noiembrie 2017
Zilele Filmului German, 2017
Pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, Goethe-Intitut aduce la Bucureşti Zilele Filmului German care se vor desfăşura între 3 şi 9 noiembrie 2017 la Cinemateca Eforie. Timp de şapte zile, spectatorii, vorbitori sau nu de limbă germană, pot vedea 15 dintre cele mai noi producţii germane.

Ediţia 2017 vine cu multe surprize ce vor fi anunţate în perioada următoare, printre ele se află filme în premieră naţională, filme pentru tineri şi un cineconcert.


Selecţia filmelor a fost realizată de actriţa Ozana Oancea care ne mărturiseşte: "pentru mine, calitatea de - mă tem să scriu cuvântul - curator e o experienţă cu totul nouă, pe care aş repeta-o oricând, cu tot cu sentimentul răspunderii pe care îl implică.
Nu pot decât să sper că filmele care m-au interesat pe mine vor fi şi pentru dumneavoastră, spectatori ai Zilelor Filmului German, prilejuri de a cădea pe gânduri, de a vă lăsa cuprinşi de nostalgii, de a surâde (chiar de a râde uneori) sau, de ce nu, de a trece la acţiune. Filmele sunt, aşa cum se cuvine, diverse, fără însă a atinge 'extremele' dure. Vor fi filme cu personaje puternic conturate, complicate sau volatile, greu de prins, agile, dezinvolte sau visătoare, măcinate, cu artişti, cu comunişti, cu ţărani, cu aventurieri, cu perverşi, cu revoltaţi, cu disperaţi, cu tineri confuzi, cu maturi rătăcitori, cu bătrâni desprinşi de realitate
."

Cea de-a 12-a ediţie a Zilelor Filmului German va fi deschisă de In Zeiten des abnehmenden Lichts / In Times of Fading Light regizat de Matti Geschonneck după un scenariu de Wolfgang Kohlhaase bazat pe romanul omonim al lui Eugen Ruge. Filmul este prezent în selecţia de lungmetraje pentru cea de-a 30-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film.


Unul dintre invitaţii speciali din 2017 este Wolfgang Kohlhaase, regizor de film şi scenarist, cunoscut publicului pentru: Sommer vorm Balkon / Summer in Berlin (2005), Die Stille nach dem Schuß / The Legend of Rita (2000) sau Der schweigende Stern / First Spaceship on Venus (1960). Născut în 1931 şi distins cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de peste 50 de ani (dintre care amintim Ursul de Aur pentru întreaga activitate primit în 2010 la Berlinale), Kohlhaase va fi prezent la Bucureşti şi va răspunde întrebărilor spectatorilor prezenţi la proiecţia filmului.


Acţiunea din In Zeiten des abnehmenden Lichts / In Times of Fading Light se întâmplă în Berlinul de Est, în toamna anului 1989 când Wilhelm Powileit (Bruno Ganz) împlineşte 90 de ani, aniversare pe care o întâmpină cu un calm plin de stoicism. Comunist convins de mai bine de 75 de ani, pe vremuri a fugit din Germania nazistă, exilându-se în Mexic, Wilhelm continuă să se autoamăgească cu încăpăţânare, nerecunoscând că idealul său de lume mai bună nu a fost decât o himeră, iar marile speranţe de odinioară au sfârşit înăbuşite de birocraţie şi frică.

În timp ce pionierii vin să-i aducă omagii şi să-l decoreze, generaţia tânără pleacă din ţară, totul în jur pare să se năruiască anunţând, de fapt, căderea Republicii Democrate Germane şi a Marelui Bloc Comunist.

"Având puternice ecouri Cehoviene, filmul tratează cu echilibru şi umanitate destrămarea Blocului Estic, inserând povestea personajului principal într-un melanj aproape fără de cusur." consemna The Hollywood Reporter după premiera de la Berlinale 2017.


Cea de-a 12-a ediţie a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut şi se va desfăşura la Cinemateca Eforie din Bucureşti între 3 şi 9 noiembrie 2017. Biletele s-au pus deja în vânzare şi pot fi achiziţionate de la casele de bilete ale Cinematecii Eforie sau de la Union.

Mai multe detalii găsiţi pe: facebook.com/Zilele-Filmului-German

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. Zilele Filmului German este unul dintre programele culturale pe care le desfăşoară în România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus