noiembrie 2015
Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls, 2015
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls (Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie "Spectacole de colecţie"), va debuta sâmbătă, 7 noiembrie 2015, la ora 10.00, cu un spectacol eveniment, pentru toate vârstele, Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, o producţie a Teatrului Merlin din Timişoara.

În cele 12 zile de festival (7-18 noiembrie 2015) în care Teatrul Ţăndărică îşi aşteaptă publicul în ţinută de sărbătoare, vor avea loc peste 70 de evenimente dedicate copiilor, tinerilor şi adulţilor: 42 de spectacole de teatru din România (Timişoara, Oradea, Sibiu, Cluj, Târgu Mureş, Galaţi, Iaşi, Baia Mare, Braşov, Craiova şi Bucureşti) şi din străinătate (China, Bulgaria, Belgia, Spania, Italia, Polonia), ateliere pentru cei mici, conferinţe, dialoguri şi discuţii teatrale cu profesionişti din domeniu, lansări de carte, decernarea premiilor de excelenţă în animaţia românească, evenimentul aniversar şi expoziţia Călătoria lui Ţăndărică.

Ediţia 2015 a Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls găzduieşte spectacole dedicate noii generaţii de public, producţii pentru copii şi pentru adulţi care vorbesc despre actualele tendinţe în teatrul vizual şi de animaţie la nivel mondial.

Dintre spectacolele dedicate celor mici, amintim:

Povestea lui Harap Alb iese din carte şi capătă viaţă pe scenă duminică, 8 noiembrie 2015, ora 19.00 prin spectacolul realizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong din Sibiu.

Cei trei purceluşi, spectacolul Teatrului Naţional Pentru Copii din Beijing, China, care va avea 5 reprezentaţii, un spectacol menit să stimuleze imaginaţia copiilor şi să le deschidă drumul celor mici spre lumea teatrului.

Luni, 9 noiembrie 2015, ora 18.00, cei mici sunt invitaţi să vadă Povestioare africane, producţie a Companiei sur le Fils din Bruxelles, Belgia, o serie de povestioare amuzante, teribile şi incredibile, un spectacol de umbre, la limita dintre marionete şi teatru de obiecte.

Teatrul de dramă şi păpuşi din Wałbrzych, Polonia ne propune, vineri, 13 noiembrie 2015, ora 18.00, o altă versiune a poveştii Scufiţa Roşie. Michalinka, o micuţă rebelă care se autointitulează Scufiţa Roşie, călătoreşte printr-o pădure care se transformă într-o sursă de cunoaştere.

Regizorul Gavriil Pinte propune "Libera circulaţie a lui Rapunzel în natură" sau "De pe calea firelor, pe calea undelor" prin audiţia spectacolului de teatru radiofonic Rapunzel a Teatrului Naţional Radiofonic din Bucureşti care va avea loc marţi, 10 noiembrie 2015, ora 20.30 şi miercuri 18 noiembrie 2015, la 17.30, precum şi spectacolul Rapunzel, realizat la Teatrul Ţăndărică, susţinut duminică, 15 noiembrie 2015, ora 18.00.

Enumeram doar câteva dintre spectacolele dedicate tinerilor şi adulţilor:

Talita Kum, spectacol nonverbal al Companiei Riserva Canini din Milano, Italia va surprinde publicul adult, miercuri 11 noiembrie 2015, ora 18.00, cu povestea de dragoste dintre viaţă şi existenţă, cu viziunea de a pune corpul uman în situaţia de a fi animat.

Adunarea Păsărilor, spectacolul nonverbal al teatrului gazdă, dedicat tinerilor şi adulţilor, se va juca joi, 12 noiembrie 2015, ora 19:15 şi va prezenta o imagine a omului, a lumii, a dualităţii fiinţei umane în situaţii limită.

Pisica Verde ne vorbeşte despre lumi imaginare, despre adolescenţă, dragoste şi singurătate. Provocarea pe care o adresează publicului tânăr este să urce pe scenă alături de actori într-un club, la o petrecere silent disco, unde vor afla povestea a şase adolescenţi şi a unei seri care le va schimba vieţile. Producţia Teatrului pentru Copii şi Tineret Luceafărul din Iaşi se va juca luni, 16 noiembrie 2015, la ora 19.00.

O componentă la fel de importantă a acestui festival o constituie dezbaterile, dialogurile şi conferinţele realizate de profesionişti în domeniu, de critici şi personalităti marcante la nivel mondial, care vorbesc despre teatrul de animaţie din trecut dar şi despre teatrul vizual contemporan. Amintim doar două dintre acestea:

Aşadar, luni, 9 noiembrie 2015, la ora 19:15, domnul Radu Boroianu - actualul preşedinte al Institutului Cultural şi fost director adjunct artistic la Teatrul Ţăndărică şi domnul Vladimir Simon - fost secretar literar al Teatrului Ţăndărică, vor vorbi despre păpuşi şi marionete. Vor încerca să reconstituie momente memorabile ale vieţii de zi cu zi într-un aşezământ cultural în care, înainte de 1989, prietenia şi credinţa în puterea artei au reuşit să atenueze dificultăţile unor vremuri deloc confortabile.

Octavian Saiu - profesor, cercetător şi critic de teatru va susţine vineri, 13 noiembrie 2015, la ora 19:15, conferinţa Mit şi teatralitate în animaţia contemporană. Această conferinţă va oferi câteva teme de analiză a raportului între animaţia contemporană şi poemele eterne prin care avem şansa de a pătrunde tainele universului - cu ochii larg deschişi ai copilului sau cu privirea atentă spectatorului matur.

În semn de preţuire pentru întreaga activitate dedicată teatrului, se vor acorda două mari premii de excelenţă: Premiul Michaela Tonitza Iordache de excelenţă în animaţia românească şi Premiul de excelenţă pentru corpul tehnic în animaţia românească.

Tot în cadrul festivalului, Teatrul Ţăndărică va continua Campania Dăruieşte zâmbete, donează cărţi şi jucării, ce are ca scop colectarea de cadouri pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 18 ani, internaţi la Spitalele "Marie Curie" şi "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti. Donaţiile se pot face până în data de 13 decembrie, la sediul din Lahovari şi la librăria Cărtureşti Verona.

Teatrul Ţăndărică este un reper pentru teatrul de animaţie românesc. Fondat în 1945, cu o strategie repertorială consolidată în timp şi un portofoliu de titluri din literatura românească şi universală, Teatrul Ţăndărică urmăreşte, în permanenţă, să alinieze teatrul de animaţie şi teatrul vizual din România la tendinţele mondiale. Teatrul se implică, astfel, constant, în iniţiative care au rolul de a promova şi de a creşte calitatea teatrului românesc vizual şi de animaţie: programe pentru artişti debutanţi, proiectul Anima Studio (unde se joacă adaptări libere după opere clasice: Faust, Candid, Play Shakespeare, Golem sau Galaxia Svejk). Anual, Teatrul Ţăndărică organizează trei festivaluri: Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie, ajuns la cea de a 11-a ediţie şi care, din 2015, se numeşte Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls, apoi Festivalul Ţăndărică Altfel (o platformă atelier pentru copii şi adolescenţi) şi Festivalul "Teatru, stradă şi copil" (un festival dedicat familiei), ajuns la cea de a 4-a ediţie. Organizează, în cadrul proiectului "Ţăndărică, prietenul tău cel mai bun", câte două campanii caritabile anual ("Împarte din suflet" şi "Dăruieşte zâmbete"). Pe toată durata verii, activitatea teatrului se desfăşoară şi la Teatrul Itinerant Ţăndărică, amplasat în diferite cartiere ale Bucureştiului. Are o stagiune permanentă la Grand Cinema and More - Mall Băneasa. Participă la festivaluri naţionale şi internaţionale de mare prestigiu. Are un muzeu itinerant, cu păpuşi atent alese din istoria de 70 de ani a teatrului, "Călătoria lui Ţăndărică". Organizează seria de Conferinţe Ideea (Inovaţie, Dezvoltare, Evoluţie şi Educaţie prin Artă). Acesta e Ţăndărică la 70 de ani!

Biletele se pot achiziţiona ONLINE (teatrultandarica.ro) sau se pot rezerva telefonic la 021.315.23.77. Mai multe informaţii, aici: teatrultandarica.ro/agentia

VĂ AŞTEPTĂM ZI DE ZI LA ŢĂNDĂRICĂ!

Parteneri Media: Digi 24 | DigiPlay | Itsy Bitsy | Radio Bucureşti FM | Radio România Cultural | Mediafax | Blitz Tv | Media Advertising | Ziarul Ring | Revista 22 | Observatorul Cultural | Revista Pap Tot | Şapte Seri | BeWhere | Revista Ioana | Revista Mami | Revista Draga mea pentru copii | Ziarul Metropolis | DCnews | Liternet.ro | Calendarevenimente.ro | BookLand | Orasul meu | Qbebe | Copilul.ro | Suntparinte.ro | Editura Intuitext | Mamica.ro | Sfatulmamicilor.ro | Copiisimamici.ro | Prokid.ro | Melc-Codobelc.ro | ListaGradinite.ro | GradiniteBucuresti.com | Grădiniţe.com | onlinegallery.ro | Agenda culturala pentru copii.
Sponsor: Aqua Carpatica.