septembrie 2017
Festivalul Película - Latin America Film & Experience, 2017
Între 13 şi 17 septembrie 2017 PELÍCULA 2 va umple oraşul de culoare şi de filme pline de emoţie. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

Festivalul se concentrează pe cultura latino-americană şi combină armonios proiecţiile de filme cu demonstraţiile de dans, mâncarea şi muzica, expoziţiile de fotografie cu poveştile celor îndrăgostiţi de această lume plină de pasiune şi umanitate, pentru ca spectatorii să aibă parte de o experienţă extraordinară.

Ediţia 2017 a festivalului va avea ca personaj principal Mexicul, cu toată bogăţia sa culturală, oferind publicului o varietate de filme şi activităţi legate de această ţară de care ne simţim atât de atraşi. Printre evenimentele care sărbătoresc Mexicul, amintim: premiera în România a filmului Maquianaria Panamericana, în prezenţa regizorului mexican Joaquin del Paso, proiecţia a cinci scurtmetraje mexicane, sărbătorirea a 110 ani de la naşterea celebrei pictoriţe Frida Kahlo prin proiecţia filmului Frida Naturaleza Viva şi a relansării cărţii secrete a Fridei Kahlo, publicată de editura Nemira, o expoziţie inedită a Clubului Ilustratorilor, o Fiesta Mexicană şi multe alte evenimente conexe. Mexicul sărbătoreşte în perioada festivalului 207 ani de independenţă.

Şi în 2017 PELÍCULA se bucură de sprijinul ambasadei Chile în România. În cea de-a doua zi a festivalului (14 septembrie 2017) spectatorii sunt aşteptaţi începând cu ora 19.00 la Institutul Cervantes pentru o proiecţie specială a filmului Neruda, un film regizat de Pablo Larraín şi nominalizat la Globurile de Aur, care îl are în prim plan pe laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971, Pablo Neruda. Proiecţia este urmată de un vin de onoare. Tot din Chile vine unul dintre cele mai neconvenţionale filme din festival, Rara, film care deschide în 13 septembrie 2017 seria proiecţiilor de la Cinema Muzeul Ţăranului.

Ziua de vineri, 15 septembrie 2017, este dedicată experienţei peruviene. Cele două filme din Peru, Locos de amor şi Viejos amigos, proiectate la Cinema Elvira Popescu, vor fi urmate de un cocktail oferit de Ambasada Peru în România.

Probabil cel mai aşteptat eveniment din această ediţie îl reprezintă proiecţia documentarului Buena Vista Social Club: Adios, despre celebra trupă din Cuba, eveniment realizat în colaborare cu DokStation, care are în deschidere demonstraţii de muzică şi dans cubaneze.

Duminică Ambadasa Argentinei ni se alătura pentru proiecţia unui documentar superb, emoţional şi puternic, Un Tango Mas, urmat de un recital de bandoneon al apreciatului Omar Massa şi o seară de Milonga în Atriumul Institutului Francez. Filmul de închidere al festivalului este El ciudadano ilustre, de asemenea din Argentina.

Din Venezueala vine La Familia, un film ai cărui actori ne vor ţine cu sufletele la gură, Brazilia ne-o va aduce mai aproape pe Marina Abramovic (The Space In Between: Marina Abramovic and Brazil), din Uruguay avem poveşti de dragoste alb/negru sau color (Los Modernos, Aire Libre).

Pentru prima data aducem la PELÍCULA un film columbian, comedia Bad Lucky Goat, care va avea în deschidere demonstraţii de bachata şi salsa.

Vrem să implicăm publicul în povestea noastră, aşa că împreună cu CINEMAX vă invităm la SE BUSCA JUDRADOS să urmăriţi trailere şi să votaţi ce filme aţi vrea să vedeţi la cea de-a treia ediţie a festivalului. Dovada că ne ţinem de cuvânt este filmul Viejos Amigos, care a avut cel mai votat trailer al anului trecut.

Pentru amatorii de fantasy/horror, am pregătit o secţiune specială, Película alternativa, 3 filme la limită, programate pe 14, 15 şi 16 septembrie 2017, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu. Vinovat de această secţiune nouă este Cătălin Mesaru, selecţionerul festivalului Lună Plină, care, de altfel, ne va încânta pe parcursul festivalului cu muzici în calitate de DJ (de astă dată), cu Fábrica de Baile.

Showuri de Tango, demonstraţii de Capoeira, degustări, momente de bandoneon, chitară, pian, demonstraţii de Salsa, Bachata, Rueda de casino, Salsa Cubana, pregătiţi-vă să începeţi sau să încheiaţi multe dintre proiecţiile de filme cu o surpriză.

Discovery Talks, secţiunea noastră cu poveşti din America Latină, continuă şi anul acesta cu noi povestitori pe care îi veţi putea cunoaşte la Lente Praporgescu: Dinu Drog, Martin Allonso Borrego-Llorente, Juan Pablo Artaza şi Delia Marinescu. Ei vor vorbi sâmbătă, 16 septembrie 2017 şi duminică, 17 septembrie 2017, despre Chile, Mexic, Peru şi Brazilia.

Cei care doresc să simtă gustul picant al Mexicului, pot alege brunchurile de la Acuarela (sâmbătă, 16 septembrie 2017, 12:00 - 16:00) sau Taqueria El Torito (duminică, 17 septembrie 2017, 12:00 - 16:00), sau dacă pur şi simplu vreţi să savuraţi câte un pic din diverse zone din America Latină, puteţi face o vizită la Lente Arcului, tot în acel weekend.

În 2017 vom avea două proiecţii speciale la Grădina cu filme şi, la cererea publicului, Anca Fronescu şi Dennis Stillewagt se întorc la Journey Pub cu alte povestiri speciale sub denumirea Película Travel Story: from Havana with love.

Pe toată perioada festivalului Duma's Van (food truck cu specific mexican) şi Moritz Eis (îngheţata care a ajuns în Chile) vor fi alături de noi în curtea Institutului Francez.

Cea de-a 2-a ediţie PELÍCULA - Latin American Film & Experience va avea loc la Bucureşti, între 13-17 septembrie 2017. Principalele locuri în care se va desfăşura această sărbătoare a culturii Americii Latine sunt: Cinema Elvira Popescu Institutul Francez, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Ţăranului, Grădina cu Filme, Lente, Acuarela, Journey Pub, Taqueria El Torito, The Coffee Factory, Macaz.

Biletele pot fi achiziţionate de aici: eventbook.ro/program/pelicula-2017
Spotul festivalului este realizat de ENDORFILMS, cu: Nicholas Caţianis, Maria Obretin, Ana Covalciuc. Spotul de filme al festivalului este realizat de Letiţia Ştefănescu.
Facebook: facebook.com/PeliculaLAFE/
Organizatori: Asociaţia culturală ARTICHITANA şi FREEALIZE
Cu sprijinul: Ambasada Mexic, Ambasada Chile, Ambasada Peru, Ambasada Frantei, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Ambasada Brazilia, Ambasada Cuba, Ambasada Uruguay, Ambasada Venezuela, Ambasada Argentina
Sponsori: HBO, Cinemax, Saha, Ethras, Kondor, Practix, Amiq
Susţinut de: Corona, DHL, KFC, PIZZA HUT, Aqua Carpatica, Sîmbureşti, Ben Q
Parteneri: PEPSICO, Discovery, TV 1000, Adenium Film, ENDORFILMS, THE SHAPE OF E, Flash Cooper, Eventbook, ANTZ.
Locaţii partenere: Grădina cu Filme, Journey Pub, Lente, Acuarela, Taqueria El Torito
Parteneri media: Radio Guerilla, Cinemagia, Cinefan, Verbs describe us, Zile şi Nopţi, Cinemap, A list magazine, DOR, Liternet, Glamour, Sub25, urban.ro, Romania Pozitivă, AARC, DISSOLVED, THE INSTITUTE, Life.ro, Movienews.
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus