Povestea filmului este inspirată din istoria reală a institutului Baccarelli, o organizaţie non-profit din Sao Paolo care oferă cursuri de muzică gratuite pentru tinerii din zonele defavorizate. "Când am început să lucrăm la scenariu, am făcut tot posibilul să intrăm cât mai adânc in istoria din spatele institutului Baccarelli. Nu am vreo iluzie că filmul ăsta, sau oricare altul, poate schimba realitatea unei ţări, însă cred că poate deschide calea spre un dialog despre rolul artelor în dezvoltarea tinerilor cetăţeni.", spune regizorul care, în ciuda "lipsei de talent muzical", s-a înscris la cursuri de violoncel în cadrul institutului pentru a putea fi mai aproape de studenţi şi a-i înţelege mai bine.
După ce pierde un post în prestigioasa orchestră simfonică din Sao Paolo, Laerte, un violonist talentat, se întreţine dând lecţii de muzică adolescenţilor dintr-o şcoală publică din Heliopolis, cea mai mare favelă din Brazilia. Calea sa e plină de obstacole, dar puterea muzicii şi prietenia ce se înfiripă între profesor şi elevii săi vor deschide uşi într-o nouă lume.
"Poveştile aspiraţionale cu profesori au fost o constantă în cinematografie, cuprinzând întregul spectru dramatic: de la sentimentalismul lui Adio, domnule Chips la degetele distruse din Whiplash. Tudo que Aprendemos Juntos / Profesorul de vioară se înscrie într-o formulă cunoscută, dar o face cu o poveste despre salvare atât de elegantă şi sinceră, încât cu greu îi rezişti.", spune Screendaily.
Sergio Machado este un regizor şi scenarist brazilian care a câştigat aprecierea publicului şi criticilor odată cu Cidade Baixa / Lower City, o poveste de dragoste din 2005, cu zeci de nominalizări şi premii, printre care Premiul tinerilor la Cannes, Cel mai bun film la Festivalul de Film Rio de Janeiro, Cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film Latino Los Angeles, şi multe altele. În Tudo que Aprendemos Juntos / Profesorul de vioară, regizorul lucrează atât cu mari actori ai Braziliei, ca Lazaro Ramos sau Sandra Corveloni (câştigătoarea unui Palme d'Or la Cannes), cu actori la început de drum ca tânărul şi talentatul Kaique de Jesus, dar şi cu nume cunoscute din scena muzicală braziliană: rapperii faimoşi Criolo şi Rappin' Hood, maestrul Marin Alsop şi orchestra simfonică din Sao Paolo.
"Sunt copil de muzicieni. Tata cânta la pian, mama la bas la orchestra simfonică a universităţii Bahia. Erau amândoi studenţi şi nu-şi permiteau o bonă, aşa că am crescut printre instrumente muzicale. Filmul ăsta mi-a redat atâtea amintiri pe care le crezusem pierdute.", spune regizorul.
www.facebook.com/TransilvaniaFilm
***
Parteneri media: Radio Tanănana, Cinemagia.ro, Vice, Ziarul Metropolis, Radio România Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filme-cărţi.ro, Cinefan.ro