noiembrie 2016
Snowden
Actorul american Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, (500) Days of Summer) a fost alegerea lui Oliver Stone pentru rolul principal din cel mai recent film al său, Snowden (2016). Filmul va avea premiera pe ecranele noastre din 18 noiembrie 2016. Distribuit de Independenţa Film.
 
Snowden a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film din Toronto, pe 9 septembrie 2016. În cinematografele din SUA a intrat o săptămână mai târziu.

Durata: 2h 14min


Joseph Gordon-Levitt seamănă mult cu Edward Snowden
 
"Joseph Gordon-Levitt a fost prima mea opţiune", spune Oliver Stone. "Într-o oarecare măsură mi s-a părut că-i şi seamănă adevăratului Snowden. Dar, cel mai important, mi s-a părut că simte la fel ca Snowden. Unul dintre cele mai bune filme ale sale mi se pare a fi Don Jon, din 2013. Un film mai puţin cunoscut publicului, dar în care Joseph face o super treabă".

 
La rândul său, actorul Joseph Gordon-Levitt îşi aminteşte: "Era prin 2014... numele Snowden îmi părea cunoscut, dar nu ştiam exact ce anume făcuse. Apoi am primit un telefon de la Oliver şi am început să mă documentez. Dacă dai search "edward snowden" pe Google ai să vezi că sunt tot felul de păreri despre el... Am avut şi şansa să-l cunosc. Am fost la Moscova şi am stat puţin cu el şi cu prietena lui. Unul din primele lucruri pe care le-am observat la Snowden este că e un tip foarte manierat şi politicos. Tipul de gentleman de modă veche. Adică, începând cu modul în care te salută, îţi strânge mâna şi chestii din astea. A fost unul dintre detaliile pe care m-am decis să-l folosesc în film."

"Nu orice poate fi redat în 140 de semne"
 
Întrebat fiind dacă el personal îl consideră pe Snowden "erou sau trădător", Gordon-Levitt a recunoscut că toată lumea îi pune aceeaşi întrebare. "Este foarte relevant pentru modul în care am început să gândim... Totul a devenit foarte simplist. Trebuie să fie alb sau negru. Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa... Nu orice poate fi redat într-un tweet de 140 de litere. Lumea e mult mai complicată de-atât. A încălcat el legea? Da, a încălcat-o! Mă avantajează faptul că el a încălcat legea? Da, e clar că mă avatajează asta!"

 
Snowden: patriot, soldat, erou, spion, trădător
 
Snowden spune povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au dat peste cap comunitatea de informaţii din întreaga lume. Mai exact povestea a nouă ani zbuciumaţi din viaţa lui Snowden: de la racolarea în cadrul CIA şi până la fuga sa peste hotare, împreună cu o mulţime de informaţii compromiţătoare despre modul în care serviciile încalcă dreptul la libertate şi viaţă privată în SUA.
 
Cei nouă ani în care tânărul dornic să-şi servească patria cu orice preţ (iniţial s-a înscris în US Army pentru a lupta în Irak) s-a transformat în "cel mai mare trădător al tuturor timpurilor", un adevărat Most Wanted al vremurilor noastre.
 

Banii pentru Snowden, donaţi
 
Actorul american a anunţat că va dona întreaga sumă obţinută pentru rolul din film pentru "facilitarea unei mai bune relaţii între democraţie şi tehnologie". "A devenit din ce în ce mai clar că internetul, smartphone-urile şi tot valul de gadget-uri vor schimba totul. Întrebarea e: pentru noi vor schimba în bine sau în rău?"
 
Pentru actorul Gordon-Levitt, Snowden (2016) este al doilea film consecutiv bazat pe un documentar de Oscar. Snowden a apărut în urma documentarului Citizenfour (2014). În 2015 a jucat în The Walk, bazat pe documentarul Man on Wire (2008).
 
Joseph Gordon-Levitt a devenit cunoscut publicului încă din copilărie, pentru rolul său din serialul de comedie A treia planetă de la Soare.

***

Snowden (2016) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

Regia: Oliver Stone Cu: Joseph Gordon-Levitt, Melissa Leo, Zachary Quinto, Nicholas Cage, Tom Wilkinson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus