august 2018
Festivalul Película - Latin American Experience, 2018
Ne face plăcere să facem publice titlurile celor şase filme din prima competiţie a festivalului nostru şi, de asemenea, componenţa juriului care va alege în timpul festivalului Cel mai bun film din această selecţie.

A treia ediţie a festivalului Película - Latin America Experience va avea loc între 12 şi 16 septembrie 2018, la Bucureşti.

Ediţia 2018 aduce pentru prima data în faţa spectatorilor o secţiune competiţională dedicată filmelor provenite din America Latină. Înscrierile au fost realizate prin intermediul platformei Filmfreeway, s-au încheiat la finalul lunii iunie 2018 şi au fost urmate de un proces de selecţie realizat de organizatori.

Titlurile ce vor face parte din competiţie sunt (detalii mai jos):
Los adioses / The Eternal Feminine (Mexic, R: Natalia Beristáin)
Las olas (Uruguay, R: Adrián Biniez)
Retablo (Peru, R: Alvaro Delgado Aparicio)
Tiempo sin pulso (Mexic, R: Bárbara Ochoa)
Flor del sol (Republica Dominicană, R: Dilia Pacheco Méndez)
Los vagos (Argentina, R: Gustavo Biazzi)


Juriul care va alege în 2018 Cel mai bun film din competiţie, este alcătuit din (în ordine alfabetică):
Enrica Pérez (Regizor, scenarist - Peru),
Eva Morsch Kihn (Coordonatoarea Platformei profesionale Cinélatino, Rencontres de Toulouse - Franţa)
Igor Cobileanski (Regizor, scenarist - Moldova)
Massimiliano Nardulli (Selecţioner, Script adviser - Italia)
Miruna Berescu (Directorul Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, Producător - România)


Toţi cei cinci membri ai juriului vor fi prezenţi pe toată perioada de desfăşurare a festivalului.

Peru este ţara în focus anul acesta la Película 3. Ambasada Peru în România este invitatul de onoare al acestei ediţii, ocazie perfectă pentru a pune în lumină artiştii tineri şi foarte talentaţi, cultura tării, dar şi pentru a suda relaţia dintre România şi Peru.

Publicul va putea descoperi culturile altor ţări, diferenţele şi similarităţile dintre România şi zona Americii Latine. Festivalul se concentrează pe cultura latino-americană şi combină armonios proiecţiile de filme cu demonstraţiile de dans, mâncarea şi muzica, expoziţiile cu poveştile celor îndrăgostiţi de această lume plină de pasiune şi umanitate, pentru ca spectatorii să aibă parte de o experienţă extraordinară.

Detalii despre filmele selectate

Los adioses / The Eternal Feminine (Mexic)
Rosario Castellanos este o studentă introvertită care încearcă să-şi facă vocea auzită într-o societate condusă de bărbaţi. La începutul anilor '50 trăieşte în Ciudad de Mexico şi se află pe punctul de a deveni una dintre cele mai mari scriitoare ale literaturii mexicane. Dar tumultoasa poveste de dragoste pe care o trăieşte alături de Ricardo Guerra îi va scoate la iveală vulnerabilitatea şi propriile contradicţii. Aflată în punctul culminant al carierei şi al căsniciei sale, începe o polemică ce se va transforma într-un moment de răscruce al vieţii sale.
Gen: dramă
Regie: Natalia Beristáin
Durată: 85 minute
Distribuţie: Karina Gidi, Daniel Giménez Cacho, Tessa Ia

Las olas (Uruguay)
Epuizat după o zi de muncă, Alfonso, în vârstă de 38 de ani, se duce pe plajă şi se scufundă în mare. Revenind la suprafaţă, se trezeşte pe altă plajă, în alt an. Părinţii lui îl aşteaptă, strigându-l de la mal. Alfonso vede şi înţelege lumea cu mintea sa de adult, chiar dacă ei îl tratează ca pe un copil de 11 ani. Este începutul unei călătorii fantastice, căci Alfonso retrăieşte toate vacanţele din viaţa sa într-o ordine aleatorie. Intimitatea şi nostalgia marchează amintirea fostelor iubite, a prietenilor din copilărie şi adolescenţă, a fiicei sale şi a propriei sale singurătăţi.
Gen: aventură
Regie: Adrián Biniez
Durată: 88 minute
Distribuţie: Alfonso Tort, Fabiana Charlo, Carlos Lissardy

Retablo (Peru)
Undeva departe, pe culmile muntoase din Peru, Segundo, la cei 14 ani ai săi, se pregăteşte să o ia pe urmele tatălui său în tradiţionala artă a retablo-ului - confecţionând casete artizanale elaborate reprezentând scene religioase sau evenimente importante din viaţa de zi cu zi. Deşi Segundo îşi admiră mult tatăl, băiatul devine pe zi ce trece tot mai neliniştit. În momentul în care află secretul sfâşietor pe care îl ascunde tatăl său, Segundo se va trezi faţă-n faţă cu realitatea brută a mediului profund conservator şi religios căruia îi aparţine, dar şi cu o legătură cu tatăl său mai strânsă şi mai complexă decât şi-ar fi imaginat vreodată.
Gen: dramă
Regie: Alvaro Delgado Aparicio
Durată: 95 minute
Distribuţie: Junior Bejar Roca, Amiel Cayo, Magaly Solier

Tiempo sin pulso (Mexic)
Bruno nu vrea să simtă plăcere. În curând o să împlinească 19 ani dar Martha, mama sa, insistă că trebuie să sărbătorească ziua de naştere al lui Esteban, fratele lui mai mare care a murit acum doi ani. Reîntoarcerea neaşteptată a Elisei, prima sa dragoste, îl îndeamnă să-şi confrunte propria conştiinţă şi să se bucure din nou de propria sa viaţă.
Gen: dramă
Regie: Bárbara Ochoa
Durată: 80 minute
Distribuţie: Sebastín Cobos, Alejandra Cárdenas, Carmen Beato

Flor del sol (Republica Dominicană)
Filmul spune povestea lui Victor Mendez Capellán, care a învins sărăcia şi a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Republica Dominicană. Rămas orfan, Victor se foloseşte de mintea sa ageră pentru a-şi depăşi condiţia, reuşind, în ciuda tuturor piedicilor, să ajungă de la a şterge pantofi pe stradă, să conducă o afacere multinaţională.
Gen: biografic, dramă
Regie: Dilia Pacheco Méndez
Durată: 100 minute
Distribuţie: Laureano Olivares, Carlos Báez, Pachy Mendez

Los vagos (Argentina)
Premiatul cameraman Gustavo Biazzi debutează cu o poveste tandră despre maturizare. Într-o vară, în Argentina, Ernesto, student în Buenos Aires, şi iubita sa Paula, se întorc în Posadas din provincia Misiones, oraşul lor natal. Ernesto reia legătura cu vechii săi prieteni şi totodată revine la vechile sale obiceiuri: beţii, petreceri, grătare, stat la plajă şi agăţat fete. Din cauza flirturilor sale constante cu alte femei riscă să o piardă pe Paula, şi abia atunci îşi dă seama de consecinţele comportamentului său imatur.
Gen: comedie
Regie: Gustavo Biazzi
Durată: 99 minute
Distribuţie: Agustín Avalos, Barbara Hobecker, Ana Clara Lasta.

***
Festivalul Película este organizat de FREEALIZE şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA şi este susţinut onorific de ambasadele celor 8 ţări din America Latină prezente la Bucureşti: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela, Uruguay. Lor li se alătură Ambasada Franţei, Institutul Francez şi Institutul Cervantes.

Festivalul Película este unul interactiv, astfel că printr-o participare activă, audienţa va avea parte de o experienţă completă, colorată şi memorabilă.

¡Hasta pronto!

Pagina de facebook: https://www.facebook.com/PeliculaLAFE
Pagina de instagram: @peliculalafe
Adresa de e-mail: [email protected]


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus