decembrie 2015
Rançon de la gloire, La / Preţul gloriei
Motto:
"Pe Charlie Chaplin l-a înţeles toată lumea. Pe mine nu m-a înţeles nimeni", Albert Einstein
 
La rançon de la gloire / Preţul gloriei / The Price of Fame, comedia neagră în care doi pierde-vară îl răpesc pe Charlie Chaplin direct din cimitir, cu tot cu sicriu, va intra în cinematografe vineri, 11 decembrie 2015.
 
 
Regia este semnată de Xavier Beauvois (Des hommes et des dieux, Le petit lieutenant). În rolurile principale: Benoît Poelvoorde (l-aţi putut vedea recent în Le tout nouveau testament, precum şi, mai demult, în Aaltra sau Mammuth), Roschdy Zem (36 Quai des Orfevres, Le petit lieutenant) şi Chiara Mastroianni (fiica lui Marcelo Mastroianni şi Catherine Deneuve).
 
Comedia a fost proiectată în 2014 în Competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

 
Regizorul Xavier Beauvois, despre La rançon de la gloire / Preţul gloriei: "Ideea aici nu e de a reconstitui povestea celor doi hoţi sau de a face un documentar despre acel eveniment care, în final, nici nu merită atât de multă atenţie. Dar nici nu am putut să nu observ un lucru comic la povestea reală. Sicriul lui Chaplin a fost furat dintr-un cimitir elveţian de către un polonez şi un bulgar. Doi emigranţi care au părăsit Europa de Est din cauza comunismului. De partea cealaltă, Charlie Chaplin însuşi se afla în Elveţia din cauză că fusese alungat din SUA pentru simpatii comuniste."
 
Cineastul francez continuă: "Mai degrabă, ideea mea a fost de a lăsa povestea să alunece, puţin câte puţin, într-o comedie dulce-amăruie, un film care este în acelaşi timp nostim şi caraghios, dar şi emoţionant. Ceva ce ar putea fi numit o comedie à l'italienne, în care se aduce un omagiu sincer lui Charlie Chaplin"

În La rançon de la gloire / Preţul gloriei au câte un rol şi Dolores Chaplin, nepoata lui Charlie Chaplin, precum şi Eugène Chaplin, fiul lui în vârstă de 61 de ani, care joacă rolul unui îngrijitor de animale la circ.
 
Durata: 114 minute
 
***
 
Fapt real: Charlie Chaplin, răpit din cimitir
 
În urmă cu exact 38 de ani, fix în ziua de Crăciun a lui 1977, actorul Charlie Chaplin se stinge din viaţă într-un orăşel din Elveţia. Familia Chaplin locuieşte aici din 1952, de când autorităţile americane refuză să-i mai permită intrarea în ţară pe fondul suspiciunilor că ar fi un simpatizant al comuniştilor.
 
La trei luni după înmormântare, mormântul este profanat, iar sicriul dispare fără urmă. Autorităţile elveţiene încep imediat o anchetă. Între timp, văduva Oona Chaplin este contactată prin telefon de către răpitori: i se cer 600.000 $ drept răscumpărare. Oona refuză în mod clar şantajul, spunând că până şi soţului ei situaţia i s-ar fi părut de-a dreptul ridicolă.
 
După cinci săptămâni de investigaţii - care include interceptări telefonice şi supravegherea a circa 200 de cabine telefonice din regiune - hoţii sunt prinşi. Un polonez şi un bulgar. Ei recunosc că au mari probleme financiare şi că ideea le-a venit uitându-se la televizor. Primul este condamnat la patru ani şi jumătate de muncă silnică, al doilea, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare.
 

***
 
Despre La rançon de la gloire / Preţul gloriei
 
Ideea filmului i-a venit lui Xavier Beauvois într-o zi când se uita de-acasă, împreună cu soţia, la un DVD cu Limelight, film realizat de Chaplin în 1952. "Chiar dacă toţi îl ştim pe Chaplin, mereu avem surpriza de a descoperi în filmele sale o mulţime de idei noi. Când a început el, filmele durau două minute. Chaplin a fost primul care chiar a explorat posibilităţile cinema-ului. De aceea, am ţinut să includ în filmul meu imaginea sa cu un târnăcop în timp ce sapă la fundaţia pentru studioul Associated Artists. Acelaşi târnăcop cu care, mulţi ani mai târziu, cei doi protagonişti din filmul meu îi dezgroapă sicriul". Prima oară când a auzit de acest caz mai puţin neobişnuit, Xavier Beauvois a crezut că e o glumă. Apoi, după o minimă documentare pe internet i s-a confirmat că răpirea era reală. "Aşa am aflat că au fost doi emigranţi", povesteşte regizorul într-un interviu, "un polonez şi un bulgar... Procurorul i-a numit chiar aşa, charlots (clovni, măscărici, din limba franceză - n.red.). Atunci mi-am zis: uite asta ar fi de film!"

 
Ulterior, regizorul a luat legătura cu poliţia elveţiană. I s-a spus că nu îi pot oferi nici o informaţie fără acordul familiei Chaplin. Aşa că Xavier Beauvois i-a contactat pe membrii familiei. Răspunsul a fost prompt şi favorabil, fără a i se impune vreo condiţie. "Cu siguranţă că succesul pe care l-am avut între timp cu Des hommes et des dieux a făcut ca lucrurile să meargă mai uşor", crede regizorul francez."Am obţinut acces la arhive şi am reuşit să parcurg toată corespondenţa de la acea vreme dintre Oona Chaplin şi răpitori. A vizitat chiar şi locul în care sicriul furat al lui Charlot a fost îngropat o perioadă".
 
***
 
Fantoma lui Charlot. La Geneva
 
Sinopsis. Pe malurile lacului Geneva există un mic oraş elveţian, Vevey. Este finele anilor '70. La ieşirea din închisoare, Eddy - un belgian în vârstă de 40 de ani, de meserie escroc - este aşteptat de amicul său, Osman. Cei doi fac un pact: Eddy va putea locui la Osman, în schimb, va trebui să aibe grijă de fiica sa în vârstă de 7 ani, în timp ce mama ei se află internată în spital. Este Crăciunul, dar sărăcia în care se zbat toţi îl face pe Eddy să fie mai înverşunat decât era.

 
Într-o zi, la televizor se anunţă moartea lui Charlie Chaplin împreună cu vestea averii sale fabuloase. Lui Eddy îi vine o idee trăznită: ce-ar fi dacă ei ar fura corpul marelui actor şi ar cere apoi răscumpărare familiei?
 
Inspirat din fapte reale, filmul brodează pe marginea conceptului îndrăzneţ de resuscitare a lui Chaplin. Un Chaplin al cărui suflet începe să îi posede pe cei doi inadaptaţi, până când aventura lor devine o poveste demnă de însuşi marele Charlie Chaplin.
 
***
La rançon de la gloire / Preţul gloriei / The Price of Fame este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.
 
Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), La fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

 
 
Regia: Xavier Beauvois Cu: Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Séli Gmach, Chiara Mastroianni, Nadine Labaki, Peter Coyote

1 comentariu

  • felicitări!
    Bogdan Burileanu, 12.12.2015, 10:11

    foarte bună ideea de a menționa filmele importante distribuite de compania respectivă! să știm cu cine avem de-a face...

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus