ianuarie 2017
Premiile Oscar, 2017
Prima sesiune de votare la premiile Oscar 2017 s-a deschis joi, 5 ianuarie 2017. În 24 ianuarie 2017 se vor anunţa nominalizările, iar în 26 februarie 2017 va avea loc ceremonia de decernare a premiilor.

Ca în fiecare din ultimii trei ani, OSCAR WEEKEND vă invită să vă faceţi propriul palmares urmărind o parte din filmele străine care şi-au reprezentat ţările în competiţia pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Proiecţiile au loc la cinematograful Elvire Popesco, în perioada 13-15 ianuarie 2017.

OSCAR WEEKEND vă dă ocazia să asistaţi la proiecţiile a 8 din cele 9 filme aflate pe lista scurtă a celor preselectate în cursa pentru Oscar, prezentând şi o selecţie de titluri propuse la această categorie şi foarte apreciate de critica internaţională. Lista scurtă la Oscar include propuneri din Australia, Canada, Danemarca, Germania, Iran, Norvegia, Rusia, Suedia şi Elveţia. Cu excepţia propunerii Norvegiei, Kongens nei / The King's Choice în regia lui Erik Poppe, a cărui lansare internaţională urmează să aibă loc, toate filmele din competiţie pot fi văzute la OSCAR WEEKEND alături de o serie de titluri propuse la această categorie şi foarte apreciate de critica internaţională.

Programul include Ray / Paradise de Andrei Koncealovski, premiat cu Leul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Veneţia în 2016, propunerea Rusiei la această categorie; canadianul Juste la fin du monde în regia lui Xavier Dolan, recompensat cu Marele Premiu la Cannes (2016) (cronici aici) sau Forushande / The Salesman în regia lui Asghar Farhadi (Iran) câştigător al premiilor pentru Cel mai bun actor şi Cel mai bun scenariu la Cannes 2016.



Tot în cadrul festivalului vor putea fi vizionate şi propunerile Australiei, Germaniei, Danemarcei sau Elveţiei. Tanna (Australia), este o poveste de dragoste filmată în Vanuatu, în insula Tanna din Pacificul de Sud şi recompensată la Veneţia (2015) cu premiul publicului şi premiul pentru Cea mai bună imagine, în cadrul secţiunii Settimana Internazionale della Critica.


Comedia Toni Erdmann regizată de Maren Ade, reprezintă Germania în cursa pentru Oscar (cronici aici). Filmat aproape integral în România, Toni Erdmann a fost desemnat Cel mai bun film al anului de către Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) şi Cel mai bun film european de către Academia Europeană de Film (EFA). Danemarca propune Land of Mine / Under Sandet în regia lui Martin Zandvliet, câştigătorul premiului publicului de la Rotterdam iar filmul elveţian de animaţie Ma vie de courgette / Viaţa mea de dovlecel, de Claude Barras, se află pe lista celor nouă titluri cu şanse la Oscar.


En man som heter Ove / A Man Called Ove în regia lui Hannes Holm, Cea mai bună comedie a anului (Premiile Academiei Europene de Film 2016) este propunerea Suediei la Oscar 2017. Filmul va putea fi vizionat în premieră în România, sâmbătă, 14 ianuarie 2017, de la ora 23.15, la Cinema Elvire Popesco. Proiecţia este realizată cu sprijinul Institutului Suedez de Film şi al Ambasadei Suediei în România iar intrarea este liberă pentru toţi cei care şi-au achiziţionat bilet la oricare dintre filmele de la Oscar Weekend.

En man som heter Ove / A Man Called Ove este o poveste universală contruită în jurul personajului principal, Ove, un bătrân ţâfnos care se împrieteneşte pe neaşteptate cu noii lui vecini, Parvaneh, soţul ei şi cei doi copii. Rolul i-a adus lui Rolf Lassgård (Ove) premiul pentru cel mai bun actor la Seattle IFF şi o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film, la aceeaşi categorie.


Propunerea României, Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu (cronici aici), va deschide OSCAR WEEKEND, vineri, 13 ianuarie 2017, iar Franţa, Italia şi Finlanda completează programul festivalului cu proiecţiile filmelor Elle, de Paul Verhoeven, Fuocoammare / Fire at Sea (cronici aici) în regia lui Gianfranco Rosi, documentar premiat cu Ursul de Aur la Berlin 2016 şi Hymyilevä mies / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki al regizorului finlandez Juho Kuosmanen, marele câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes 2016.


Programul proiecţiilor Oscar Weekend, 2017

Vineri 13 ianuarie 2016
ora 15:00 - Sieranevada, de Cristi Puiu (2016, 173 min, România) - România
ora 18.30 - Forushande / The Salesman, de Asghar Farhadi (2016, 125 min, Franţa-Iran) - Iran
 ora 21:00 - Land of Mine / Under Sandet de Martin Zandvliet (2015, 100 min, Danemarca-Germania) - Danemarca

Sâmbătă 14 ianuarie 2016
ora 13:30 - Ma vie de courgette / Viaţa mea de dovlecel, de Claude Barras (2016, 70 min, Elveţia-Franţa) - Elveţia
ora 16:00 - Elle, de Paul Verhoeven (2016, 130 min, Franţa) - Franţa
ora 18:40 - Hymyilevä mies / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, de Juho Kuosmanen (2016, 92 min, Finlanda) - Finlanda
ora 20:45 - Ray / Paradise, de Andrei Koncealovski (2016, 131 min, Rusia-Germania) - Rusia
ora 23:15 - En man som heter Ove / A Man Called Ove, de Hannes Holm (2015, 116 min, Suedia-Norvegia) - Suedia

Duminică 15 ianuarie 2016
ora 12:30 - Toni Erdmann, de Maren Ade (2016, 162 min, Germania) - Germania
ora 15:45 - Fuocoammare / Fire at Sea, de Gianfranco Rosi (2016, 114 min, Italia) - Italia
ora 18.30 - Juste la fin du monde, de Xavier Dolan (2016, 95 min, Canada-Franţa) - Canada
ora 20:45 - Tanna, de Bentley Dean, Martin Butler (2015, 95 min, Australia-Vanuatu) - Australia

Toate filmele sunt în versiunea lor originală şi au subtitrare în limba română, iar unele au subtitrare şi în limbile engleză sau franceză. Aici pot fi consultate variantele de subtitrări disponibile pentru proiecţiile din Festival. Biletele pot fi achiziţionate pe Eventbook.ro şi din reţeaua Eventbook precum şi de la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, cu sprijinul Catena şi având ca parteneri Ambasada Franţei, Institutul Francez, Cinema Elvire Popesco, Independenţa Film, Asociaţia Culturală Macondo, InterCom Film, microFILM, Clorofilm, Mandragora.
***
Bilete: https://eventbook.ro/program/oscar-weekend-2017
Detalii: www.filmedefestival.ro/2016/oscar-weekend/
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus