aprilie 2017
Zece importanţi scriitori români, printre care Ana Blandiana, Radu Cosaşu, Vlad Zografi, au fost premiaţi pe 4 aprilie 2017 în cadrul Galei Premiilor Observator Cultural, a XI-a ediţie, desfăşurată la Teatrul Odeon din Bucureşti. În total, au fost nominalizaţi 34 autori români contemporani la şase categorii: Memorialistică, Eseistică / publicistică, Critică literară / istorie literară / teorie literară, Debut, Poezie şi Proză.


Din juriul celei de-a XI-a ediţii au făcut parte: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

Cel mai bun volum de poezie al anului 2016 a fost desemnat Cînd nu mai e aer, publicat de Radu Andriescu la Casa de editură "Max Blecher". Premiul pentru Proză a fost acordat ex-aequo scriitorilor Radu Cosaşu, pentru Viaţa ficţiunii după o revoluţie, şi lui Radu Pavel Gheo, pentru Disco Titanic, ambele apărute la Editura Polirom.


Şi la categoria Debut lupta pentru cea mai bună carte a anului a fost strânsă, premiul fiind adjudecat de asemenea de doi autori: Tudor Ganea, Cazemata, Editura Polirom şi Radu Niciporuc, Pascal desenează corăbii, Editura Cartea Românească.

De asemenea, 16 liceeni de la şase Colegii Naţionale din Bucureşti au fost prezenţi pe scena Teatrului Odeon pentru a acorda Premiul Observator Lyceum prozatorului Vlad Zografi pentru volumul Efectele secundare ale vieţii, Editura Humanitas.


Momentul culminant al serii a fost reprezentat de acordarea premiului Premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia scriitoarei Ana Blandiana.


În cadrul Galei, în 2017, Observator cultural a oferit Premii de Traducere nu doar pentru transpuneri dintr-o limbă străină în limba română, ci şi pentru un traducător care a redat opere literare româneşti într-o limbă străină. Laureate au fost Veronica D. Niculescu şi Joanna Kornaś-Warwas (Polonia).

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa specială a interpretei de jazz Teodora Enache, acompaniată de chitaristul Marius Pop, într-o ambianţă semnată de scenografa Flavia Barabas. Trofeele oferite laureaţilor, simbol al Galei timp de 11 ani, au fost create de Elena Dumitrescu, sculptor, iar pentru Premiul Observator Lyceum, de sculptorul Mircea Roman.

Fiecare scriitor premiat a primit un premiu în valoare de 2.500 de lei, iar traducătorii în valoare de 1.500 de lei, în timp ce valoarea premiului "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia a fost de 6.000 de lei.

Laureaţii celei de-a XI-a ediţii a Premiilor Observator cultural 2016

Memorialistică
Riri Sylvia Manor, Bucuria de a nu fi perfectă. Bucureşti-Tel Aviv 1941-2015, Editura Humanitas

Eseistică/ Publicistică
Vasile Ernu, Bandiţii, Editura Polirom

Critică literară/ Istorie literară / Teorie literară
Liviu Maliţa, Literatura eretică, Editura Cartea Românească

Debut
Tudor Ganea, Cazemata, Editura Polirom
Radu Niciporuc, Pascal desenează corăbii, Editura Cartea Românească

Poezie
Radu Andriescu, Cînd nu mai e aer, Casa de editură "Max Blecher"

Proză
Radu Cosaşu, Viaţa ficţiunii după o revoluţie, Editura Polirom
Radu Pavel Gheo, Disco Titanic, Editura Polirom

Premiul Observator Lyceum
Vlad Zografi, Efectele secundare ale vieţii, Editura Humanitas

Premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia
Ana Blandiana

(foto: Andrei Păcuraru)

Sponsor principal al Premiilor Observator cultural 2016: Muşat&Asociaţii.
Parteneri: Muşat & Asociaţii, Teatrul Odeon, Institutul Polonez Bucureşti, Gramma, Magnolia, High Contrast.
Parteneri media: TVR3, Radio România Cultural, RFI România, Bookaholic, Suplimentul de cultură, OpenArt, Şapte seri, Liternet, Cărtureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus