iulie 2018
Festivalul de Film Cinemascop Eforie, 2018
O mână de oameni s-au hotărât să redeschidă Grădina de vară din Eforie Sud pentru a organiza un festival de film!

Cu sprijinul Primăriei Eforie şi al RADEF România Film, echipa Centrului Ceh Bucureşti, alături de EUNIC România, vor repune în funcţiune cinematograful în aer liber din partea de sud a oraşului Eforie în cadrul Festivalul de Film Cinemascop, în perioada 1 - 5 august 2018. Cei trei membri ai echipei, Frantisek Zachoval, Sorina Neaga şi Emil Ghiţă au vizitat staţiunea şi aflând despre acest spaţiu au decis că este nevoie să facă ceva în privinţa existenţei sale nefaste şi au pregătit acest proiect special.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 şi a rămas deschisă până în 2004, când a ieşit din funcţiune şi a fost abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar şi ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României. Din acest motiv, accesul la cultură este anevoios, iar variantele de a petrece timpul liber sunt limitate în sudul litoralului. "Dorinţa noastră este de a organiza un eveniment de pe urma căruia localnicii, dar şi turiştii pot avea de câştigat în mai multe moduri. Vrem să dăm startul unui trend, să aratăm că o clădire abandonată nu înseamnă automat ruină şi că este nevoie doar de idei bune şi de muncă pentru a face lucrurile să se mişte. Oricine are dreptul de a vedea un film în propriul oraş şi cu atât mai mult într-un cinematograf în aer liber. Vrem să inspirăm la acţiune persoanele cu iniţiavă din această zonă, dar şi să arătăm potenţialilor turişti că în Eforie Sud se întâmplă lucruri interesante şi demne de vizită", afirmă directorul Centrului Ceh, Frantisek Zachoval.

1 - 5 august 2018!

Ideea organizării unui festival a venit ca o completare a două dintre cele mai importante aspecte pe care Centrul Ceh le urmăreşte în organizarea de evenimente şi promovarea culturii. În primul rând, proiecţiile de film sunt punctul lor forte, fiind cunoscuţi ca fondatorii celui mai mare festival de film pentru drepturile omului, One World Romania, dar şi ai unuia dintre cele mai importante programe de proiecţii de film documentar din România, Documentary Mondays.

Pe lângă interesul lor pentru cinema, una dintre actualele direcţii ale Centrului Ceh este creşterea conştientizării asupra clădirilor construite în stilul socialist modernist, în perioada anilor `60, `70 şi `80. Astfel, s-au pus bazele proiectului Protect Public Space, o colecţie de fotografii cu astfel de clădiri. Acest proiect menit să se dezvolte pe viitor în afara platformelor de social media ia pentru prima dată formă concretă prin organizarea Festivalului de Film Cinemascop şi o clădire abandonată va renunţa la statutul de aparentă ruină, fiind repusă în funcţiune cu scopul pentru care a fost construită: proiecţii de film pe marele ecran.

Aşadar, ţineţi minte: primele zile din luna august se petrec la film la Eforie Sud! Detalii în curând!

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România
Co-organizatori: RADEF România Film, Primăria Municipiului Eforie
Parteneri, sponsori şi colaboratori: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Institutul Balassi, Goethe Institut, Institutul Italian, Ambasada Suediei la Bucureşti, Institutul Cultural Român, Festivalul Filmului European, Kinosseur, Centrul Cultural Judeţean Constanţa Teodor T. Burada, 100 Tracks, Policolor, Koh-I-Noor Hardtmuth România, Pattern Media, THR Marea Neagra, Hotel Anca, Roxana Rai, Vilele Florida şi Miami, Centrul National de Informare si Promovare Turistica Eforie Nord
Parteneri media: Eforie Online, TVR, Agerpres, Radio Tanănana, Radio Romania Cultural, Dilema Veche, Liternet.ro, Filme-carti, Movie News, Zeppelin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus