octombrie 2016
Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti, 2016
Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi ARPAS prezintă Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti #3 (PITB). Evenimentul se desfăşoară în perioada 6-9 octombrie 2016 şi reuneşte spectacole şi conferinţe ale unor companii cunoscute din Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi România. Aşa cum a obişnuit, PITB propune spre dezbatere prin intermediul teatrului subiecte extrem de actuale, care au creat un major interes din partea opiniei publice şi a media în ultima perioadă. Această a treia ediţie este consacrată temei Celălalt / Migraţie.

Curatoarea platformei, cunoscutul critic de teatru Cristina Modreanu, a ales această temă care afectează întreaga Europă şi a selectat cele mai reprezentative producţii şi prezentări care o dezbat. Astfel, prin spectacolele prezentate în cadrul acestui eveniment, publicul are ocazia să cunoască modalităţi prin care poate negocia relaţia cu Celălalt, cum îl poate accepta în mediul său şi totodată, cum se poate integra mai uşor pe un teritoriu străin.

Între 6 şi 9 octombrie 2016, PITB #3 aduce în sălile ARCUB Gabroveni spectacole care arată publicului modul în care îl afectează pe Celălalt percepţia noastră despre el, modul în care migraţia schimbă dinamica familiilor peste tot în lume, modul în care fiecare om este tentat să admită mai degrabă dovezile care îi confirmă prejudecăţile decât să asculte cu adevărat.

Monoloage din azil, o producţie a Heimathafen Neukolln din Berlin, prezintă trei poveşti de viaţă, desprinse din experienţele reale a trei tinere din Togo, Etiopia şi Turcia. Artiştii ating subiectul drepturilor omului şi al felului în care întâmplările nefericite nu reuşesc totuşi să doboare fiinţa umană şi să îi diminueze dorinţa de a trăi. Spectacolul va avea două reprezentaţii în sala de spectacole a ARCUB Gabroveni, pe 6 şi 7 octombrie 2016, de la ora 19:00.

În 7 şi 9 octombrie 2016, de la staţia de metrou Eroii Revoluţiei, porneşte Harta senzorială a Bucureştiului, un tur ghidat performativ care poartă privitorul prin locuri din Bucureşti cu poveşti memorabile. Producţia ARPAS - Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului este realizată de o echipă de artişti şi invitaţi speciali legaţi emoţional de spaţiile parcurse, prin intermediul unor instalaţii video şi audio inovative.

Privatopia. Despre ideea de celălalt este o prezentare a regizoarei Handan Ozbilgin despre experienţa pe care a trăit-o montând, în Centrul La Guardia din New York, piesa Privatopia a dramaturgului grec Maria Efstathiadi. Producţia acestui text, care vorbeşte despre xenofobia tot mai prezentă în societatea modernă, a reunit actori din Grecia, Turcia, America, India, Columbia şi Pakistan, iar tema prezenţei "celuilalt" a căpătat, în acest context multicultural, o nouă perspectivă. Prezentarea va fi susţinută la UNATC "I.L. Caragiale", în 7 octombrie 2016, ora 19.00.

În 8 şi 9 octombrie 2016, sala ARCUB Gabroveni găzduieşte spectacolul britanic Confirmare, scris şi interpretat de Chris Thorpe. Desemnat Cel mai bun spectacol Fringe în 2014, Confirmare vorbeşte despre distanţele care ne despart şi barierele de comunicare pe care nu le putem traversa în cadrul discuţiilor din pricina unor convingeri adânc înrădăcinate în conştiinţa noastră. Un dialog onorabil, real şi imaginar, cu extremismul politic.

Două braţe şi un zgomot, programat în 8 şi 9 octombrie 2016 în Sala Studio a Hanului Gabroveni, vorbeşte despre o categorie specială de victime ale migraţiei: femeile lăsate să îşi poarte singure de grijă după ce bărbaţii au plecat să facă bani în alte ţări mai prospere. Textul se bazează pe interviuri şi întâlniri pe care autoarea, Elena Araoz, le-a avut cu femei din Anzii Peruvieni.

Programul PITB #3 este completat de un spectacol-lectură a textului Migraaaanţi sau Prea suntem mulţi în aceeaşi barcă de Matei Vişniec, prezentat în premieră în faţa publicului bucureştean. Lectura, programată joi, 6 octombrie 2016, la Sala Studio a ARCUB, va fi înregistrată de Teatrul Naţional Radiofonic în viziunea regizorală a lui Mihai Lungeanu, un sensibil regizor al dramaturgiei lui Vişniec.

Programul Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti # 3, Celălalt / Migraţie
6-9 octombrie 2016 / ARCUB Gabroveni, UNATC

Joi, 6 octombrie 2016

ora 19.00 ARCUB Gabroveni, Sala Mare
Monoloage din azil, text şi regie Michael Ruf
Producţie a Heimathafen Neukolln, Berlin, Germania
Reprezentaţie în limba germană, cu supratitrare în română şi engleză

ora 21.00 ARCUB Gabroveni, Sala Studio
MIGRAAAANŢI sau Prea suntem mulţi în aceeaşi barcă de Matei Vişniec
Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu
Spectacol radiofonic live, Intrare liberă

Vineri, 7 octombrie 2016

ora 19.00 ARCUB Gabroveni, Sala Mare
Monoloage din azil, text şi regie Michael Ruf
Producţie a Heimathafen Neukolln, Berlin, Germania
Reprezentaţie în limba germană, cu supratitrare în română şi engleză

ora 19.00 UNATC, Sala Ileana Berlogea
Privatopia. Despre ideea de Celălalt, prezentare de Handan Ozbilgin (SUA)
Prezentarea are loc în limba engleză, Intrare liberă

ora 19.00 Staţia de metrou Eroii Revoluţiei
Harta senzorială a Bucureştiului, tur ghidat performativ
Producţie a Asociaţiei Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), România
Intrare liberă

Sâmbătă, 8 octombrie 2016

ora 19.00 ARCUB Gabroveni, Sala Mare
Confirmare, text şi interpretare: Chris Thorpe
China Plate Company, Marea Britanie
Reprezentaţie în limba engleză, cu supratitrare în română

ora 21.00 ARCUB Gabroveni, Sala Studio
Două braţe şi un zgomot, text şi regie Elena Araoz
Elena Araoz Company, SUA
Reprezentaţie în limba engleză, cu supratitrare în română

Duminică, 9 octombrie 2016

ora 19.00 ARCUB Gabroveni, Sala Mare
Confirmare text şi interpretare: Chris Thorpe
China Plate Company, Marea Britanie
Reprezentaţie în limba engleză, cu supratitrare în română

ora 19.00 Staţia de metrou Eroii Revoluţiei
Harta senzorială a Bucureştiului
Producţie a Asociaţiei Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), România
Intrare liberă

ora 21.00
ARCUB Gabroveni, Sala Studio / ARCUB Gabroveni, Studio Hall
Două braţe şi un zgomot, text şi regie Elena Araoz
Elena Araoz Company, SUA
Reprezentaţie în limba engleză, cu supratitrare în română

Biletele pentru spectacolele din cadrul PITB #3 sunt puse în vânzare la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani 84-90), în reţeaua agenţiilor Eurolines şi TUI TRAVEL CENTER, BiletFan - staţia de metrou Unirii 1, Librăria Mihai Eminescu, punctul de vânzare bilet.ro de la Palatul Copiilor, Teatrul Elisabeta şi online.

Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti este co-produsă de ARCUB-Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în colaborare cu ARPAS - Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, cărora li s-au alăturat în acest an prestigioasa asociaţie americană Drama League din New York şi Goethe Institut din Bucureşti.

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele iniţiate şi desfăşurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieţii culturale a oraşului, precum şi la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii. În 2015, ARCUB a demarat procesul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reuşind să aducă Bucureştiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.

ARCUB este organizatorul Festivalului internaţional al luminii - Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă - B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival şi al Zilelor Bucureştiului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus