aprilie 2016
Festivalul de Film Eye Film, Bacău, 2016
Oraşul lui Bacovia a scos la lumină multe personalităţi de-a lungul vremii şi cu asta mă mândresc, dar n-aş vrea să apuc să scriu şi despre un Bacău din zilele noastre, prăfuit şi vitregit de freamătul frumos şi intens al culturii şi al artei. Totuşi, o nouă generaţie de liceeni, şi nu numai, vine să arate cu încăpăţânare şi cu o debordantă energie, că Bacăul este viu în continuare, că se dezvoltă cultural şi că vrea să emane frumosul prin toţi porii. S-a văzut asta, mai ales în ultimii doi ani.

În 2015, explozia de artă şi cultură a început cu câteva evenimente, care s-au numit Theatrestock - festival de teatru aflat la prima ediţie, precum şi Bacău Jazz Festival, pentru iubitorii de muzică bună, continuând apoi această activitate îndrăzneaţă în 2016 cu un proiect inovator în domeniul cinematografiei, intitulat Eye Film Festival.

Despre acesta din urmă mi-ar plăcea să povestesc, pentru că tot ce înseamnă organizare, desfăşurare şi tot ce ţine de culisele acestui festival, ţine de o mână de tineri nebuni şi frumoşi, care au atâtea vise, atâta putere şi tot atâta adrenalină pentru a crea un univers al unei lumi ce te rupe de cotidian şi te aruncă acolo... în faţa marelui ecran, în lumea cinefililor. Aceeaşi tineri care în fiecare an pun pe picioare şi Festivalul Naţional de teatru pentru adolescenţi ID Fest, menţinând în felul acesta tradiţia promovării şi susţinerii trupelor de teatru de liceeni din toată ţara; pe scurt aceeaşi tineri care contribuie cu pasiune şi cu dragoste la continuitatea culturii băcăuane. Ei vor merita din plin mulţumirile şi aprecierile publicului la finele acestui festival, pentru plăcerea cu care muncesc în desfăşurarea acestor evenimente.

Organizatorii îşi propun să aducă în cadrul festivalului doar proiecţii româneşti, din dorinţa de promovare a unor filme mai mult sau mai puţin experimentate de publicul larg, precum Ramona, Poziţia copilului, Autoportretul unei fete cuminţi, Ce lume minunată, Nunta mută, Aurora, care până una alta au fost apreciate la evenimente de profil naţional şi internaţional ca: Premiile Gopo, Berlin Internaţional Film Festival, Massachusetts Independent Festival, ş.a.

"Decizia de a proiecta numai filme româneşti a venit cumva de la sine. E prima ediţie şi am considerat că cel mai bine ar fi să începem prin a ne promova artiştii noştri. În ciuda faptului că cinematografele din ţară sunt pline de filme străine, rar se întâmplă să ajungă un film românesc pe marele ecran, chiar dacă în ultima vreme s-au scos pe piaţă numeroase producţii autohtone. În concluzie cam asta ar fi explicaţia: să aducem publicul din Bacău mai aproape de filmele româneşti sau, altfel spus, noi încercăm să aducem filmele româneşti acasă la public... acasă la Bacovia." - a mărturisit Geo Barcan, o liceană pe final de clasa a XII-a, iniţiatoarea şi coordonatoarea acestui eveniment.

Filmele vor fi difuzate în incinta Teatrului Municipal Bacovia, dar şi în aer liber, în Parcul Catedralei din oraşul Bacău (acţiune ce va fi posibilă datorită proiectului "Cinemobil"), după care vor avea loc discuţii pe baza subiectelor abordate în cadrul ecranizărilor. Evenimentul cinematografic va avea invitaţi regizori, care îşi propun să atragă publicul pe un teritoriu fantastic, să-i transforme în cinefili şi să le dezvăluie din secretele şi din munca prin care se realizează o producţie de film.

Prin dorinţa iniţiatorilor, acest festival se vrea a fi poate cel mai important din judeţ, dar şi un manifest, o strigare, care să rămână în minţile oamenilor, a celor din bucăţica asta de Moldova şi nu numai. Ceea ce vor să creeze nişte oameni tineri cu propriile forţe trebuie să rămână o tradiţie, prin care cei ce-şi iubesc oraşul, cei ce iubesc filmul să promoveze actele de cultură româneşti.

De pe 6 până pe 8 mai 2016, vor fi trei zile pline de efervescenţă, de revelaţie, în care vor putea fi vizionate nişte opere de artă şi prin care adevăraţii pasionaţi îşi vor potoli foamea de cultură cu ecranizări româneşti şi, cu siguranţă, vor bucura inimile tuturor spectatorilor. Va fi EYE FILM FESTIVAL!

Hai să privim în culori prin ochiul cinemagic!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus