septembrie 2018
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2018
Pe 21 septembrie 2018, la cea de-a 9-a ediţie Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din Bucureşti vor avea ocazia să vadă documentarele româneşti care au cucerit publicul în marile festivaluri internaţionale din ultimul an, o parte din ele nelansate încă în cinema sau pe marile ecrane.

Documentarul Popeasca, un omagiu adus regretatei actriţe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în Bucureşti. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 şi până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum şi înregistrări din arhiva personală a actriţei, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvăluirea sensibilă a unei vieţi dedicate scenei.


La fel de emoţionant este şi Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu), distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig. Construit în jurul lui Liviu Canţer, un bărbat în vârstă de 92 de ani care a supravieţuit unor evenimente istorice majore, documentarul redă România ultimului secol prin ochii unui om pierdut în istorie.


Cei care încă nu au avut ocazia, îl vor cunoaşte pe 21 septembrie 2018 pe Caisă, în documentarul de debut al lui Alexandru Mavrodineanu, încă nelansat în cinema. Acesta spune într-un mod plin de naturaleţe şi simplitate povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.


Tot înaintea lansării în cinema ajunge la Noaptea Albă a Filmului Românesc şi Dacii Liberi, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite.

După premiera de la Berlin din secţiunea Forum, Fotbal infinit, cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu, a cucerit spectatorii prin abordarea autentică, încărcată de "momente reuşite de umor fin, care alternează cu introspecţii subtile ale unui protagonist neconvenţional" (The Holywood Reporter). Pe 21 septembrie 2018 spectatorii îl vor cunoaşte pe Laurenţiu Ginghină, funcţionar la Prefectura Vaslui, preocupat de aproape 30 de ani să revoluţioneze regulile fotbalului. Intrând în profunzime în povestea din spatele motivaţiei protagonistului, regizorul ridică miza încercând să găsească un raport intim între fotbal şi viaţă.


Nu putea lipsi din line-up nici fabulosul documentar România neîmblânzită (r. Thomas Barton-Humphreys), narat de Victor Rebengiuc. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence, producţia a fost filmată pe parcursul unui an întreg şi prezintă frumuseţea sălbatică a României, cucerind spectatorii de toate vârstele.

Două dintre succesele anului trecut, ambele cu premiera mondială la TIFF, se regăsesc în programul Nopţii Albe a Filmului Românesc - Procesul (r. de Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan), care prezintă cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o şi Ouăle lui Tarzan (r. Alexandru Solomon), care porneşte pe urmele legendarei iniţiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuţă, rezultând un documentar cu accente SF.

Programul complet va fi anunţat în curând. Intrarea la proiecţii este liberă.


Pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba
Detalii: www.romfilmpromotion.ro

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, MovieNews, MovieCore, LiterNet.ro, Life.ro, All about Romanian Cinema.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus