septembrie 2017
Festivalul "Zile şi Nopţi de teatru la Brăila" 2017 va avea ca temă "Comedia în fel şi chip(!)", vor fi programate 18(!) reprezentaţii în decurs de opt zile, cu cele mai titrate colective teatrale din Bucureşti şi din ţară, vedete de prima mărime, comedii clasice şi comedii moderne, plus trei recitaluri de folk, jazz şi blues, în spaţiul Avantgarde, inaugurat în 2016.

Programul Festivalul Zile şi Nopţi de teatru la Brăila, 2017\
ediţia a-XI-a, 17-24 septembrie 2017

Ziua I - Duminică, 17 septembrie 2017

Ora 17.00 - Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Era OK şi la 60
!
One-man show cu Răzvan Vasilescu
Godot Cafe-Teatru Bucureşti - 1h
Îndrăgitul actor povesteşte cu umor şi ironie despre cum i s-a schimbat perspectiva asupra vieţii odată cu înaintarea în vârstă. Atitudinea relaxată şi sinceritatea cu care face "haz de necaz", transformă experienţa vizionării acestui spectacol într-o lecţie de viaţă, pusă în scenă cu măiestrie. O porţie sănătoasă de comedie care te va face să-ţi spui, la final, că sigur va fi ok şi la 60. Pentru că fiecare vârstă are farmecul ei. Secretul e să nu te opreşti niciodată din râs. Era OK şi la 60 spune o poveste despre micile minuni, plăceri, abandonuri şi paradoxuri ale vieţii unui om care îşi descoperă în fiecare zi bucuria de a trăi.

Ora 18,30 - Sala Mare - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Tango
de Slawomir Mrozek
Distribuţia: Conrad Mericoffer, Valentin Terente, Emilia Mocanu, Ramona Gîngă, Liviu Pintileasa, Corina Borş, Adrian Ştefan
Regia: Vladimir Anton
Scenografia: Rodica Der
Premieră, Teatrul "Maria Filotti" Brăila - 1h 50min.
Tango, un text genial al marelui scriitor polonez, Slawomir Mrozek, o comedie absurdă despre eliminarea valorilor, despre totalitarism, despre ideologii eşuate şi vise spulberate, despre dureri neîmpărtăşite şi nevoia de libertate cu orice preţ. Un text memorabil, un spectacol eveniment, în regia lui Vladimir Anton, unul dintre regizorii reprezentativi ai tinerei generaţii, o scenografie inspirată, semnată de Rodica Der.

Ora 21,00 - Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Creditul
de Jordi Galcerán
Regia: Mihai Constantin
Cu: Răzvan Vasilescu şi Şerban Pavlu
Godot Cafe-Teatru Bucureşti - 1h 20 min
"Ce se întâmplă atunci când ai nevoie de un credit dar nicio bancă nu e dispusă să ţi-l ofere? Recurgi la ultima variantă: manipulare şi ameninţare. Niciun bancher, în situaţia de faţă Răzvan Vasilescu, n-o să te poată refuza atunci când îi prezinţi cruda realitate în faţă. O să-i seduci nevasta? Nimic din viaţa pe care o cunoştea până acum nu va mai fi la fel? Rămâne de văzut cum iese fiecare, în stilul său, din situaţia asta."

Ziua II - Luni, 18 septembrie 2017

Ora 18,00 - Sala Mare - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Fluturii sunt liberi
de Leonard Gershe
Regia: Erwin Şimşensohn
Traducere: Eliza Şimşensohn
Scenografia: Iuliana Gherghescu / Light design: Daniel Klinger
Distribuţia: Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Şerban Gomoi
Teatrul Excelsior Bucureşti - 1h 55 min.
"O poveste despre ambiţie, vise şi dezamăgiri. O poveste despre Don, cel care vrea să trăiască cu adevărat. O poveste despre Jill, cea care îl învaţă să o facă. O poveste despre d-na Baker şi despre frica unei mame de a da drumul de la pieptul său "puiului" care încearcă să zboare liber, de teamă ca el să nu-şi frângă aripile. O poveste despre doi tineri care se găsesc, apoi se pierd, pentru ca în final... O poveste cu zâmbete şi cu lacrimi în ochi..." (Erwin Şimşensohn)

Ora 20,30 - Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
O noapte furtunoasă
de I.L. Caragiale
Regia: Cristian Ban
Scenografia: Simona Negrilă
Distribuţia: Costi Apostol, Daniel Rizea, Ion Fiscuteanu jr., Sebastian Marina, Liviu Popa, Fatma Mohamed, Claudia Ardelean
Teatrul "Andrei Mureşanu" Sfântu Gheorghe - 80 minute, fără pauză
Limită de vârstă: peste 14 ani; pe toată durata spectacolului se fumează!
"Deşi spectacolul respectă textul clasic scris de I. L. Caragiale, citit pentru prima dată în faţa publicului în anul 1878, montarea lui Cristi Ban este cea care îl face diferit faţă de alte spectacole similare. Regizorul pune în scenă spectacolul astfel încât să fie cât mai uşor de înţeles pentru publicul tânăr, adresându-se în mod direct acestuia. Spectacolul a fost ales special pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestei categorii de public. Opera lui Caragiale se regăseşte în programa obligatorie pentru Bacalaureat, astfel încât Teatrul Andrei Mureşanu asigură supratitrarea spectacolului în limba maghiară, pentru a-l face cât mai accesibil tuturor elevilor de liceu din mediile bilingve, româno-maghiare. O noapte furtunoasă este o comedie a moravurilor de mahala, ilustrând aspecte sociale şi psihologice specifice locuitorilor de la periferia Capitalei, cu scandaluri şi "ambiţuri" de familişti, cu nelipsitul triunghi conjugal, o lume pe care Caragiale a iubit-o cu patimă şi a ilustrat-o inegalabil prin operele sale. O lume pe care o regăsim cu uşurinţă şi în zilele noastre."

Ziua III - Marti, 19 septembrie 2017

Ora 18,00 - Sala Mare - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Unchiul Vanea
de A. P. Cehov
Regia: Sânziana Stoican
Scenografia: Valentin Vârlan
Univers sonor: Ion Radu Burlan / Light design: Ioan Marin
Distribuţia: Paul Chiribuţă, Mădălina Anea, Ana Creţu, Oxana Moravec, Ioan Coman, Cristian Popa, Ion Radu Burlan, Lucia Ştefănescu Niculescu
Teatrul "Toma Caragiu" Ploieşti
"Unchiul Vanea - o dramă în care personajele sunt măcinate de insatisfacţie, care vor să înţeleagă sensul vieţii, în care fiecare iubeşte pe cineva care nu-i poate răspunde în acelaşi mod - toate acestea alcătuiesc o piesă la sfârşitul căreia fiecare spectator este invitat să se întrebe care este rostul vieţii sale şi cât este de mulţumit de cum a trăit. Neîmplinirile personajelor dau naştere unor reflecţii profunde despre iubire, curaj, neputinţă."

Ora 20,30 - Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
Cum am învăţat să conduc
de Paula Vogel
Regia: Eugen Gyemant
Scenografia: Tudor Prodan
Traducerea: Eugen Gyemant
Distribuţia: Şerban Pavlu, Ioana Anastasia Anton, Delia Nartea, Smaranda Caragea, Alexandru Conovaru
Teatrul Comedie Bucureşti - 1h 50 min.
"Într-o lume imaginară, de păpuşi Barbie, o Americă a anilor `60, se desfăşoară pe ascuns o relaţie interzisă. Descoperim însă că limitele dintre inocenţă şi perversitate sunt greu de stabilit, iar relaţiile dintre oameni sunt mult prea complexe pentru a putea fi împărţite în categorii..." (Eugen Gyemant) Scris în 1997, Cum am învăţat să conduc, text câştigător al premiului Pulitzer în 1998, este o analiză emoţionantă a unei vieţi ce stă sub semnul iubirii nepotrivite."

Ziua IV- Miercuri, 20 septembrie 2017

Ora 18,00 - Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
Zadarnicele chinuri ale dragostei
de William Shakespeare
Regia şi adaptarea: Alexandru Bogdan
Costume şi elemente de decor: Raluca Alexandrescu / Light and video design: Eranio Petruska
Distribuţia: Cosmin Panaite, Bogdan Cantauz, Sergiu Moraru, Bogdan Amurăriţei, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Cristina Florea, Clara Popadiuc, Cătălin Mîndru, Alexandru Marin, Horia Butnaru
Teatrul "Matei Vişniec" Suceava -1h 40 min.
"Spectacolul Zadarnicele chinuri ale dragostei, după William Shakespeare, montat la Suceava în regia lui Alexandru Bogdan, este o pledoarie pentru dragoste şi îndrăgostiţi, pentru sensibilitate şi pasiune, o comedie pentru tinerii de toate vârstele şi mai ales pentru cei care cred că existenţa fără iubire e un nonsens. Zadarnicele chinuri ale dragostei este un studiu atent elaborat asupra celor mai fine aspecte ale emoţiei umane, totul văzut printr-o prismă comică, hilară, jucăuşă, relaxantă dar, în acelaşi timp, lucidă şi ironică.
Zadarnicele chinuri ale dragostei (Love's Labour's Lost) este o piesă mai puţin cunoscută a lui William Shakespeare şi mai rar montată. Spectacolul în regia lui Alex Bogdan transpune problematica piesei în actualitatea zilelor noastre, cu accente pe cotidian şi realităţile cunoscute."

Ora 20,00 - Sala Mare - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
Svejk
după Jaroslav Hašek
Traducerea: Jean Grosu
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Andrada Chiriac / Cântece: Ada Milea
Distribuţia: Pavel Bartoş, Cezar Antal, Ioan Batinaş, Mircea Constantnescu, Marius Damian, Sabrina Iaşchevici / Alina Berzunţeanu, Dorina Lazăr / Dana Voicu, Ruxandra Maniu, Paula Niculiţă, Alexandru Papadopol, Gabriel Pintilei, Anda Saltelechi, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu, Veronica Gherasim, Dan Iosif
Teatrul "Odeon" Bucureşti - 2h 10min.
Limită de vârstă: 12 ani
"Spectacolul are la bază dramatizarea realizată de regizorul Alexandru Dabija, inspirată de cartea scrisă de Jaroslav Hašek - Peripeţiile bravului soldat Švejk (traducerea Jean Grosu). Este considerată una dintre cele cele mai memorabile şi reuşite scrieri satirice din literatura mondială, fiind pe lângă un inteligent şi convingător manifest anti-război, şi unul din cele mai amuzante romane scrise vreodată. "

Ziua V - Joi, 21 septembrie 2017

Ora 17,00 - Sala Mare - Teatrul "Maria Filotti " Brăila
Revizorul
de Nikolai Vasilievici Gogol
Traducere: Maşa Dinescu
Regia: Zakarias Zalan
Scenografia şi design sonor: Csaba Csiki
Distribuţia: Victor Giurescu, Ecaterina Hâţu, Cătălina Bălălău, Emanuel Becheru, Florin Mircea jr., Adina Suciu, Rareş Pîrlog, Daniel Beşleagă, Dragoş Ionescu, Andrei Merchea - Zapotoţki, Dan Grigoraş, Florin Hriţcu, Valentin Florea,Aida Avieriţei, Nora Covali, Corina Grigoraş, Sonia Teodoriu,Maria Hibovski, Loredana Grigoriu, Cătălina Ieşanu
Teatrul "Tineretului" Piatra Neamţ - 2h 45 min (cu pauză de 15 min)
Limită de vârstă: 12 ani
"Vă invităm la un spectacol în care vremea lui Gogol pare aceeaşi cu a noastră, într-o poveste învelită în pojghiţa dulce a râsului, dar cu miezul amar. Prin opera sa, ucrainianul Nikolai Vasilievici Gogol (1809 - 1852) a contribuit esenţial la intrarea literaturii din Imperiul Rusesc în era modernităţii. "Noi toţi am ieşit din Mantaua lui Gogol", spunea Dostoievski. Nuvelele Mantaua, Portretul, Nasul, Caleaşca, romanul Suflete moarte (atât cât a rămas din el, după ce Gogol a incendiat manuscrisul în noaptea în care a murit), cele două comedii celebre - Revizorul şi Căsătoria - reprezintă pilonii de rezistenţă ai unei viziuni artistice în care satira e dusă la limita caricaturalului.
În Revizorul transpare, poate mai mult decât în celelalte piese ale sale, mesajul că atunci când oamenii pactizează cu diavolul în "taina fărădelegii", ei devin corupţi, egoişti şi încalcă toate regulile pentru obţinerea, păstrarea şi sporirea puterii. A ajunge, fără merite deosebite, prin mijloace neoneste, prin concurs de împrejurări favorabile la o bună situaţie materială, politică sau socială este ţinta majorităţii personajelor."

Ora 20,00 - Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Şi veni bărbatul la femeie
de Semion Zlotnikov
Traducerea: Bogdan Budeş
Regie: Bogdan Budeş
Scenografie: Raluca Chelaru / Mişcare scenică: Andreea Duţă
Distribuţia: Mihaela Sîrbu, Lucian Pavel
Teatrul de Artă Bucureşti -1h 40min.
"Dina şi Victor sunt trecuţi de patruzeci de ani, divorţaţi şi fiecare are câte un copil dintr-o fostă căsătorie. "Trecuţi de patruzeci de ani" nu e o vârstă la care viaţa ia sfârşit. Aşa că prietenii lor comuni, Jora şi Judith, încearcă să le vină în ajutor, aranjându-le o întâlnire. Victor se prezintă acasă la Dina, într-o seară ploioasă de sâmbătă. Dar amândoi au de înfruntat temeri, frustrări şi dezamăgiri din trecut. Aşa că se apropie unul de celălalt cu o stângăcie plină de candoare, care dă naştere unor replici strălucitoare. O comedie înduioşătoare, o privire amuzată asupra a doi oameni care vor să o ia de la capăt, împreună."

Ora 22.00- Sala Avantgarde - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Dinu Olăraşu - Recital folk

"Poet şi cântăreţ cu o sensibilitate anume şi o înţelegere a tot ce-l înconjoară. Ce poate fi mai minunat pentru un om? Aşa e Dinu Olăraşu! Un om minunat care-şi cântă versurile, dăruind oamenilor o muzică la fel de minunată!
Îşi adună cântecele în câteva albume de excepţie (între care Pur şi simplu, Vizavi, Altcumva, Câmpia lucrurilor bune) şi este premiat în câteva rânduri: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie; Cel mai bun cântec folk, N-ai nevoie de prea multe... (Premiile Muzicale Radio, ediţia a cincea); Premiul de excelenţă (Festivalul "Om bun")."

Ziua VI -Vineri, 22 septembrie 2017

Ora 18,00 Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
De ce fierbe copilul în mămăligă
după Aglaja Veteranyi
One-woman-show cu Edith Alibec
Traducere: Nora Iuga
Regia, scenografia, sunetul: Dana Paraschiv
Limită de vârstă: minim 14 ani
Durata - 1h 15min
"Proiectul teatral cu tema integrării De ce fierbe copilul în mămăligă arată ce înseamnă să te afli prins între locul natal şi o ţară străină. Povestea Aglajei Veteranyi este filtrată prin însăşi experienţa actriţei române, Edith Alibec, în cei trei ani petrecuţi în Germania. Spectacolul pune în scenă problematica identităţii şi a sorţii străinului într-o epocă în care foarte mulţi sunt peste tot acasă şi, totodată, niciunde cu adevărat."

Ora 19,30 - Sala Mare - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Rendez-vous pe Lună de Alexandr Galin
Traducere: Costin Manoliu, Mariana Onceanu şi Alecsandru Dunaev
Versiunea scenică şi textele cântecelor: Gelu Colceag şi Vlad Corbeanu
Regia artistică: Gelu Colceag
Scenografia: Ioana Pashca / Muzica originală: Jean Victor Piloiu / Coregrafia: Furnica / Light design: Daniel Klinger / Asistent regie şi montaj video: Vlad Corbeanu / Pregătire muzicală: Nadia Trohin
Distribuţia: Dan Condurache, Claudiu Istodor, Ruxandra Enescu, Ana Bianca Popescu, Doina Teodoru / Raphaela Lei, Beatrice Peter, Valentina Popa
Teatrul Mic Bucureşti - 2h
Limită de vârstă: 12 ani+
"Ce nu ar face un bărbat pentru a intra în graţiile unei femei frumoase? Vasili Bogdanov aranjează o petrecere surpriză chiar pe Lună. Nu mai contează că Luna este de mucava, invitatele - plătite, iar sărbătoritul - Alexander Trauberg - un academician care circulă cu bicicleta, căci nu are bani de maşină. Visele, rămân vise. Nici cei 30 de ani trecuţi şi nici brutala realitate nu îl pot face să renunţe la năluciri, iluzii, deznădejdi. Va mai fi oare cineva cu picioarele pe Pământ la sfârşitul acestei aniversări a iubirii pierdute şi regăsite? Haideţi să ne îmbarcăm pe scena Teatrului Mic pentru zborul visat pe Lună!"

Ora 22.00- Sala Avantgarde - Teatrul "Maria Filotti" Brăila
Sorin Romanescu - recital (jazz, chitară
)
"Sorin Romanescu îşi face debutul în lumea jazz-ului la Festivalul de la Sibiu din 1991. De atunci se manifestă ca muzician polivalent, de la rock (ca basist în Sarmalele reci), folk-blues şi jazz până la muzica contemporană, coloane sonore de film documentar, muzică pentru spectacole de dans contemporan etc. Are peste 20 de albume la activ, ca invitat sau coautor de proiecte, fiind o prezenţă constantă pe scenele româneşti şi din străinătate. Este producător audio, compozitor şi sound designer în publicitate."

Ziua VII -Sămbătă, 23 septembrie 2017

Ora 18,00 - Sala Mare - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
Lobby Hero
de Kenneth Lonergan
Traducerea: Radu Iacoban
Regia: Radu Iacoban
Scenografia: Mihaela Ularu
Distribuţia: Tudor Aaron Istodor, Iolanda Covaci, Marius Călugăriţa, Lucian Iftime
Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti - 1h 30 min
Limită de vârstă: + 16 ani
"Lobby Hero oferă spectatorului o poveste aparent simplă, cu implicaţii complexe. Personajele - un paznic, şeful acestuia, un poliţist şi o poliţistă - sunt în acelaşi timp şi bune, şi rele, şi egoiste, şi altruiste; suferă, se amuză sau exacerbează emoţii, în încercarea de a se redescoperi pe ei înşişi. Jeff (Tudor Aaron Istodor), ostracizat de societate, dat afară din armată, dat afară din casă de proprii părinţi, încearcă să-şi refacă viaţa lucrând ca paznic într-o firmă de securitate. Nu este cel mai bun job din lume, dar pentru moment Jeff e liniştit. Însă somnul îi este tulburat de şeful firmei de securitate, care îi spune că fratele său e suspectat de crimă."

Ora 20,00 Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
Are nevoie de multă atenţie
! de Martin Crimp
Traducerea: Sânziana Stoican
Regia: Sânziana Stoican
Scenografia (decor, costume): Valentin Vârlan
Distribuţia: Ionuţ Vişan, Sabrin Iaşchevici, Mădălina Anea, Cristina Casian, Silviu Debu
Unteatru Bucureşti - 1h 40 min
"Spectacolul este un semnal de alarmă la adresa unei societăţi care a uitat să ofere atenţie lucrurilor cu adevărat importante."

Ora 22.00- Sala Avantgarde - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
Zoltan Butuc
- "Frunză verde de albastru" - recital Nichita Stănescu
Pentru cei care iubesc limba poezească
"Butucul limbii (cum spunea cu o metaforă genială Fănuş Neagu) nu stă în frunzele lui şi nici în viţa lui. Butucul acestei limbi stă în pământul acestei ţări. El nu poate fi văzut cu ochiul altuia şi nici ronţăit cu dinţii sobolului. Vezi-l tu cu ochii tăi şi pipăie-l cu mâna ta ". (N. Stănescu)
"Duminică, 23 sept 2017, de la ora 22:00, vă invit să fiţi parte şi martorii totodată, a pritocelilor mele muzicale pe texte ale lui Nichita Stănescu la Sala Avantgarde a Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, cu ocazia apariţiei albumului Frunză verde de albastru pe care-l semnez." (Zoltan Butuc)

Ziua VIII -Duminică, 24 septembrie 2017

Ora 17,00 Sala Studio - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
Fat Pig
de Neil LaBute
Traducerea: Irina Velcescu
Regia: Laura Moldovan
Scenografia: Ioan Bocoş / Coregrafia: Elena Anghel
Distribuţia: Oana Mogoş, Vlad Volf, Ciprian Braşoveanu, Flavia Călin
Teatrul "Fani Tardini" Galaţi -1h 50 min.
"Fat Pig de Neil LaBute, este o comedie amară despre subiecte inconfortabile, despre cât curaj avem să fim noi înşine, despre laşitatea în faţa unei societăţi crude care, aparent, tinde spre perfecţiune dar în realitate pune foarte multă presiune asupra noastră. Această perfecţiune ajunge să o simulăm afişând FORME stabilite de societate ca fiind imaginea perfecţiunii, dar care ajunge doar la formă pentru că fondul se pierde în această uniformizare. Fat Pig este povestea unui tânăr corporatist care se îndrăgosteşte de o simpatică bibliotecară supraponderală, doar că prietenii şi colegii de la firmă reacţionează puternic la aflarea veştii despre relaţia "nepotrivită" a tânărului. Lumea "perfectă" a corporatiştilor versus lumea jovială şi optimistă a lui Helen. Societatea are reguli în care forma contează, judecata se face la suprafaţă, iar fondul este trecut cu vederea."

Ora 19,00 - Sala Mare - Teatrul "Maria Filotti "Brăila
Fazanul
de Georges Feydeau
Traducerea: Doru Mareş
Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Costumele: Alexandra Mâzgăreanu
Decorul: Ştefan Caragiu
Design sonor: Alexandru Suciu
Distribuţia: Gabriel Răuţă, Şerban Gomoi, Ştefan Lupu, Alexandru Suciu, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu / Raluca Gheorghiu, Diana Roman, Ion Haiduc, Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Vlad Bălan, Alexandru Mike Gheorghiu
Teatrul "Nottara" Bucureşti - 2h 15 min cu pauză
"Fazanul este o comedie spumoasă, în care jocul aparenţelor, încurcăturile de tot soiul, imprevizibilul şi răsturnările de situaţie sunt menite să declanşeze hohote de râs, iar rolurile se schimbă într-un ritm ameţitor, astfel că păcălitorul devine foarte uşor păcălit.
O înlănţuire clocotitoare şi surprinzătoare de întâmplări reaşază lucrurile după logica sclipitoare a comediilor bulevardiere şi ne dezvăluie, într-un final, cine e Fazanul."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus