Suplimentul de cultură / octombrie 2005
Cînd te desprinzi de automatismele care tind să îţi spună că muzica populară este o prezentare anostă de costume curăţele şi interpreţi ţepeni şi de prejudecata că sonorităţile contemporane abia reuşesc să surprindă un crîmpei autentic, poţi avea surpriza să dai peste Shukar Collective. S-a tot scris despre ursarii mixaţi de DJ-i pentru proiectul Shukar Collective, mai puţin s-a auzit despre faptul că albumul Taves Bahtalo (cum a fost lansat în Marea Britanie) a entuziasmat presa de specialitate şi publicul obişnuit al sonorităţilor electro sau urban.



Concertele susţinute în Franţa, Germania, Marea Britanie i-au făcut mai cunoscuţi în străinătate decît în România. Influenţele muzicale tradiţionale pe care vocea lui Tamango le strînge se pierd în vremurile cînd spaţiul României de azi era un nod de întîlnire pentru popoarele migratoare. Nu doar muzica tradiţională ţigănească, dar şi tătarii sau mongolii au lăsat urme în ceea ce astăzi se numeşte muzica ursarilor. „Shukar Collective e foarte cool! Este un amestec de bun gust între muzică tradiţională şi sonorităţi electronice. Solistul are cea mai cool voce, iar ritmul funky te ţine...", scria „Rock Paper Scissors" (SUA).

Imediat după lansarea proiectului, s-a insistat foarte mult asupra celor trei membri care alcătuiesc Shukar (partea tradiţională din Shukar Collective). Clasic, cel care adună fier vechi, Tamango (vocea cool), cel care cîntă la linguri de la 16 ani, şi Napoleon, cel care are 11 fraţi şi a învăţat să cînte la butoi ca să-şi cucerească soţia (Nadia). S-a scris şi despre cei cinci copii ai lui Napoleon (Răzbunător, Armando, Loventa, Indonezia şi Bilclinton).



Mai puţin s-a vorbit despre cei care au iniţiat proiectul, grupul de DJ-i care a avut ideea de a adăuga muzicii Shukar ritmuri şi sonorităţi contemporane.

Dan Handrabur (Dreamdoktor) are pregătire muzicală clasică şi a debutat în muzica urbană în 1992. Matze este Cri Stanciu, care a fondat studioul Yama, fiind cîştigător, cu proiectul său NSK (Natural Soft Killers), al concursului „Decouvertes Electroniques" organizat de RFI în 2000. DJ Vasile este Lucian Stan, unul dintre cei mai cunoscuţi DJ din România, fiind cel ce a ajuns să obţină sponsorizarea postului de radio parizian Nova pentru unul dintre proiectele radio care au marcat primii ani de după 1989. Cel mai tînăr dintre cei care au realizat Shukar Collective este Marius Mateşan. El este compozitor şi producător, dar scrie şi programe pentru computer. Lor li s-a alăturat Mitoş Micleuşanu, care de data aceasta a folosit pseudonimul său Diafragma. Micleuşanu este aceeaşi persoană cu Mitoş de la Planeta Moldova şi autorul volumelor Organismecanisme şi Tuba Mirum.

Cam acestea sînt numele aflate în spatele unuia dintre cele mai elaborate proiecte din muzica românească. Şi rezultatele se aud de la primele acorduri de pe album.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus