decembrie 2018
Festivalul Internaţional de film NexT, 2018
20 scurtmetraje din toată lumea şi 10 scurtmetraje româneşti concurează în 2018 pentru trofeele NexT. Selecţia filmelor pentru Competiţia Internaţională şi Competiţia Naţională a fost realizată şi în 2018 de către Oana Ghera şi Massimiliano Nardulli. Selecţionerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediţie, aceea de a descoperi şi aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât şi pe cei care le creează.

Selecţia de scurtmetraje internaţionale a acestei ediţii oferă şi mai multă varietate geografică faţă de anii precedenţi şi străbate graniţele a 20 ţări, făcând înconjurul globului, din Bulgaria până în China şi din Estonia până în Brazilia. Diversitatea culturală e dublată de cea stilistică - ca în fiecare an, NexT aduce scurtmetraje de ficţiune şi animaţii, filme jucăuşe şi creative, realizate de cineaşti a căror viziune surprinde şi fascinează şi cu care publicul va rezona cu siguranţă.

Proiecţiile competiţiei internaţionale vor fi împărţite în patru programe: vineri, 14 decembrie 2018, de la ora 19.00, respectiv de la ora 21.00, şi duminică, 16 decembrie 2018, de la ora 18.30, respectiv 20.30.

Pentru al cincilea an la rând, şi cele mai noi filme de scurtmetraj din cinematografia autohtonă se întrec în Competiţia Naţională NexT. Cei doi selecţioneri au ales pe sprânceană 10 scurtmetraje, unul şi unul, împărţite în două programe. Acestea vor fi proiectate sâmbătă, 15 decembrie 2018, de la ora 18.30, respectiv 20.30, tot la Cinema Muzeul Ţăranului. După cele două proiecţii, publicul va putea participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu echipele filmelor.

Juriul care va decide câştigătorii acestei ediţii este format din Andrei Gorzo (România, critic de film, lector universitar, primul selecţioner al Festivalului Internaţional de Film NexT între anii 2007-2013), Ivana Mladenovic (Serbia/România, scenaristă, regizoare şi actriţă), Miguel Valverde (Portugalia, co-fondator şi selecţioner al Festivalului de Film IndieLisboa, producător şi teoretician de film), Paul Negoescu (România, scenarist, regizor şi producător de film) şi Aida Sosic (Bosnia-Herţegovina/România, muziciană, co-fondatoare şi solistă a trupei Aida şi Noi).

Competiţia internaţională

Vineri, 14 decembrie 2018, ora 19:00

Competiţie Internaţională I

SHMAMA / SHMAMA (Israel, 2017, 26 min)
Regizor: Miki Polonski

Leah e cameristă într-un hotel în timpul zilei, în timp ce fiica ei, Meital, cântă în holul hotelului, noaptea. Ele trăiesc captive în relaţia lor, înconjurate de Marea Moartă.

MANIVALD / MANIVALD (Estonia, 2017, 13 min)
Regizor: Chintis Lundgren

Manivald, un vulpoi, împlineşte 33 de ani. Mult prea educat, şomer şi, în general, neinspirat, el locuieşte cu mama sa, sufocantă şi pensionară, şi-şi petrece zilele învăţând să cânte la pian, în timp ce ea îi face cafeaua şi-i spală şosetele. E o viaţă uşoară, dar nu una bună. Codependenţa lor bolnăvicioasă e pe cale să se prăbuşească, atunci când maşina de spălat se defectează şi Toomas, un instalator lup, sexi şi aventuros, vine s-o repare şi... să-i repare.

FARPÕES, BALDIOS / GHIMPI, PUSTIETĂŢI (Portugalia, 2017, 25 min)
Regizor: Marta Mateus

La sfârşitul secolului al XIX-lea, ţăranii din Portugalia au iniţiat o curajoasă luptă pentru condiţii mai bune de muncă. După generaţii de înfometare şi suferinţă, Revoluţia Garoafelor a semănat promisiunea unei reforme agrare. Mai ales în regiunea Alentejo, aceşti lucrători rurali au ocupat imensele proprietăţi, unde fuseseră subjugaţi odată puterii stăpânilor lor. Poate sămânţa pierdută a altor fructe... În Alentejo, se spune că, atunci când ceva se pierde, cei care îl caută ar trebui să înceapă să se întoarcă la începuturi. Trebuie să ne rugăm şi să-i cerem Sfintei Lucia să ne limpezească vederea, ca să putem vedea şi să căutăm mai bine. Protagoniştii acestui film, cei din Rezistenţa acestei lupte, mulţi dintre ei analfabeţi, muncind din copilărie, îşi spun povestea tinerilor de astăzi, cu propriile lor cuvinte.

KAUKAZAS / CAUCAZ (Lituania, 2018, 14 min)
Regizor: Laurynas Bareiša

Tekle (27 de ani), împreună cu fiica ei, Ema (9 ani), se întorc din străinătate să o viziteze pe Dalia (60 de ani), mama lui Tekle. Ema iese afară, ca să plimbe câinele bunicii. Imediat după ce descoperă că Ema a ieşit afară singură, Dalia începe s-o caute. Dalia se teme că ceva groaznic i s-ar fi putut întâmpla Emei.

NA LI / ACOLO JOS (China, Franţa / China, France, 2018, 10 min)
Regizor: Zhengfan Yang

O noapte binecuvântată e întreruptă intempestiv de sunetul de la parter. Se declanşează diferite reacţii, precum şi o indiferenţă implacabilă.

Vineri, 14 decembrie 2018, ora 21:00

Competiţie Internaţională II

TITANYUM / TITAN (Turcia, Canada, 2018, 15 min)
Regizor: Gökçe Erdem

În Turcia anilor '90, o promiţătoare tânără patinatoare are de depăşit neîncrederea care îi periclitează prestaţia.

ONDE O VERÃO VAI (EPISÓDIOS DA JUVENTUDE) / UNDE SE DUCE VARA (CAPITOLE DESPRE TINEREŢE) (Portugalia, 2018, 21 min)
Regizor: David Pinheiro Vicente

E vară, un băiat şi prietenii lui se duc la râu. Pe drum, se spune o poveste despre un bărbat şi despre animalul lui de companie, un şarpe care a încercat să-l mănânce. Băiatul cade de pe un buştean şi se răneşte. O fată îl urmează. Un cuplu se sărută, un alt băiat explorează pădurea şi un al treilea stă pur şi simplu întins lângă un copac, mâncând o piersică. În patru capitole, căldura şi umiditatea pădurii dezvăluie dorinţe între ei.

AWASARN SOUND MAN / MOARTEA UNUI SUNETIST (Thailanda / Thailand, 2017, 16 min)
Regizor: Sorayos Prapapan

Doi operatori de sunet lucrează la mixajul final al unui scurtmetraj. Oare sunetul lor va fi auzit de cineva?

DIA / DIA (Pakistan, 2018, 24 min)
Regizor: Hamza Bangash

Mariam e hotărâtă să evadeze din familia sa conservatoare, alergând după o poveste de dragoste secretă pe Internet. Când mama ei sugerează o căsătorie aranjată, ea refuză, spunând că are nevoie de timp. Timpul se scurge, iar povestea ei de dragoste ia o întorsătură întunecată, dezvăluind extremele la care Mariam va ajunge, pentru a-şi menţine relaţia vie.

TIIKERI / TIGRUL (Finlanda, 2018, 10 min)
Regizor: Mikko Myllylaht

Într-o seară de iarnă, tata se întoarce acasă beat. Tigrul e în camera lui şi mama doarme pe canapea. Izbucneşte o ceartă. Tata are o puşcă. Tigrul şi mama scapă din casă. Cade o linişte stăruitoare. Tigrul trebuie să se întoarcă înăuntru, pentru a vedea ce s-a întâmplat... şi să facă primii paşi spre independenţă.

Duminică, 16 decembrie 2018, ora 18:30

Competiţie Internaţională III

TIMMY / TIMMY (Bulgaria, Germania, Belgia, 2018, 15 min)
Regizor: Lyubo Yonchev

E posibil să-ţi părăseşti copilul... de două ori? Când o mamă înstrăinată se întoarce în Bulgaria ca să-şi răpească propriul fiu de 12 ani, ea află că nu e întotdeauna uşor să eviţi să faci aceleaşi greşeli. Ea e hotărâtă să nu-şi mai părăsească fiul din nou.

THE ROLE / ROLUL (Iran, Italia, 2018, 12 min)
Regizor: Farnoosh Samadi

O femeie îşi însoţeşte soţul la o audiţie. Acolo, se petrece ceva ce o va conduce la o hotărâre importantă...

EKTORAS MALO: I TELEFTEA MERA TIS CHRONIAS / HECTOR MALOT: ULTIMA ZI DIN AN (Grecia, 2018, 23 min)
Regizor: Jacqueline Lentzou

Ajunul Anului Nou se iveşte într-o maşină sărutată de lună, iar Sofia are un vis despre care nu spune nimănui: în timp ce se plimbă în deşert, ea află că e bolnavă. Pretinde că nu-i pasă. Oare şi-a pierdut inima?

LAGI SENANG JAGA SEKANDANG LEMBU / E MAI UŞOR SĂ CREŞTI VITE (Malaezia, 2017, 18 min)
Regizor: Amanda Nell Eu

Două adolescente proscrise dezvoltă o stranie prietenie în satul lor îndepărtat. Pe măsură ce una descoperă secretele întunecate ale celeilalte, ea observă schimbările în noua ei prietenă, până aproape de violenţă, monstruozitate şi afecţiune.

MON BOY (Canada, 2018, 12 min)
Regizor: Sarah Pellerin

Când ia parte la petrecerea de burlaci a fratelui său, Louis, un adolescent de 17 ani, se confruntă cu un ritual care celebrează şi denigrează deopotrivă, angajamentul şi masculinitatea.

Duminică, 16 decembrie 2018, ora 20:30

Competiţie Internaţională IV

GABRIEL / GABRIEL (Israel, Franţa, 2018, 12 min)
Regizor: Oren Gerner

Un adolescent se plimbă prin pădure cu colegii de clasă, căutându-l pe Gabriel, un copil din internatul lui, care a dispărut. După un incident violent, el se desparte de restul grupului şi începe să rătăcească singur. Se îndepărtează încet de echipa de căutare, mai adânc în pădure.

TO PLANT A FLAG / SĂ PUNEM UN STEAG (Norvegia, Islanda, 2018, 15 min)
Regizor: Bobbie Peers

În vederea pregătirii pentru aselenizarea din 1969, NASA a trimis o echipă de astronauţi către peisajele selenare ale Islandei. Misiunea lor tehnologizată de pregătire descoperă curând ce obstacole pot fi întâlnite, atunci când se confruntă cu un oier islandez.

O ÓRFÃO / ORFANUL (Brazilia, 2018, 15 min)
Regizor: Carolina Marcowitz

Jonathan a fost adoptat, dar nu durează mult până e adus înapoi, pentru că e "diferit" faţă de ceilalţi copii. Bazat pe fapte reale.

JE SORS ACHETER DES CIGARETTES / IES SĂ CUMPĂR ŢIGĂRI (France, 2018, 13 min)
Regizor: Osman Cerfon

Jonathan, de doisprezece ani, locuieşte cu sora şi cu mama lui şi cu alţi bărbaţi. Toţi au aceeaşi faţă şi-şi fac cuib în dulapuri, sertare, în televizor...

MIRAGEM MEUS PUTOS / MIRAJ, FRAŢILOR (Portugalia, 2017, 24 min)
Regizor: Diogo Baldaia

O clasă de-a patra fără profesor, o semnare de contract cu un mare club de fotbal şi o petrecere de Anul Nou. Trei poveşti colorate cu năzuinţă şi dorinţa de a evada exprimă o privire într-o tinereţe absorbită de puterea viselor şi de asprimea realităţii. O generaţie care se confruntă cu creşterea, în tensiune cu viitorul.

Competiţia naţională

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, ora 18:30

Competiţie Naţională I

CADOUL DE CRĂCIUN (România, Spania, 2018, 23 min)
Regizor: Bogdan Mureşanu

Pe 20 decembrie 1989, la câteva zile după sângeroasa represiune a lui Ceauşescu din Timişoara, seara liniştită a unui tată se transformă într-un calvar absolut, după ce află că fiul lui mai mic i-a trimis o scrisoare lui Moş Crăciun. Din ce a înţeles copilul, dorinţa tatălui lui e să-l vadă pe Ceauşescu mort.

DATE NIGHT (România, 2017, 17 min)
Regizor: Stela Pelin

Andrei lucrează la o spălătorie de maşini. Din cauza unor evenimente nefericite, este concediat. Este o veste foarte proastă pentru Andrei, având în vedere că, în curând, se însoară. Acasă, cuplul începe să se contrazică pe tema nunţii şi Andrei începe să îi povestească logodnicei o întâmplare de demult, pentru a evita cearta. Cine ar fi ştiut că va fi o idee proastă?

LINIŞTE (Romania, Austria, 2018, 15 min)
Regizor: Alex Iureş

Doi fraţi care nu s-au mai văzut de mult timp, se întâlnesc să stabilească detaliile înmormântării mamei lor. Mama a murit neaşteptat, în urma unui atac cerebral. Întâlnirea aduce suferinţă şi acuzaţii, lucruri nespuse şi mărturisiri dureroase. Şi o ultimă întrebare care rămâne fără răspuns: mai sunt o familie? Au fost vreodată?

MISTERUL UNUI CAZ SIMPLU (România, 2017, 17 min)
Regizor: Vera Surăţel

Grigore Toma, bucătar de profesie şi însurat din dragoste cu Eliza Rumeanţev, o croitoreasă, dezvoltă un interes faţă de vecina tinerică de pe etaj.

BESTIA (România, 2017, 17 min)
Regizor: Andreea Lăcătuş

Iulică şi Denis, doi tineri poliţişti dintr-un oraş de munte, au o zi grea la muncă: ei trebuie să găsească bestia care umblă liberă pe străzi. Între timp, e o zi importantă în cariera Rodicăi. În final, graniţele adevărului devin din ce în ce mai fluide.

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, ora 20:30

Competiţie Naţională II

PATUL LUI PROCUST (România, 2018, 17 min)
Regizor: Andrian Împărăţel

Dan, obosit de toate problemele cu care se confruntă acasă, decide să-şi petreacă noaptea la Ştefan, o veche cunoştinţă. Interacţiunea lor neaşteptată culminează atunci când ospitalitatea lui Ştefan se transformă în convingere.

CEL MAI BUN CLIENT (România, 2017, 12 min)
Regizor: Serghei Chiviriga

Când un client dubios intră în magazinul tău de pompe funebre, atunci e timpul să investighezi. Într-o seară obişnuită, un bătrân comandă 12 coroane funerare de la casa de pompe funebre deţinută de familia Kruchowsky. Fără a scoate vreo vorbă, bătrânul părăseşte incinta. Domnul şi doamna Kruchowsky devin suspicioşi şi încep să investigheze acest potenţial asasin.

IEDERA (România, 2018, 28 min)
Regizor: Sara Tsorrakidis

Prietenii tăi nu mai sunt atât de amuzanţi, când tu eşti cea de care râd. La o cină în curtea prietenilor săi, Zoe, o femeie de 30 de ani, îl prezintă de Duncan, noul ei iubit străin. Toată lumea pare să se înţeleagă de minune, însă Zoe are un secret, care o apasă din ce în ce mai tare pe conştiinţă. Starea ei transformă întâlnirea într-un pretext ideal pentru ceartă, iar toate personajele îşi pot exprima, în sfârşit, propriul adevăr.

CEVA (România, 2018, 9 min)
Regizor: Paul Mureşan

Ceva ce tot evităm în timpul vieţii s-ar putea ca, mai târziu, să fie piatra de temelie a vieţii de apoi. Aici, omul trebuie să-şi înfrunte fricile şi să pornească în călătorii, alături de propria umbră.

IONUŢ ŞI CĂLIN (România, 2018, 17 min)
Regizor: Sorin Poamă

Sentimentele se schimbă repede. Iubirea devine ură, ca, mai apoi, să se transforme în iubire din nou. Doi bărbaţi din lumi diferite, o relaţie care îi duce dincolo de propriile limite.

*
Filmele selecţionate concurează pentru:
Trofeul NexT - 2.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie - 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
Premiul "Andrei Toncu" pentru cel mai bun sunet - 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
Premiul pentru cel mai bun film românesc - 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
Premiul Publicului pentru cel mai bun film străin - 500 de euro
Premiul Publicului pentru cel mai bun film românesc - 500 de euro

A 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT se desfăşoară anul acesta în perioada 14-17 decembrie 2018, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Biletele pot fi achiziţionate de pe Eventbook: eventbook.ro/program/next-film-festival. Pentru cinefili, avem parte şi de o promoţie: 4 bilete la preţ de 3.

Festivalul International de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România şi Institutului Cultural Român.
Parteneri: Ursus, Londohome, J'ai Bistrot
Parteneri media: Tananana, Ziarul Metropolis, Acoperişul de sticlă, Aarc, Liternet, Observatorul cultural.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus