noiembrie 2018
Fotografiile realizate de Costică Acsinte la începutul secolului 20 văzute prin mijloacele secolului 21

ACSINTE.100, expoziţia itinerantă cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecţia personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, va fi expusă în Bucureşti, în perioada 1 - 4 decembrie 2018, la Casa Dacia.

După o călătorie prin şapte oraşe din ţară în mai puţin de două luni - Piteşti, Slobozia, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Alba Iulia şi Cluj-Napoca - ACSINTE.100 ajunge la Bucureşti de Ziua Naţională a României. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 1 decembrie 2018, de la ora 18:00, la Casa Dacia (Bd. Dacia nr. 12). Expoziţia de fotografie va putea fi vizitată şi în următoarele trei zile, 2 - 4 decembrie 2018, în intervalul orar 12:00 - 21:00. Intrarea este liberă.

ACSINTE.100 cuprinde 100 de fotografii în format print şi digital, semnate de Costică Acsinte, şi acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari şi Viaţa socială în oraşul Slobozia în perioada 1930 - 1968. Expoziţia include şi o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial şi portretele militarilor fiind însoţite de lectura unor fragmente din scrisori, cărţi poştale, jurnale şi note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să îşi construiască o imagine a Primului Război Mondial şi a însemnătăţii acestuia din punct de vedere istoric, dar şi la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.


Fotografiile ce prezintă scene din viaţa socială a oraşului Slobozia sunt însoţite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomiţean născut în 1950, în Slobozia, care povesteşte despre copilăria şi adolescenţa petrecute în micul oraş de provincie, dar şi despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociaţia Culturală Control N, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Costică Acsinte, fotograf de război şi sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front şi apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moştenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme şi un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare şi publicare ale Asociaţiei Culturale Atelierele Albe, iniţiatoarea proiectului Colecţia Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Judeţean Ialomiţa. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenţia publicului cu o colecţie impresionantă şi rară de fotografii de pe front.


Mai multe informaţii pe www.controln.ro şi pe www.facebook.com/controlN/
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/332237787356719/
Intrarea este liberă pe toată perioada expoziţiei şi la vernisaj.

Proiect finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale
Organizator: Asociaţia Culturală Control N
În parteneriat cu: Asociaţia Culturală Atelierele Albe
Cu sprijinul: Muzeului Judeţean Ialomiţa
Sponsor: Renovatio Trading
Găzduit de: Casa Dacia (Bucureşti), Fundaţia Culturală Ilfoveanu (Piteşti), Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" Ialomiţa (Slobozia), Galeria de artă "Dana" (Iaşi), Muzeul de Artă Constanţa (Constanţa), Misc. Arts Center (Timişoara), Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor - Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca).

Parteneri media: Zile şi Nopţi, IQads, Smark, Modernism, IQool, Cooperativa Urbană, LiterNet.ro, Radio România Cultural.


Cine a fost Costică Acsinte?

Constantin C. Axinte s-a născut pe 4 iulie 1897 în comuna Perieţi din judeţul Ialomiţa, fiind al doilea din cei şapte copii ai lui Costache şi Maria.
La vârsta de 18 ani a absolvit Şcoala de Pilotaj de la Cotroceni, în Bucureşti, dar fără a obţine licenţa de pilot. În 1913 România avea doar 20 de piloţi licenţiaţi.
Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale, cât şi pe cele ale piloţilor şi observatorilor aerieni români, francezi şi ruşi din grupurile 1 şi 3 Aviaţie. A făcut parte din Secţia Foto a Escadrilei 1 Aviaţie.
A fost demobilizat pe data de 15 iunie 1920 cu gradul de sergent.

După retragerea din armată a revenit în Slobozia unde şi-a deschis propriul studio pe care l-a denumit "Foto Splendid", unde a făcut mii de fotografii folosind plăci de sticlă pentru ca ulterior să treacă pe planfilm şi film de 35 mm şi 120 mm.

În iunie 1920, cu titlul "Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin", publică un album ce conţinea 84 de pagini şi 327 de fotografii de pe front, majoritatea fiind însoţite de o scurtă descriere dactilografiată. Printre cei fotografiaţi se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Prinţul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot şi mulţi soldaţi şi ofiţeri.

S-a pensionat în 1960, iar studioul său a fost demolat la scurt timp după aceea. A continuat însă să facă fotografii prin împrejurimile Sloboziei, plăcându-i să meargă cu bicicleta în satele din apropierea oraşului.
A murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.

Costică Acsinte a lăsat în urma sa peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme şi un număr necunoscut de printuri fotografice - multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ştampila studio-ului "Foto Splendid Acsinte".

***
Despre Asociaţia Culturală Control N

Asociaţia Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) şi Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educaţie cinematografică în România, de a crea punţi între artiştii locali şi internaţionali, de a sprijini debutul artistic şi manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociaţia Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei şi scrierii dezvoltând parteneriate internaţionale cu Italia, Franţa, Belgia şi Polonia.

În ultimii 3 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociaţia având în portofoliu 3 producţii de teatru-dans originale (Telefonul din colţul străzii, Dorian - inclus în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru 2017, Dance Yourself) şi o expoziţie multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) - proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România.

Experienţa de 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenarişti - regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) şi 12 scurtmetraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de ţări.

***
Casa Dacia - Bucureşti, Bd. Dacia nr. 12

Până nu demult sediu al Muzeului Naţional al Literaturii, Casa Scarlat Kretzulescu, construită în 1830 şi retrocedată moştenitorilor de drept în 2014, a fost reintrodusă în circuitul cultural al Bucureştiului, devenind The Institute Space. Primul eveniment care a readus în atenţia publicului imobilul în stil neoclasic, festivalul DIPLOMA, a avut loc în prima jumătatea a lunii octombrie 2018.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus