În anul 2006 dramaturgul Radu Macrinici aducea la Baia Mare Festivalul de teatru Atelier, longevivul său proiect teatral început în anul 1992 la Sf.Gheorghe. Festivalul a fost primit în nordul ţării cu entuziasm de un public pretenţios, al cărui gust estetic fusese educat de pânzele prestigioasei Şcoli Băimărene de Pictură şi de puternicul nucleu de artişti vizuali contemporani. Departe de forfota culturală a Capitalei, acolo unde teatrul independent oferă alternative curajoase spectacolelor clasice, publicul băimărean de teatru este deschis avangardei, apreciază experimentul artistic, deopotrivă în artele vizuale şi performative. Acestui public îi lipsea contactul cu lumea teatrului underground internaţional, cu numele noi ale scenei româneşti - dramaturgi, regizori, actori, scenografi - pe care, a avut prilejul să-i cunoască în cei şapte ani ai festivalului băimărean.
Iată că în 2016, între 22 iunie şi 1 iulie, primim din nou la noi acasă explozia de artă dramatică neconvenţională pe care festivalul ne-a oferit-o de fiecare dată. Gazdele acestei ediţii au pregătit un repertoriu de anvergură. Teatrul Municipal Baia Mare este prezent cu piesele Columbinus de Stephan Karam şi P.J Paparelli, inspirată de tragedia petrecută în oraşul american Columbine în anul 1999 şi Casa de pe graniţă, o fantezie politică absurdă, scrisă de dramaturgul polonez Slawomir Mrozek în anul 1967, dar periculos de actuală. Teatrul ARTSCAPE din Baia Mare face un adevărat tur de forţă aducând pe scena festivalului trei piese: Plex sau marja de eroare, adaptare după texte de Eric Bogosian, Closer de Patrick Marber - cinefilii îşi vor aminti inegalabila ecranizare cu Jude Law, Julia Roberts, Natalie Portman şi Clive Owen în rolurile principale - şi Kjaerlighet. Trupuri. Oceane tăcute, piesă semnată de doi tineri dramaturgi demolatori de tabuuri - Gaspar Noe, regizorul filmului Love şi Igor Bauersima, dramaturg, regizor, arhitect şi scenograf, un nume important al teatrului german contemporan.
Am avut plăcerea să regăsesc în programul acestei ediţii Teatrul Regina Maria din Oradea, care a încântat spectatorii băimăreni în anul 2012 cu piesa Scripcarul pe acoperiş. De această dată orădenii aduc la Baia Mare proiectul teatral În liniştea nopţii, o serie de piese construite pe marginea textelor lui Shakespeare. Vom avea plăcerea să urmărim Episodul Lear pe scena mobilă amplasată în Piaţa Libertăţii.
Mă bucură revenirea Teatrului de Nord din Satu Mare, o prezenţă constantă şi valoroasă pe scena ATELIERULUI. Sătmărenii au pus în scenă piesa Autobahn a americanului Neil LaBute, dramaturg, regizor şi scenarist pe cât de controversat pe atât de premiat, deopotrivă în teatru şi film.
Trei prezenţe pe care le aştept cu nerăbdare şi curiozitate sunt Teatrul National I.L.Caragiale din Bucureşti, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea şi Teatrul pentru tineret Luceafărul din Iaşi. Acesta din urmă ne va oferi piesa Pisica verde de Elise Wilk, un experiment teatral care implică publicul în desfăşurarea spectacolului.
Surprizele festivalului vor fi, însă, invitaţii străini: Puppets Lab din Bulgaria, Richard Bovnoczki din Rusia, Cirque Barbette din Belgia, WHS (Finlanda) & Theater op de Markt (Belgia), Uniunea Teatrelor Minoritare din Ungaria & La Kati Quadro Flamenco din Budapesta, Aradi Kamaraszinhaz, Asociaţia MASZK din Szeged şi Bakelit Multi Art Center din Budapesta, Compagnie BAKHUS din Franţa.
După o absenţă de trei ani, Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER revine în forţă pe scena băimăreană.