mai 2016
Unul dintre cei mai iubiţi scriitori contemporani, italianul Alessandro Baricco, a acordat un interviu în exclusivitate Televiziunii Române. Urmărim dialogul Cătălin Ştefănescu - Alessandro Baricco la Garantat 100% din 22 mai, ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Înregistrarea emisiunii se poate urmări aici.

"Cărţile sunt citite de puţini oameni. Filmele nu sunt văzute de suficient de mulţi. În cele din urmă, nivelul de cultură al unei ţări este dat de şcoală şi televiziune, la care toţi au acces", consideră scriitorul şi eseistul Alessandro Baricco, invitatul ediţiei Garantat 100% din 22 mai 2016.

De la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ urmărim o discuţie despre vin, sport, cărţi, despre orice idee care are legătură cu noţiunile contemporane de spectacol şi comerţ. Unii s-ar putea să fie surprinşi de faptul că vinul şi sportul sunt, pentru Alessandro Baricco, subiecte de cultură. Dar acesta demonstrează în profunzime, cu cele mai spectaculoase argumente, că ceea ce numim cultură este un fenomen mult mai divers şi complex decât am crede. Duminică seară, Cătălin Ştefănescu ne face cunoştinţă cu un personaj Garantat 100% interesant.


"Vorbim la Garantat 100% despre una dintre cele mai cunoscute cărţi ale scriitorului, Barbarii. Eseu despre mutaţie, o carte în care aflăm despre noua cultură a lumii de azi, cuvântul barbari fiind folosit doar ca figură de stil. Şi tot la Garantat 100%, aducem în discuţie cea mai recentă apariţie editorială publicată în România, o excelentă traducere a romanului Mireasa tânără, semnat Alessandro Baricco", ne-a spus Cătălin Ştefănescu.

(Alex. Leo Şerban despre Barbarii. Eseu despre mutaţie aici).

Alessandro Baricco s-a născut în 1958 la Torino. Şi-a luat licenţa în filosofie şi a studiat pianul la conservator. A publicat cronici muzicale şi eseuri despre muzică bine primite de public. A debutat în literatură în 1991 cu romanul Castele de furie şi a devenit în scurt timp unul dintre cei mai citiţi şi iubiţi scriitori din Italia. Au urmat Oceano mare (1993), Mătase (1996), City (1999), Senza sangue (2002), Questa storia (2005), Emaus (2009), Mr Gwyn (2011), De trei ori în zori (2012) şi Mireasa tânără (2015). Cele mai multe dintre cărţile sale au apărut în română la Editura Humanitas.


A publicat cronici în mari ziare precum La Stampa, La Repubblica, adunate în volumele Barnum 1 (1995), Barnum 2 (1998), Next (2002) şi Barbarii. Eseu despre mutaţii (2006). A repovestit Iliada lui Homer şi Moby Dick al lui Herman Melville. A scris şi două texte pentru teatru: Novecento (1994), după care Giuseppe Tornatore a realizat filmul Legenda pianistului numit 1900, cu Tim Roth şi Davila Roa (1996).

În 1993 a iniţiat o serie de emisiuni TV dedicate liricii, cu titlul Dragostea e un pumnal, prin care încerca să arunce o punte între lumea poeziei şi publicul larg. După experienţa din radio şi televiziune, a înfiinţat la Torino o şcoală dedicată tehnicilor narative - "Pickwick" - în care abordează, împreună cu grupuri de tineri scriitori, problemele prozei în era computerului.

Garantat 100% se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ duminică, 22 mai 2016, de la 23.00.


Despre Garantat 100%
Le-a dat garanţii la fiecare ediţie, iar după 17 ani, telespectatorii o recunosc drept una dintre cele mai de succes emisiuni culturale. Cătălin Ştefănescu prezintă la TVR 1 "felul nostru de a face televiziunea": Garantat 100%. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro. Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus