octombrie 2016
Bienala Regională de Coregrafie, 2016
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) şi East European Performing Arts Platform/EEPAP (Polonia) organizează între 1 şi 6 noiembrie 2016 ediţia-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie - primul eveniment de profil dedicat dansului contemporan din Europa Centrală şi de Est - intitulată RE//Dance.

Ediţia-pilot va include spectacole şi performance-uri din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi România şi va fi curatoriată de Iulia Popovici, critic şi curator, şi de Marta Keil şi Goran Injac, în calitate de co-curatori. Partenerul instituţional al primei Bienale Regionale de Coregrafie este Mladinsko Gledališče Ljubljana (Slovenia).

"Nu e doar despre dans, ci şi despre coregrafie. Pentru că dansul contemporan e acum mai mult decît dans, e o coregrafiere - o punere în acord sau în opoziţie a corpurilor "vii" şi "relectura" lor permanentă - a lumii în care trăim.
E o bienală, pentru că-şi doreşte să aibă o amploare diferită de cea a stagiunilor şi festivalurilor curente, iar intervalul dintre două ediţii va fi destinat colaborărilor şi coproducţiilor.
E iniţiată de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) fiindcă CNDB este singura instituţie publică de rang naţional dedicată dansului contemporan din întreaga Europă Centrală şi de Est. Şi e regională fiindcă dansul şi coregrafia contemporană din această jumătate de Europă a ajuns în momentul în care simte nevoia de a-şi explora prezentul şi originile proprii, provocările şi limbajele actuale, golurile existenţiale şi instituţionale din deceniile comuniste şi legitimitatea artistică de acum.

O bienală ca o căutare de sine.

Ediţia din 2016 a Bienalei Regionale de Coregrafie e una pilot, e mai ales o întâlnire
- a publicului cu artişti şi tipuri de coregrafie în acelaşi timp noi şi familiare, din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria (şi, evident, România), a scenei locale cu producători şi artişti est-europeni, a teoreticienilor cu practicienii.

Iar în timpul acestei întâlniri de o săptămână, vrem să spunem şi să schimbăm poveşti: despre arhive şi efemerul corporal, despre cum şi unde se naşte coregrafia contemporană, despre grup şi individ, spaţiu public şi spaţiu performativ, despre ce înseamnă să faci şi ce înseamnă să priveşti dans contemporan. Va fi o bienală în care să experimentăm coregrafierea unui împreună
" - spune Iulia Popovici, curator Bienala Regională de Coregrafie.

"De ce o bienală a coregrafiei contemporane, într-o epocă în care festivalurile se ţin lanţ? Pentru publicul românesc, pentru publicul curios, pentru publicul de dans contemporan, pentru publicul CNDB. De ce? Pentru că aceste publicuri sunt mai greu de deplasat şi e mai uşor să deplasezi sferele creative din ţările partenere. Ne interesează în mod special acest schimb de contexte şi idei care, pentru specialişti, par foarte asemănătoare. Sala Stere Popescu va fi, sunt sigură, neîncăpătoare, dar numai aşa vom putea lua pulsul pentru pregătirea ediţiilor viitoare. Iar până la ediţia din 2019 sperăm să ajungă de talia Bienalei de la Lyon, cu atât mai mult cu cât sperăm că va avea loc în proaspăt inaugurata Sală Omnia. Ediţia-pilot din 2016 prezintă şase zile de spectacole inedite (one-time only!), dezbateri şi mese rotunde ce se adună sub ideea de legitimare a dansului contemporan în regiunea est-europeană. Cu toate acestea, selecţia nu este făcută tematic şi e important să spunem că a fost făcută pornind de la propunerile partenerilor", declară Vava Ştefănescu, managerul CNDB.

Programul ediţiei-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie, 2016

1 noiembrie 2016, ora 19.30
Roberta Again
(Croaţia), de/cu Roberta Milevoj

2 noiembrie 2016, ora 19.30
Total Damage
(Bulgaria), de Ani Vaseva (grupul Metheor)

3 noiembrie 2016, ora 19.30:
Coregrafie de Grup
(România), de Mihaela Dancs

4 noiembrie 2016, între orele 15.30 şi 20.30, şi 5-6 noiembrie 2016, între 10.00 şi 20.30

Instalaţie-performance, experimentată, pe rând, de către un singur utilizator (45 de minute): The Stranger Gets a Gift Service - Interruptor (Cehia), de Cristina Maldonado

4 noiembrie 2016, ora 19.30:
Performance/joc: How to Make a Biennial Festival with 100 Euros and 1.000.000 Euros, de Ivana Vaseva şi Biljana Tanurovska-Kjulavkovski

5 noiembrie 2016, ora 17.00
:
Masă rotundă East European Performing Arts Platform/EEPAP, cu Iulia Popovici

5 noiembrie 2016, ora 19.30:
Mothers of Steel
(Polonia/România), de Agata Siniarska şi Mădălina Dan

6 noiembrie 2016, ora 17.00:
Performing lecture Agata Siniarska
(Polonia)

6 noiembrie 2016, ora 19.30:
There's an Elephant in Every Room
... (Ungaria), de László Fülöp

6 noiembrie 2016, ora 21.30:
Concert/performance "The Great Scheme Of Things
" (România), de Fierbinţeanu.

 

 


Mai multe informaţii despre spectacole, în curând, pe regionalchoreographybiennale.com

Toate evenimentele din "RE//Dance" - Bienala Regională de Coregrafie vor avea loc la Sala Stere Popescu de pe Bulevardul Mărăşeşti 80-82.

Accesul la spectacole şi performance-uri costă 25 de lei (preţ întreg) sau 15 lei (preţ redus), iar la evenimentele conexe (How to Make a Biennial Festival with 100 Euros and 1.000.000 Euros, masa rotundă EEPAP şi lecture-ul Agatei Siniarska) intrarea este liberă. Bilete online pe www.kompostor.ro.

East European Performing Arts Platform/EEPAP (Polonia), co-organizator al Bienalei Regionale de Coregrafie, este un proiect iniţiat în 2011 de Culture.pl în cadrul preşedinţiei poloneze a Consiliului European. Din 2012, proiectul e efectuat în cooperare cu oraşul Lublin şi îşi propune dezvoltarea artelor performative în Europa Centrală şi de Est, numărând printre membri 18 ţări din regiune, printre care şi România. EEPAP este susţinut de institutul Adam Mickiewicz şi de oraşul Lublin.

Mladinsko Gledališče Ljubljana (Slovenia) a fost fondat în 1955, devenind primul teatru profesionist din Slovenia destinat copiilor şi tinerilor. În anii '80, Mladinsko a fost transformat treptat într-un spaţiu care combină în mod interdisciplinar cercetarea în domeniul teatrului cu tematizarea subversivităţii politice.

RE//Dance - Bienala Regională de Coregrafie este un eveniment organizat cu sprijinul Centrului Ceh şi al Institutului Polonez şi în parteneriat cu Hotel Duke.
Mulţumiri speciale Teatrului Excelsior.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, czech-it, RFI România, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte şi Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Şapte Seri, Oraşulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Graphic Front, Umblat.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus