octombrie 2018
Festivalul HipTrip Travel Film, 2018
Cea de-a 5-a ediţie a HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România, va avea loc în 2018 în perioada 11-14 octombrie 2018 la Cinema Elvire Popesco. Opt filme din întreaga lume, premiate la festivaluri internaţionale precum Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam şi Sitges, vor ajunge în premieră naţională în faţa publicului din România. Biletele s-au pus în vânzare pe www.eventbook.ro.

Deschiderea oficială a HipTrip Travel Film Festival va avea loc joi, 11 octombrie 2018, de la ora 20,00, cu filmul Trei vârfuri / Three Peaks, câştigător al Variety Piazza Grande Award la Locarno 2017. Cel de-al doilea film de lungmetraj al tânărului regizor berlinez Jan Zabeil aduce în discuţie un subiect pe cât de sensibil, pe atât de ofertant: dificila integrare a copiilor dintr-o uniune anterioară într-un cuplu nou.


Direct de la Berlinale 2018, unde a fost premiat cu Menţiunea Specială pentru Cel mai bun documentar, filmul brazilian Fost şaman / Ex-Shaman spune povestea unui membru al tribului brazilian Paiter Surui, care, încercând să-şi vindece semenii, se confruntă cu ostilitatea unui preot creştin şi a spiritelor pădurii, mânioase că le-a dat uitării.
Sâmbătă, 13 octombrie 2018, de la ora 18:00, Cinema Elvire Popesco.


Tot de la Berlinale 2018, HipTrip aduce la Bucureşti Viaţa haotică a lui Nada Kadić / The Chaotic Life Of Nada Kadić, o poveste emoţionantă despre relaţia dintre o mamă şi fetiţa ei, care suferă de autism, desfăşurată de-a lungul unei călătorii pline de peripeţii prin Bosnia şi Herţegovina.
Vineri, 12 octombrie 2018, de la ora 18:00, Cinema Elvire Popesco.


Pentru cei mici şi nu numai, HipTrip a pregătit două filme pline de culoare şi sensibilitate. Lup şi Oaie / Wolf and Sheep este inspirat de paginile unui jurnal încă nepublicat şi urmăreşte comunităţile de păstori dintr-o zonă inaccesibilă a Afganistanului. Regizat de Shahrbanoo Sadat, filmul a fost premiat la Cannes 2016 cu Premiul C.I.C.A.E. al Secţiunii Quinzaine des Réalisateurs. Din secţiunea Generation Kplus a Berlinale 2018, va putea fi văzut la Bucureşti, în cadrul HipTrip, Cleo & Paul / Allons enfants, o aventură poetică văzută prin ochii unor copii de 3 ani, Cléo şi Paul care, pierduţi în Paris, se caută unul pe celălalt.
Cele două filme se pot vedea sâmbătă, 13 octombrie 2018, respectiv duminică, 14 octombrie 2018, de la ora 11:00, Cinema Elvire Popesco.



Premiat cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Sitges şi selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes 2017, thrillerul indonezian Marlina Ucigaşa în patru acte / Marlina the Murderer in Four Acts este un "melanj iscusit de film de gen şi de sensibilitate arthouse" (Variety). Marlina, proaspăt devenită văduvă, îşi duce zilele în singurătate, în inima dealurilor izolate de pe o insulă indoneziană. Într-o zi, un grup de tâlhari îi calcă pragul. Dorinţa lor e să profite de ea şi să-i golească curtea de animale. Pentru a se apăra, decide să-i ucidă, apoi porneşte într-o călătorie care o duce spre propria ei emancipare.
Sâmbătă, 13 octombrie 2018, de la ora 20:00.


Câştigătorul Premiului pentru Debut la Rotterdam IFF 2018, Azougue Nazaré va rula duminică, 14 octombrie 2018, de la ora 18:00. În Nazaré da Mata, un orăşel din Pernambuco, Brazilia, tinerii nu ţin rap battle-uri, ci se războiesc în samba. Cultura afro-braziliană a maracatu-ului, spectacol de dans şi muzică, are rădăcini în epoca slaviei. Un pastor local consideră, însă, că această tradiţie e opera Necuratului.


HipTrip 2018 se va încheia cu o călătorie prin segmentul marocan al munţilor Atlas, alături de un şeic muribund şi doi bandiţi. Mimoze / Mimosas este câştigătorul Marelui Premiu al secţiunii Semaine de la Critique de la Cannes 2016 şi va fi văzut în Bucureşti duminică, 14 noiembrie, de la ora 20:00.


Biletele pentru filmele din cadrul HipTrip pot fi achiziţionate de aici: eventbook.ro/event/search?term=hip+trip

HipTrip Travel Film Festival este un festival dedicat cinefililor dependenţi de călătorii, precum şi celor care caută inspiraţie pentru excursii viitoare. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, prin viziunea cineaştilor care l-au creat.

Filmele incluse în programul Hip Trip Travel Film Festival nu aduc obligatoriu în prim­plan o anumită destinaţie, ci ilustrează într­o formă artistică ideile de "călătorie" şi "explorare", oferindu­i spectatorului cea mai bună sursă de inspiraţie pentru a se transforma din turist, în călător şi explorator, făcându-­l să-şi dorească să descopere lumea altfel.

HipTrip Travel Film Festival
11-14 octombrie 2018
Cinema Elvire Popesco

Joi, 11 octombrie 2018, ora 20,00
Trei vârfuri / Three Peaks

(Italia, Germania, 2017, r. Jan Zabeil, 94 minute)
Câştigătorul Variety Piazza Grande Award la Locarno 2017
Sinopsis: Aaron vrea să pună bazele unei familii alături de partenera lui şi de fiul în vârstă de 8 ani al acesteia. În vârf de Dolomiţi, încercările lui de a câştiga simpatia băiatului se transformă într-un joc de putere periculos.

Vineri, 12 octombrie 2018, ora 18,00
Viaţa haotică a lui Nade Kadić / The chaotic life of Nade Kadić

(Mexic, Bosnia şi Herţegovina, 2018, r. Marta Hernaiz Pidal, 85 minute)
Nominalizat la premiul pentru cel mai bun debut, Berlinale 2018
Sinopsis: O mamă în derivă şi fetiţa ei, care suferă de autism, pornesc într-o călătorie plină de peripeţii prin Bosnia şi Herţegovina.

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, ora 11,00
Lup şi oaie / Wolf and Sheep

(Danemarca, Franţa, Suedia, Afganistan, 2016, r. Shahrbanoo Sadat, 86 minute)
Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (C.I.C.A.E.) al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, Festival de Cannes 2016
Sinopsis: Inspirat de paginile unui jurnal încă nepublicat, filmul urmăreşte comunităţile de păstori dintr-o zonă inaccesibilă a Afganistanului, în care lupii sunt la fel de importanţi ca oile.

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, ora 18,00
Fost şaman / Ex-Shaman

(Brazilia, 2018, r. Luiz Bolognesi, 91 minute)
Menţiune specială pentru Cel mai bun documentar, Berlinale 2018.
Sinopsis: Încercând să-şi vindece semenii, un fost şaman din tribul amazonian Paiter Surui se confruntă cu ostilitatea unui preot creştin şi a spiritelor pădurii, care sunt mânioase că le-a dat uitării.

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, ora 20,00
Marlina Ucigaşa, în patru acte / Marlina the Murderer in Four Acts

(Indonezia, Franţa, Malaezia, Thailanda, 2018, r. Mouly Surya, 93 minute)
Selecţia Quinzaine des réalisateurs la Festival de Cannes 2017, cea mai bună actriţă (Marsha Timothy) la Sitges Film Festival
Sinopsis: În inima dealurilor izolate de pe o insulă indoneziană, Marlina, proaspăt devenită văduvă, îşi duce zilele în singurătate. Într-o zi, membrii unei găşti îi calcă pragul. Dorinţa lor e să profite de ea şi să-i golească curtea de animale. Pentru a se apăra, decide să-i ucidă, apoi porneşte într-o călătorie care o duce spre propria ei emancipare.

Duminică, 14 octombrie 2018, ora 11,00
Cléo & Paul / Allons enfants

(Franţa, 2018, r. Stéphane Demoustier, 61 minute)
Generation Kplus Berlinale 2018
Sinopsis: Pierduţi în Paris, Cléo îl caută pe Paul şi Paul o caută pe Cléo. O aventură poetică, văzută prin ochii unor copii de 3 ani.

Duminică, 14 octombrie 2018, ora 18,00
Azougue Nazaré

(Brazilia, 2018, r. Tiago Melo, 80 minute)
Bright Future Award la Rotterdam International Film Festival 2018
Sinopsis: În Nazaré da Mata, un orăşel din Pernambuco, Brazilia, tinerii nu ţin rap battle-uri, ci se războiesc în samba. Cultura afro-braziliană a maracatu-ului, spectacol de dans şi muzică, are rădăcini în epoca slaviei. Un pasor local consideră, însă, că această tradiţie e opera Necuratului.

Duminică, 14 octombrie 2018, ora 20,00
Mimoze / Mimosas

(Spania, Maroc, Franţa, România, Qatar, 2016, r. Oliver Laxe, 96 minute)
Marele Premiu al secţiunii Semaine de la Critique, Festival de Cannes 2016
Sinopsis: Un şeic muribund călătoreşte alături de doi bandiţi prin segmentul marocan al munţilor Atlas.

Pentru detalii suplimentare, urmăreşte hiptrip.ro şi facebook.com/hiptrip.ro/.

Organizatori: Asociaţia Maia & Triptago
Sponsor Principal: Batexpert Franţa
Partener strategic: Institut français de Bucarest
Iniţiator proiect: Fundaţia OVI
Un eveniment recomandat de Radio Guerrilla.
Parteneri media: Zile şi Nopţi, life.ro, noizz.ro, Ziarul Metropolis, festivalier.ro, movienews.ro, aarc.ro


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus