noiembrie 2016
Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, 2016
Cele mai interesante filme poloneze, premiate în ultimele luni în Polonia şi în lume, vor putea fi vizionate la Bucureşti, între 18 şi 27 noiembrie 2016, în cadrul festivalului CinePOLSKA, ce va fi inaugurat de un concert energic de jazz în interpretarea cvintetului Wojtek Mazolewski. O noutate a festivalului va fi programul pentru copii.

Filmele prezentate în 2016, la ediţia a 12-a a CinePOLSKA, au fost apreciate de juriile multor festivaluri şi de către criticii de film şi, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze şi europene numeroşi spectatori. Motto-ul festivalului, care se va desfăşura la cinematograful Elvire Popesco, este Istorii din prezent.

"Filmele din 2016 sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflaţi în faţa unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoţioneze, să reflecteze, dar şi să se amuze. Acţiunea majorităţii lor are loc în zilele noastre." - explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti care, în colaborare cu Asociaţia Cineaştilor din Polonia, organizează festivalul. "Motto-ul CinePOLSKA 2016 are şi o altă semnificaţie. Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal şi foarte actual." - adaugă Agnieszka Skieterska.

CinePOLSKA va fi deschisă vineri, 18 noiembrie 2016, de concertul formaţiei poloneze Wojtek Mazolewski Quintet în Clubul Control. Muzicienii cântă jazz, dar energia şi personalitatea lor scenică îi face să semene mai degrabă cu nişte rockeri. "L-am invitat pe Wojtek Mazolewski şi formaţia sa datorită muzicii lor extraordinare, apreciată în Polonia şi în alte ţări din lume, datorită contactului extraordinar pe care îl au cu publicul şi datorită faptului că formaţia face parte din distribuţia filmului care, a doua zi după concert, sâmbătă, va deschide festivalul nostru. Este vorba despre filmul Excentricii. Pe partea însorită a străzii". - explică Agnieszka Skieterska.

Muzicienii interpretează în film piese celebre aparţinând unor mari legende ale jazzului din perioada anilor '50. În cadrul concertului din clubul Control, formaţia va interpreta compoziţii de pe coloana sonoră a Excentricilor, dar şi piese de pe ultimul său album intitulat Polka. Accesul la concertul organizat cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate a Institutului Polonez din Bucureşti va fi liber.

După inaugurarea muzicală a CinePOLSKA, pe spectatori îi aşteaptă şase seri de film polonez.
Noutatea festivalului de filme poloneze de anul acesta va fi programul pregătit împreună cu Festivalul de filme pentru copii şi tineret Kino w Trampkach (Cinema în tenişi) din Varşovia special pentru micii spectatori pentru ziua de duminică, 27 noiembrie 2016.

Dimineaţa, în mediateca Institutului Francez copiii vor putea participa la realizarea unui scurtmetraj de animaţie inspirat din cartea pentru copii Regele Mateiaş Întâiul a scriitorului şi pedagogului polonez Janusz Korczak. Atelierul de animaţie este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, iar participarea la el şi la proiecţia de film se va face doar pe bază de înscriere pe pagina www.culturapoloneza.ro. Numărul de locuri este limitat.

În a doua parte a zilei, la ora 15.30, copiii cu vârsta peste 9 ani vor porni într-o călătorie plină de primejdii şi mister pe care nu o vor uita foarte repede. Filmul de aventură Clubul hoinarilor şi secretul bunicului Ieronim îi va ţine în tensiune continuă şi-i va face să râdă atât pe copii, cât şi pe părinţii lor.

Festivalul CinePOLSKA este organizat de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, cu sprijinul financiar al Institutului Polonez de Artă Cinematografică şi în colaborare cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Clubul Control şi Festivalul de film pentru copii şi tineret Kino w trampkach (Cinema în tenişi) din Varşovia.

În primăvara lui 2017, CinePOLSKA va ajunge şi în alte oraşe din România, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie a filmelor prezentate anul acesta la Bucureşti.

Proiecţiile de filme din cadrul CinePOLSKA se desfăşoară în zilele de 19-20 noiembrie 2016 şi 25-27 noiembrie 2016, la cinema Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77), iar atelierul de animaţie va avea loc la aceeaşi adresă, la mediateca Institutului Francez. Intrarea se va face pe bază de bilet.
Concertul cvintetului Wojtek Mazolewski va avea loc pe 18 noiembrie 2016, în Clubul Control (str. Constantin Mille nr. 4), iar intrarea va fi liberă.
Biletele pentru filme pot fi achiziţionate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco, de la librăriile Kyralina, Anthony Frost, Hecate şi Humanitas, în timpul programului cu publicul şi în limita locurilor disponibile, precum şi online pe elvirepopesco.ro.
Filmele au subtitrare în limba română, iar filmele pentru copii vor fi dublate în limba română.
Programul detaliat şi informaţii despre filme se găsesc pe pagina www.culturapoloneza.ro

CINEPOLSKA - Istorii din prezent
Cele mai interesante filme din Polonia

Cinematografe:
Cinema Elvire Popesco
- bd. Dacia nr. 77
Clubul Control - str. Constantin Mille nr. 4
Institutul Francez - bd. Dacia nr. 77

Program:

18 noiembrie 2016
ora 20.30, Clubul Control - concert Wojtek Mazolewski Quintet

19 noiembrie 2016
ora 20.00, Cinema Elvire Popesco - deschiderea proiecţiilor de film CinePolska: Excentricii. Pe partea însorită a străzii / Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy

20 noiembrie 2016
ora 20.00, Cinema Elvire Popesco - Trupul / Body / Ciało

25 noiembrie 2016
ora 20.00, Cinema Elvire Popesco - Anatomia răului / Anatomia zła

26 noiembrie 2016
ora 18.00, Cinema Elvire Popesco - Vaci mai sunt fetele mele / Moje córki krowy
ora 20.00, Cinema Elvire Popesco - Înstrăinare / Obce niebo

27 noiembrie 2016
ora 10.30, Institutul Francez - Atelier de animaţie pentru copii
ora 15.30, Cinema Elvire Popesco - Clubul hoinarilor şi secretul bunicului Ieronim / Klub włóczykijów i tajemnica dziadka Hieronima
 (film pentru copii)
ora 20.00, Cinema Elvire Popesco - Statele Unite ale iubirii / Zjednoczone stany miłości

Despre evenimentele festivalului

18 noiembrie 2016, ora 20.30, Clubul Control
Concert Wojtek Mazolewski Quintet
Intrare liberă


Wojtek Mazolewski Quintet este de mulţi ani în topul preferinţelor publicului de acasă, dar şi din restul Europei, fiind considerat un fenomen. Concertele sold out, ovaţiile la scenă deschisă, cronicile laudative au însoţit turneul de promovare a ultimului lor album "Polka". Personalitatea carismatică a liderului formaţiei, ingeniozitatea cu care muzicienii polonezi folosesc influenţe din diferite stiluri muzicale, bucuria de a cânta şi de a comunica i-au adus cvintetului un număr mare de admiratori mai ales din rândul publicului tânăr. Cvintetul a concertat deja pe marile scene europene din Franţa, Germania, Ungaria, Cehia, Turcia, dar şi în India sau Japonia.

Formaţia face parte din distribuţia filmului Excentricii. Pe partea însorită a străzii în regia lui Janusz Majewski, care va deschide proiecţiile CinePolska de la cinematograful Elvira Popescu pe 19 noiembrie. Muzicienii interpretează în film piese celebre aparţinând unor mari legende ale jazzului din perioada anilor '50.

În cadrul concertului din clubul Control, formaţia va interpreta compoziţii prezentate în film, dar şi piese de pe ultimul său album, "Polka".

Componenţa cvintetului:
Wojtek Mazolewski - contrabas / Joanna Duda - clape / Oskar Török - trompetă / Marek Pospieszalski - tenor saxofon, clarinet / Jakub Janicki - tobe

19 noiembrie 2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco
Excentricii. Pe partea însorită a străzii / Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
Polonia, 2015, 112 min., comedie
Regia: Janusz Majewski
Scenariul: Włodzimierz Kowalewski
Distribuţia: Maciej Stuhr, Natalia Rybicka, Sonia Bohosiewicz, Anna Dymna ş.a.
subtitrare în limba română
La sfârşitul anilor cincizeci, Fabian, emigrant de război, jazzman şi dansator de succes, se întoarce acasă din Anglia. Împreună cu un grup de muzicieni amatori înfiinţează un big band de swing, care câştigă repede aprecierea publicului. La scurt timp, vedeta formaţiei devine Modesta, alături de care Fabian începe să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Ca rege şi regină ai muzicii swing, aceştia pornesc în turneu prin Polonia, viaţa lor părând desprinsă din filmele hollywoodiene. Într-o zi, însă, Modesta dispare.

"Excentricii, a cărui acţiune se desfăşoară pe ritmul unor hituri aparţinând celor mai mari legende ale jazzului, este o adaptare strălucită a romanului omonim de Władysław Kowalewski. Este apologia libertăţii artistice cu care erau asociate muzica jazz şi swing în perioada realităţii mohorâte a Poloniei anilor '50. Majewski vorbeşte despre vise şi nostalgia după cultura vestică prin intermediul unor standarde muzicale, prezentând astfel ipostaze necunoscute ale epocii. Un film extraordinar." - Małgorzata Steciak, Stopklatka

20 noiembrie 2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco
Trupul / Body / Ciało
Polonia, 2015, 90 min., dramă
Regia: Małgorzata Szumowska
Scenariul: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Distribuţia: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała, Ewa Dałkowska ş.a.
subtitrare în limba română
Polonia, în zilele noastre. Un procuror cinic şi fiica sa, care suferă de anorexie, încearcă, fiecare în felul său, să se regăsească după moartea tragică a persoanei iubite. Atunci când, într-o zi, terapeutul fetei le spune că persoana decedată a luat legătura cu ea şi vrea să le transmită un mesaj, aceştia vor fi obligaţi să-şi revizuiască concepţiile cu privire la viaţă şi moarte.

"Szumowska pune faţă în faţă trei abordări complet diferite despre viaţă, singurătate şi corp. Cea a fiicei anorexice, care se îndepărtează de mediul social prin toate mijloacele posibile. A tatălui care nu reuşeşte să comunice cu fiica sa şi care-şi îndeplineşte sarcinile profesionale fără nicio urmă de emoţie. Şi, în cele din urmă, a femeii de vârstă mijlocie, care trăieşte într-o lume doar a ei şi care nu reuşeşte să treacă peste pierderea suferită în trecut" - Łukasz Rogojsz, Newsweek Polska

Filmul a câştigat Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2015.

25 noiembrie 2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco
Anatomia răului / Anatomia zła
Polonia, 2015, 122 min., thriller
Regia şi scenariul: Jacek Bromski
Distribuţia: Krzysztof Stroiński, Marcin Kowalczyk, Piotr Głowacki, Andrzej Seweryn ş.a.
subtitrare în limba română
Un asasin plătit, cunoscut sub pseudonimul Lulek, este eliberat condiţionat din închisoare. La scurt timp, procurorul care a contribuit la arestarea lui îi face o propunere de nerefuzat. În schimbul unei sume mari de bani şi posibilitatea de a pleca din ţară, Lulek trebuie să-l lichideze pe comandantul Biroului Central de Investigaţii. Lulek acceptă provocarea, însă, având probleme cu vederea, îi cere ajutorul lui Staszek, un lunetist dat afară din armată pentru uciderea unor civili în Afganistan. Recompensa promisă: întoarcerea în armată, de această dată în serviciul de contraspionaj.

"Cel ce ridică sabia, de sabie va muri. Cel mai recent film al lui Jacek Bromski seamănă puţin cu tragedia greacă, în care destinul este de-a dreptul implacabil. Odată ce ai apăsat pe trăgaci, nu mai există cale de întoarcere. Anatomia răului prezintă o Polonie ocupată de cancerul corupţiei. Răul este pretutindeni, nu există personaje pozitive; la un moment dat, toţi au meritat un glonţ în cap sau o coasă sub coaste. Nu există salvare şi speranţă." - Krzysztof Połaski, Telemagazyn

26 noiembrie 2016, ora 18.00, Cinema Elvire Popesco
Vaci mai sunt fetele mele / Moje córki krowy
Polonia, 2015, 88 min., dramă, comedie
Regia şi scenariul: Kinga Dębska
Distribuţia: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński ş.a.
subtitrare în limba română
Marta este o actriţă de succes care nu îşi poate pune ordine în viaţă, crescându-şi singură copilul. Spre deosebire de sora sa dominatoare, Kasia este sensibilă şi expansivă. Lucrează ca învăţătoare, căsnicia ei este departe de a fi ideală. Cele două surori nu se înţeleg foarte bine, însă îmbolnăvirea neaşteptată a mamei le obligă să coopereze, mai ales că trebuie să aibă grijă şi de tatăl lor drag, dar uşor despotic.

"Kinga Dębska vorbeşte despre situaţii cunoscute probabil tuturor. Toată lumea s-a confruntat sau se confruntă cu pierderea unei persoane dragi. Filmul este foarte autentic în această privinţă; aşteptarea tensionată pe holul spitalului, rugăciunea pentru sănătate, ritualurile şamanice şi sfaturile vracilor, şi în cele din urmă discursul funerar - toate sunt situaţii din viaţa reală." - Krzysztof Połaski, Telemagazyn

Filmul a câştigat Premiul publicului la Festivalul Ceau, Cinema! de la Timişoara, ediţia 2016.

26 noiembrie 2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco
Înstrăinare / Obce niebo
Polonia, Suedia, 2015, 107 min., dramă, thriller
Regia: Dariusz Gajewski
Scenariul: Dariusz Gajewski, Michał Godzic
Distribuţia: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Ewa Fröling ş.a.
subtitrare în limba română
Un cuplu de emigranţi polonezi şi fiica lor, Ula, trăiesc într-un orăşel din nordul Suediei. Într-o zi, în casa lor vine Anita de la Biroul de Asistenţă Socială. Micuţa Ula, la fel ca alţi 30.000 de copii din Suedia, este luată părinţilor pentru a merge spre adopţie. Din acest moment, începe o luptă dramatică pentru supravieţuire, libertate şi iubire.

Filmul este inspirat din fapte reale.

"O dramă psihologică bine închegată, tensionată, care pune accent pe relaţiile deloc uşoare dintre membrii familiei şi lupta părinţilor pentru a-şi recupera copilul. Fundalul pentru personajele interesant construite - al tatălui necredincios care se luptă cu sentimentul vinovăţiei şi al mamei isterice care se străduieşte să se menţină cu picioarele pe pământ - este activitatea perfidă a funcţionarilor, care transformă o instituţie care serveşte binelui familiei într-o maşină totalitară, care nu ţine cont de specificul educaţiei." - Janusz Wróblewski, Polityka

27 noiembrie 2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco
Statele Unite ale iubirii / Zjednoczone stany miłości
Polonia, Suedia, 2016, 105 min., dramă
Regia şi scenariul: Tomasz Wasilewski
Distribuţia: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Andrzej Chyra, Łukasz Simlat ş.a.
subtitrare în limba română
Polonia, 1990. Vântul schimbării bate deasupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei, Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

"Poveştile celor patru femei sunt variante diferite ale iubirii imposibile. Iubirea pentru un preot. Dragostea pentru un bărbat a cărui soţie este grav bolnavă (când soţia moare, bărbatul pierde acest sentiment). Iubirea lesbiană care trebuie mascată cu viclenie. Şi dragostea Marzenei, soţia imprudentă a emigrantului, sau mai degrabă lipsa iubirii, pentru care aceasta va fi pedepsită." - Tadeusz Sobolewski, Gazeta Wyborcza
Filmul a câştigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2016.

Program pentru copii

27 noiembrie 2016, ora 10.30-13.30, Institutul Francez
Atelier de animaţie şi proiecţie de film
Participarea se face pe bază de înscriere pe pagina www.culturapoloneza.ro începând cu 14 noiembrie 2016.

Atelier de animaţie stop-motion susţinut de regizoarea Daria Kopiec
vârsta recomandată: 8-16 ani, număr participanţi: limitat
În cadrul atelierului, participanţii vor realiza un scurtmetraj de animaţie inspirat din cartea pentru copii Regele Mateiaş Întâiul a scriitorului polonez Janusz Korczak. Scenariul filmului va fi scris de către copii, iar filmul va fi realizat în tehnica animaţiei spaţiale, cu ajutorul animaţiei stop-motion şi prin folosirea de păpuşi realizate de către participanţi din plastilină.

Metamorfoza lui Gucio / Gucio zaczarowany
Polonia, 2015, 15 min., animaţie, vârsta recomandată: +8 ani
Regia şi scenariul: Daria Kopiec
dublat în limba română
Filmul spune povestea lui Gucio care, fiind foarte leneş, este transformat, drept pedeapsă, într-o muscă. Lumea din perspectiva acestei mici creaturi zburătoare, total diferită de lumea văzută până acum prin ochii lui Gucio, va schimba modul în care băieţelul va începe să privească lumea înconjurătoare.
Filmul este inspirat din romanul omonim al scriitoarei poloneze Zofia Urbanowska şi a fost realizat în colaborare cu un grup de copii.

Daria Kopiec (n. 1983)
Regizor de teatru şi film, în prezent studentă la regie în cadrul Academiei de Teatru din Varşovia, Polonia. A absolvit cursurile renumitei Şcoli Superioare de Film, Televiziune şi Teatru "Leon Schiller" din Łódź, specializarea Animaţie şi efecte de film speciale. Între anii 2006-2007 a făcut stagiu la École Nationale Supérieure des Arts Visuels - La Cambre din Bruxelles, iar începând cu anul 2010 este membru al Asociaţiei Cineaştilor din Polonia. Este laureata multor festivaluri internaţionale pentru filmele sale, printre altele pentru "Metamorfoza lui Gucio".

27 noiembrie 2016, ora 15.30, Cinema Elvire Popesco
Clubul hoinarilor şi secretul bunicului Ieronim / Klub włóczykijów i tajemnica dziadka Hieronima
Polonia, 2015, 94 min., comedie, aventură, vârsta recomandată: +9 ani
Regia şi scenariul: Tomasz Szafrański
Distribuţia: Bogdan Kalus, Franciszek Dziduch, Jakub Wróblewski, Kamila Bujalska ş.a.
dublat în limba română
Kornel Kiwajło, la fel ca majoritatea adolescenţilor de astăzi, petrece multe ore în faţa calculatorului, trăind aventuri virtuale în lumea jocurilor pe calculator. Atunci când unchiul Dionisie îi propune să pornească împreună în căutarea unei comori ascunse de bunicul Ieronim, viaţa lui Kornel se schimbă pe neaşteptate. El va începe o călătorie plină de primejdii şi mister, pe care nu o va uita niciodată.
Filmul este inspirat din romanul omonim al scriitorului polonez Edmund Niziurski.

Programul pentru copii din cadrul CinePolska a fost realizat în colaborare cu Festivalul de Film pentru Copii şi Tineret Kino w Trampkach (Cinema în tenişi) din Varşovia, Polonia. Înfiinţat în anul 2013, festivalul prezintă cele mai noi filme pentru copii şi tineret produse în întreaga lume. Tinerii, de altfel, participă activ în organizarea festivalului, contribuind la stabilirea programului de filme şi evenimente conexe.
www.kinowtrampkach.pl

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus