ianuarie 2016
La isla minima
Din 15 ianuarie 2016, Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România marele câştigător al premiilor Goya 2015: thrillerul La isla minima / Mlaştina - un True Detective iberic, plasat în mlaştinile Andaluziei la cinci ani după moartea lui Franco.


Regizorul Alberto Rodriguez a câştigat inimile spaniolilor amatori de senzaţii tari, şi câte o nominalizare la fiecare secţiune a premiilor Goya, în 2012 cu Grupo 7 / Unit 7, un film de acţiune despre lupta unei brigăzi antidrog din Sevilla. Doi ani mai târziu, cu aproape aceeaşi echipă (co-scenarist, director de imagine, compozitor şi editor) regizorul şi scenaristul Rodriguez lansează La isla minima / Mlaştina, iar filmul ajunge rapid în topul filmelor spaniole, criticii numindu-l "un sufocant thriller poliţist cu un subplot politic subtil" (Hoy Cinema). La isla minima / Mlaştina are în centru doi detectivi, unul versat din garda veche, celălalt la început de carieră şi de stânga, trimişi să investigheze o dispariţie care în scurt timp se dovedeşte a fi doar una dintr-o serie sinistră de crime.

"Când poetic, când morbid, La isla minima / Mlaştina este un film noir de atmosferă, care te loveste în moalele capului." (The Independent)



 
Sinopsis
Doi adolescenţi dispar dintr-un oraş din mijlocul mlaştinilor din Guadalquivir. Doi detectivi sunt trimişi de la Madrid: folosesc metode diferite, dar niciunul nu se află în cel mai bun moment al carierei. Curând îşi vor da seama că mai mulţi tineri au dispărut în ultima vreme, şi că există o sursă de bunăstare locală: traficul de droguri.

"Habar nu ai câtă durere poate să suporte un om înainte să moară." (Juan)

Raul Arevalo şi Javier Guttierez îi interpretează pe cei doi detectivi. Amândoi au fost nominalizaţi la premiile Goya pentru cel mai bun actor, iar Guttierez a plecat acasă cu trofeul. Pedro (Arevalo) e un poliţist tânăr, de stânga, cinstit, şi decis să-şi facă treaba repede şi bine, iar Juan (Guttierez) este perfect opusul, din garda veche, oricând gata să pocnească un martor necooperant sau să îmbete posibile surse de informaţii. O altă apariţie importantă este tatăl furios al adolescentei dispărute, interpretat de Antonio de la Torre, cunoscut şi ca partener al Olimpiei Melinte din thrillerul spaniol Canibal.

Faptul că atât subiectul cât şi atmosfera aduc aminte de serialul True Detective este o pură coincidenţă. Regizorul îşi aminteşte că era la montaj când a primit un SMS de la Raul Arevalo, care spunea: "Ne-au copiat!!". Aşa a aflat de existenţa serialului din care era practic imposibil să se fi inspirat. La isla minima / Mlaştina a fost filmat în octombrie 2013, iar True Detective a ieşit pe HBO în februarie 2014.


Alberto Rodriguez, s-a născut la Sevilla, pe 11 mai 1971 şi a studiat imagine şi sunet la Şcoala de Ştiinţe Informatice de la Universitatea din Sevilla. Cariera sa de film a început în 1997, cu scurtmetrajul Bancos / Banca, filmat cu un buget infim, dar care i-a adus 15 premii, astfel încât în 1999 şi-a permis să îl refilmeze în Cinemascope. În 2005, odată cu filmul 7 vírgenes / 7 fecioare, Rodriguez s-a remarcat ca unul dintre cei mai promiţători tineri regizori tineri din panorama spaniolă. În 2012, filmul Grupo 7 / Unit 7 i-a adus 16 nominalizări la premiile Goya, şi două trofee. În 2015, după succesul de public şi critici al filmului La isla minima / Mlaştina, Alberto a fost distins cu titlul de Fiu al Andaluziei.

Regizorul povesteşte că ideea filmului La isla minima / Mlaştina a apărut la o expoziţie foto semnată Atin Aya, pe care a văzut-o în anul 2000, împreună cu directorul de imagine şi prietenul Alex Catalan. Opera fotografului originar din Sevilla era devotată captării ultimelor rămăşiţe ale unui stil de viaţă care a existat în mlaştinile râului Guadalquivir de secole. Multe dintre fotografii erau portrete ale localnicilor şi transmiteau un amestec de neîncredere, resemnare şi duritate.

"Regizorul Alberto Rodriguez gradează povestea cu abilitate şi eficienţă, marcându-şi drumul cu fabuloase tuşe stilizate, cum ar fi filmările cu drona care fac peisajul să arate ca suprafaţa unui creier malefic sau ca un sistem capilar mustind de secrete." (The Guardian)

În prima săptămână filmul va rula în: Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Braşov, Bârlad, Piteşti, Târgu Mureş.
Partenerii de promovare ai filmului sunt: Institutul Cervantes, Aarc, Sub25, Urban Things, Liternet, Cinemagia, Cooperativa urbană, Cinemarx, Cinefan.

Regia: Alberto Rodriguez Cu: Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, María Varod, Perico Cervantes, Nerea Barros, Antonio de la Torre

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus