru? Ce cuvânt e ăsta " mişto" ai putea spune, tu spectatorule, nu tocmai iubitor de limbaj "prea liber" şi prea... prea, mă rog, aşa cum nu-i şade bine unei piese de teatru.

Dar tu, celălalt spectator ai putea zice: mişto titlul! Cred că se râde...

Da, dragă spectatorule, la piesa asta se râde si se râde bine, dar te rog fii pregătit să si plângi, şi poate cel mai important ar fi dacă ai vrea să te implicit pe viitor, luând atitudine.

Vrei să ştii ce atitudine? La ce? Şi unde? La teatru! Vrei să-mi spui că nu ai venit aici decât să petreci o seară într-un mod relaxant, la o piesă cu un titlu drăguţ, după o lungă şi stresantă zi de serviciu, cu un şef extrem de pisălog. Poate ai dreptate..

Bine, atunci îţi voi spune la ce să te pregăteşti...

Piesa Ce tipe mişto e un fel de Sex and The City ca să fiu cât mai directă. Adică şi aici te întâlneşti cu şase fete (cu două mai mult) tot la fel de pline de haz, de simpatice, bla, bla. Să ţi le prezint! Ele se cheamă:

  Jessie. O tânără scriitoare de succes, de tipul celor care scriu best-seller-uri cu titluri elocvente: Cum să fii propriul tău iubit. Cred că te-ai prins de ce scrie cărţi de genul ăsta, nu?! E singură, îmi vei spune! Răspuns greşit: Are doi iubiţi!

  Dar cea care are cu adevărat şi mai mulţi iubiţi e Nina. Genul acela de tipă după care toţi întorc capul. Ştii tu, dragă spectatorule, la care totul e foarte mic: fusta, bluza, poşeta... Nina e o manichiuristă de succes la fel cum sunt unele hairstyliste de pe la noi. Cu foarte mulţi bani şi cu mai multe apariţii la TV decât preşedintele ţării. Ce îşi doreşte în viaţă? Mulţi bărbaţi!! Asta are dar vrea unul numai al ei. Aaa..., era să uit, ştii cum vorbeşte o manichiuristă? Dacă nu fii pregătit! Foarte, foarte "direct"!

  Lisabeth. Manechin de succes. Apare în Vogue dar e imaginea Prozac. Cam îţi închipui cum arată: evident, anorexică şi " visătoare". Trebuie să îţi mai spun că e şi foarte inteligentă. Evident, glumeam! Iubitul ei a părăsit-o acum un an cu scuza "mă duc să-mi iau câteva cărţi". Ea încă îl aşteaptă să le aducă.

  Martha. Aşteptai tipa cu bani, fiţe, case multe, de carieră, care se îmbracă de la Prada în sus. Ei bine a sosit! Ea e Martha! Îi plac restaurantele scumpe unde se servesc homari, croazierele pe mare, insulele, bijuteriile. Şi un soţ care să i le ofere. Şi chiar se mărit[! Surpriza nu ţi o spunem. Nu e chiar totul roz în astfel de situaţii, nu! Prea mulţi bani, prea puţine principii sau prea multe vicii.

  Sue Carol. Actriţă ratată care serveşte la bar, "o chelactriţa profesionistă ". E prezentă veşnic la probe pentru rolul Ofeliei dar sfârşeşte prin a fi invitată "la petreceri de puştani". Are 36 de ani. E sigură că invitaţiile îi sunt adresate pentru că arată atât de tânăra. Îngrozitor, nu! Şi în plus soţul ei o trădează "în propriul lor pat în timp ce ea muncea de i săreau capacele". Îl iartă, nu? Da, dragă spectatorule, îl va ierta pentru că frica de singurătate e mai grea decât o trădare. Compromisuri...multe compromisuri.

  Claire. Gravidă. Fără bărbat, fără vreo legătură oarecum stabilă. Un copil cu un bărbat pe care l-a cunoscut la magazinul de fructe şi cu care a ales să facă un copil. Nu ştie cine e sau cum îl cheamă. De ce alege asta? Pentru că nu îşi doreşte un copil dintr-o căsnicie plină de compromisuri ci un copil în urma unei nopţi de dragoste".


Numai că celelalte nu sunt de acord cu decizia ei. Da, în secolul ăsta, în societatea noastră plină de "political correctness". Un copil fără tată, o mama singură, sau pe româneşte "un copil din flori" nu vor avea niciodată aceleaşi şanse. Poate aşa e dar trebuie să încercăm să privim acest lucru ca pe ceva normal, din care nimeni să nu sufere. Acum ştii la ce trebuie să iei atitudine? Să încerci să nu iei partea celor care cred că un copil dintr-o familie monoparentală nu are nici o şansă. Orice copil trebuie să aibă şanse egale.

Per total, nu vrem să fim nişte militante supărătoare, nesuferite ci dimpotrivă nişte tipe mişto, amuzante, pline de viaţă, optimiste şi haioase.


Distribuţia: Ela Ionescu, Paula Gherghe, Maria Obretin, Carmen Florescu, Carmen Lopazan, Cătălina Harabagiu
Regia: Iulia Stănescu
De: Laura Cunningham Regia: Iulia Stănescu Cu: Ela Ionescu, Paula Gherghe, Maria Obretin, Carmen Florescu, Carmen Lopazan, Cătălina Harabagiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus