septembrie 2017
Festivalul de film de animaţie anim'est, 2017
Fanii animaţiei au ocazia, la fiecare ediţie a Festivalului de Film de Animaţie Anim'est, să cunoască o serie de rockstaruri ale industriei animaţiei internaţionale, prezente la Bucureşti pentru a împărtăşi know-how-ul şi experienţa celor mai mari studiouri, case de producţie şi şcoli de animaţie din lume.

În 2017, studioul invitat la festival este Illumination Mac Guff, unul dintre cei mai mari producători de lungmetraje de animaţie din lume, aflat în spatele unor blockbustere precum cele din franciza Despicable Me şi Minions, dar şi al unor succese de casă precum The Lorax, The Secret Life of Pets şi Sing. Jacques Bled, preşedintele companiei, cu o carieră de peste 30 de ani în mediile creative, de la efecte vizuale digitale pentru reclame şi filme de cinema la animaţie 3D, va vorbi despre calea către succesul enorm al studioului în cadrul unei întâlniri cu publicul ce va avea loc vineri, 6 octombrie 2017, de la 18.30, la Centrul CINETic - gazda prezentărilor, masterclass-urilor şi atelierelor din cadrul festivalului.

O serie de alte întâlniri cu specialişti ai industriei de animaţie autohtonă şi internaţională îşi vor propune să exploreze tema ediţiei Anim'est 2017: The Comics Edition. Invitatul special de anul acesta şi membru al juriului, canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciaţi artişti creatori de benzi desenate şi cel care semnează vizualul festivalului, va vorbi miercuri, 4 octombrie 2017, de la 18.30, despre cariera sa şi despre experienţa în calitate de co-creator al serialului Pig Goats Banana Cricket, difuzat de Nickelodeon. De asemenea, de marţi până vineri, 3 - 6 octombrie 2017, la 12 o'clock Comics Coffee, o serie de artişti care au combinat, de-a lungul carierei, banda desenată şi animaţia, vor ţine prezentări despre activitatea lor. Vor fi prezenţi atât artişti locali, ca Akira Lord, Matei Branea, Alexandru Ciubotariu a.k.a. Pisica Pătrată, Noper, Miloš Jovanović şi Eugen Erhan, precum şi internaţionali, ca Dav Guedin, Dave Cooper, Maria Björklund, Vuk Palibrk şi Miklós Felvidéki. O altă prezentare interesantă va fi a francezului Alexis Hunot, de asemenea membru al juriului, care va vorbi miercuri, 4 octombrie 2017, de la ora 14.00, despre tentaţia adaptării benzilor desenate în filme de animaţie, cu precădere în cinemaul francez.

Joi, 5 octombrie 2017, la Anim'est este ziua dedicată ţării invitate oficial în 2017: Finlanda, cu sprijinul Fundaţiei Finlandeze de Film. De la ora 14.00, Kari Juusonen, regizorul celor mai de succes animaţii finlandeze, Niko & The Way To The Stars şi Niko 2 - Little Brother, Big Trouble, nominalizat la Palme d'Or în 2001 pentru scurtmetrajul său Pizza Passionata, va împărtăşi celor prezenţi din experienţa celor 20 de ani de lucru în industria animaţiei. De la ora 16.00, toţi oaspeţii finlandezi ai festivalului vor vorbi despre filmul de animaţie în Finlanda, despre modalităţile de finanţare şi posibilităţile de co-producţie.

În 2017, publicul prezent la Anim'est va avea ocazia, de asemenea, să prindă gustul industriei de animaţie din Marea Britanie, prin intermediul unor invitaţi speciali. Şcoala Naţională de Film şi Televiziune (NFTS), una dintre cele mai prestigioase şcoli de animaţie din lume, cu peste 400 de premii, inclusiv şase nominalizări la Oscar şi patru titluri câştigătoare de trofee BAFTA doar în ultimii patru ani, va fi prezentă în cadrul festivalului cu o selecţie realizată de Robert Bradbrook, şeful Departamentului Animaţie. Invitat în 2017 este şi Festivalul Internaţional de Animaţie de la Londra (LIAF), cu o selecţie de filme realizată de Nag Vladermersky, fondatorul, directorul şi selecţionerul festivalului. Programul cuprinde comedie, horror, documentare animate, lucrări abstracte şi multe alte genuri greu de categorisit, formând un fantastic instantaneu al creaţiei realizatorilor de animaţie din întreaga lume.

De neratat pentru cei care vor să arunce o privire în culisele animaţiei la cel mai înalt nivel sunt making-of-urile unor lungmetraje de animaţie-highlight din agenda festivalului, precum The Big Bad Fox and Other Tales, în prezenţa lui Patrick Imbert, unul dintre cei doi regizori, cunoscut pentru lungmetrajul Ernest et Célestine, nominalizat la Oscar în 2014, Loving Vincent, filmul care a obţinut Premiul Publicului la Annecy 2017 şi care va deschide ediţia Anim'est 2017, în prezenţa a două dintre pictoriţele care au lucrat la film: Carmen Belean (România) şi Olga Królak (Polonia), şi Ma vie de Courgette / My Life as a Zucchini, nominalizat la Oscar 2017, în prezenţa animatoarei Christine Polis şi a directorului de producţie Théo Ciret, care vor aduce cu ele păpuşile folosite în film.

Adolescenţii cu vârste între 14 - 18 ani care îşi doresc să aprofundeze şi mai mult secretele fascinante ale animaţiei sunt invitaţi să participe la două ateliere ţinute de doi specialişti ai industriei: un atelier de animaţie 2D cu Luiz Stockler - regizor şi ilustrator brazilian care trăieşte şi activează în Londra, în care participanţii vor face desene simple, într-una din tehnicile prezentate, şi vor crea o secvenţă animată de cinci secunde, şi un atelier de scratchboard cu Tomi Malkki - artist grafic, ilustrator şi animator finlandez, în cadrul căruia participanţii vor explora tehnicile animaţiei scratchboard şi fiecare va pleca acasă cu o imagine realizată în acest stil. Pentru înscriere, participanţii trebuie să trimită un e-mail la [email protected] până vineri, 29 septembrie 2017, în care trebuie să exprime, într-un paragraf scurt, ce înseamnă animaţia pentru ei, şi să menţioneze atelierul la care doresc să se înscrie.

Studenţilor le este adresat şi masterclass-ul ţinut de Ely Dagher, regizor şi scenarist libanez, câştigătorul premiului Palme d'Or în 2015 pentru scurtmetrajul Waves '98, membru al juriului Anim'est 2017. Masterclass-ul său se va ţine vineri, 6 octombrie, de la 14.00, nefiind necesară înscrierea.

Intrarea la toate evenimentele de la CINETtic este liberă.

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 şi Carol 53.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Cultural Român şi Fundaţia Japonia. Acest proiect cultural este finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti Oraş participativ de catre Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.
Parteneri instituţionali: Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative CINETic, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Institutul Francez şi Ambasada Franţei în România, British Council, Centrul Cultural al Republicii Ungare Balassi Bálint, Goethe Institut, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez din Bucureşti, Centrul Ceh şi Institutul Cervantes şi Ambasada Spaniei.
Partener Principal: Old Mout
Parteneri: Groupama, Cartoon Network, Ogilvy, Veneris, AVIS Rent a Car, Shorts TV, Les Ateliers Nomad, Cărtureşti, Opus, Bucate pe Roate, Lente, Apollo 111, Expirat
Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, BlitzTV, VICE România, Radio România Cultural, The Institute, Cinemagia, Scena 9, IQads, SMARK, Feeder.ro, AaRC.ro, proanimatie.ro, LiterNet.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST