Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici diverse

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ştefan Luchian, Albăstrele


octombrie 2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Albăstrelele lui Luchian sunt o revărsare de culoare, un preaplin al vieţii care n-a putut fi cuprins în vasul de flori. "Pictorul florilor" este sensibil la exuberanţa lor, la culorile lor extravagante prin dezinvoltura cu care îşi oferă naturaleţea lumii, ca să ne bucurăm de ele.


Un albastru al libertăţii ne priveşte din vasul debordând de flori al lui Luchian. Ca nişte ochi ne privesc şi două margarete albe, cu irisul galben-portocaliu, strecurate în marea de albăstrele. Şi pe ele le-au cucerit, ca şi pe noi, aceste flori învolburate şi fragede, culese din grădina lumii şi aduse laolaltă de Luchian, un îndrăgostit al florilor.

Un mic haos nevinovat se desfăşoară pe fundalul unui cărămiziu intens, gazdă primitoare pentru albastrul florilor rebele. Un galben irizat susţine şi vasul, şi bucuria florilor revărsate din el; ca o rază de soare calmă, coborâtă de mâna pictorului şi întinsă pe pânză, luminând de jos acest mister albastru.

Iar în mijloc, vasul de lut pictat în alb cu negru rămâne prietenul sobru al acestei petreceri de culoare şi lumină. Un receptacul al micilor minuni ale lumii.

P.S. Un alt tablou intitulat Albăstrele înfăţişează o variantă mai abstractă a buchetului: o explozie de culoare în care albăstrelele s-au dizolvat într-o cerneală a cerului, cu mai mulţi sori: margaretele albe, şi ele flori ale soarelui, îngeri luminoşi strecuraţi printre (ne)muritoarele albăstrele.


(21 septembrie 2016, text inspirat de tema albastru a Ghidului pozneţ de cultură Nr. 6)

Sursa imaginilor: wikiart.org/en/stefan-luchian/cornflowers-2 şi wikiart.org/en/stefan-luchian/cornflowers.


Resurse

 Alte articole de Ioana Muntenescu


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer