Agenda LiterNet  Sageata  Anunţuri  Sageata  Concursuri

Colectiv A: Apel de proiecte pentru laboratoare de cercetare în sfera culturii coregrafice şi a artei contemporane

februarie 2018
Asociaţia Colectiv A lansează, în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, proiectul Reciproc Performativ, care cuprinde un program de laboratoare de cercetare interdisciplinară derulate în perioada 16 aprilie - 30 iulie 2018.

Proiectul susţine apariţia unui cadru de cercetare artistică şi de creare de noi forme estetice şi discursive.

Laboratoarele vor avea loc la Studioul şi Spaţiul RAP din cadrul Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca.

Programul este adresat artiştilor care derulează proiecte în sfera dansului contemporan, a performance-ului şi a artelor vizuale.

Vor fi selectate trei proiecte care presupun colaborarea dintre coregrafi / performeri şi artişti vizuali, scopul laboratoarelor fiind de a sprijini dezvoltarea formelor de exprimare artistică hibride tocmai pentru a lărgi spectrul artistic cu care interacţionează dansul contemporan.

Prin aceste laboratoare se doreşte crearea unui context lipsit de presiunea succesului şi orientat, în schimb, spre procesul de lucru, care să susţină cercetarea şi dezvoltarea unor metode proprii de expresie artistică.
Echipele artistice vor fi beneficia de mentorat prin acompaniere atât la nivel de dezvoltare a conceptului şi derulare a cercetării, cât şi la nivel discursiv, prin prezenţa unui critic / teoretician.

Termen limită de înscriere: 15 martie 2018

Selectia artiştilor se va face pe baza unui dosar de participare, care va cuprinde:
descrierea proiectului (detalii despre concept şi demersul artistic propus, maxim 2 pagini A4, format PDF);
scrisoare de motivaţie care să cuprindă şi perioada disponibilă pentru participarea la laboratorul de cercetare (Perioada de derulare a laboratoarelor este 16 aprilie - 30 iulie 2018);
biografia artistică a aplicanţilor (maxim 2 pagini A4, format PDF);
documente privind portofoliul de proiecte anterioare şi extrase din presă, fotografii, fişiere video (maxim 1 GB).

Documentele solicitate (în format PDF) şi fişierele foto/video (maxim 1 GB) vor fi transmise exclusiv prin e-mail, la adresa: [email protected]

Selecţia
Selecţia artiştilor va fi făcută de un juriu constituit din reprezentanţi ai Asociaţiei Colectiv A şi ai Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, iar rezultatele acesteia vor fi făcute publice pe 21 martie 2018.

Organizatorii vor asigura următoarele:
Cheltuielile privind transportul către şi dinspre Cluj Napoca (exclusiv transport intern);
Cazare pentru artiştii selectaţi (în cazul unui demers artistic care necesită participarea unui număr de colaboratori mai mare de doi, artiştii selectaţi se obligă să găsească resursele financiare pentru participarea colaboratorilor suplimentari);
Onorariu pentru fiecare artist;
Spaţiu de lucru şi repetiţii, sprijin logistic pentru o perioadă de maxim 30 zile;
Mentorat pentru fiecare echipă de artişti invitaţi în cadrul celor trei laboratoare;
Acces la echipament tehnic în funcţie de disponibilitatea acestuia (video-proiector, proiectoare de lumini şi sunet, fără personal tehnic specializat);
Acces la biblioteca de artă contemporană a Fabricii de Pensule;
Facilitarea interacţiunii cu artiştii şi operatorii culturali din Fabrica de Pensule şi din alte spaţii culturale din Cluj;
Comunicare către publicul de profesionişti şi publicul larg, în cazul unei prezentări publice, la finalul laboratorului.

Nu se asigură buget de producţie, programul fiind unul de cercetare.

Mai multe informaţii despre proiect găsiţi aici. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi urmăriţi Colectiv A pe Facebook.

----
Colectiv A este un ONG cultural, membru fondator al spaţiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. A organizat timp de 10 ediţii festivalul internaţional de artele spectacolului şi imagine video Temps d\'Images, iar din anul 2012 organizează constant proiectul comunitar LaTerenuri - Spaţiu Comun în Mănăştur. Prin activitatea sa, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale locale prin laboratoare de cercetare, workshop-uri de dans contemporan, producţii de spectacole interdisciplinare, rezidenţe artistice, proiecte culturale participative etc.

Colectiv A participă în mod activ la dinamica şi dezvoltarea Fabricii de Pensule prin proiectele pe care le propune. În anul 2016, Asociaţia Colectiv A a primit premiul Administraţiei Fondului Cultural Naţional pentru activare interdisciplinară. De asemenea, este membră în reţeaua IETM şi a fost partener activ în reţeaua Eastern European Performing Arts Platform.
www.colectiva.ro

Centrul Naţional al Dansului - Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Statutul său de instituţie de spectacole, dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane, face din CNDB o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.
CNDB încurajează cercetarea, experimentul şi inovaţia în câmpul practicilor şi teoriilor din arta contemporană şi contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecţiei şi dezbaterii.
www.cndb.ro
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Concurs de dramaturgie MIC-RO Laborator de creaţie teatrală pentru tineri autori, Comunicat de presă
 Încep înscrierile la Concursul de Comedie Românească şi Comedia ţine la TINEri, 2018, Comunicat de presă
 Call de proiecte - Boiling Point, 2017-2018, Comunicat de presă
 Anima pentru societate 3 - Concurs de proiecte la teatrul Arte dell' Anima, ediţia a III-a, Comunicat de presă
 Începe NEW DRAMA, ediţia 2017, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Concursuri

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.