ianuarie 2019
Kominsky Method, The
Nu e un secret pentru nimeni că e mult mai uşor să faci publicul să plîngă decît să rîdă. Mai cu seamă atunci cînd te uiţi la un film ce atacă subiecte grave, precum boala şi moartea, e de aşteptat să ai nevoie de un stoc serios de batiste alături. Uitaţi însă de clişee şi prejudecăţi: capacitatea de a face haz de necaz cu mult umor, doi actori foarte cunoscuţi şi situaţii cu care ne confruntăm toţi la un moment dat în viaţă par a fi ingredientele unei comedii reuşite în anul 2019.

În fond ce e actoria? O prefăcătorie, ar răspunde cei mai mulţi. Însă actorul poate să facă, şi chiar face, mai mult decît să simuleze în faţa audienţei. El joacă rolul lui Dumnezeu. Actorul e precum o divinitate care, atunci cînd îşi iubeşte creaţia, ajunge garantat la inima publicului. Acesta este monologul cu care se deschide o poveste care nu doar că ne atinge coarda sensibilă, ne umple şi de multă bună dispoziţie.

Creatorul seriei de televiziune The Kominsky Method are foarte multă experienţă în domeniu. Ştie cum să ne facă să rîdem, căci e "lup bătrîn" cum s-ar zice; de peste 20 de ani dă viaţă unor personaje cu mare priză la public. Chuck Lorre este autorul serialelor Dharma & Greg, The Big Bang Theory sau multipremiatul Two and a Half Men, cu Charlie Sheen în rolul principal.

În The Kominsky Method, Chuck Lorre a păstrat reţeta şi pare că a dat din nou lovitura. Se iau două personaje principale, întîmplări de viaţă în care spectatorii se pot regăsi cu uşurinţă, mult comic de situaţie şi de limbaj şi succesul e asigurat. Unde mai pui că în rolurile principale joacă Michael Douglas şi Alan Arkin, amîndoi foarte cunoscuţi publicului. Singura schimbare de la seriile care l-au consacrat pe Lorre: nu mai există rîsetele înregistrate pe bandă care pe vremuri punctau poantele personajelor.

Sandy Kominsky, interpretat de Michael Douglas, este un actor care nu a mai fost de mult timp distribuit în filme şi trăieşte din lecţiile de actorie pe care le predă tinerilor care vor să urmeze această carieră. După cîteva mariaje nereuşite (trei la număr!) continuă să fie atras de femei care au mai puţin de jumătate din vîrsta lui, ceea ce îl pune de multe ori în situaţii cel puţin ridicole. Bunăoară stai liniştit pe o bancă în parc, te uiţi insistent la nişte tinere mame care îşi dau copiii în leagăn şi rişti să fii luat drept... pedofil! Sau te duci la un concert cu iubita şi lumea crede că îi eşti bunic! La cursurile de actorie, Sandy o cunoaşte pe Lisa (Nancy Travis), o femeie divorţată care a depăşit vîrsta inocentă a fostelor sale cuceriri şi eternul june-prim încearcă să îi intre în graţii.

Indiferent că e îmbrăcat sport sau la costum, cu o bască pe cap sau cu o eşarfă elegantă la gît, Michael Douglas continuă să fie un actor deosebit de atractiv şi de interesant, în ciuda mişcărilor puţin îngreunate de vîrstă şi a unui mers uşor şchiopătat. Ştiu că o să intraţi pe google să vedeţi cîţi ani are: nu vă obosiţi, deja am verificat eu: împlineşte 75 de ani în septembrie 2019, dar pe cuvînt că la actorii mari vîrsta nu contează!

Norman Newlander, interpretat de Alan Arkin, este fostul agent al lui Sandy. Soţia lui, cu care a fost însurat vreme de 46 de ani şi pe care a adorat-o, moare de cancer. Amîndoi au cîte o fiică: Mindy Kominsky (Sarah Baker) este muncitoare şi serioasă, Phoebe Newlander (Lisa Edelstein) este exact opusul: dependentă de droguri, de medicamente şi de alcool. Completează distribuţia Danny DeVito, în rolul episodic al unui amuzant medic urolog la care cred că ar vrea să meargă orice bărbat care are probleme cu prostata. Fireşte, pentru umorul cu care comunică pacientului schimbări ireversibile legate de sănătatea aparatului genital.

Prietenia dintre Sandy şi Norman este miezul serialului. Schimburile acide de replici, sarcasmul lor dus la extrem, dar şi ataşamentul sincer şi emoţionant ce îi apropie mi-au amintit de veşnicul morocănos Walter Matthau şi mereu glumeţul Jack Lemmon.

Problemele pe care Kominsky le are cu fiscul, singurătatea celor doi bărbaţi ajunşi în ultima etapă a vieţii, teama de boală şi frica de moarte sînt subiecte serioase care prin felul în care sînt tratate stîrnesc totuşi multe hohote de rîs. Discuţii hilare cu propriile organe genitale care nu mai funcţionează cum ai vrea tu, ceremonii funerare oficiate de Jay Leno şi la care cîntă un tip travestit în Barbra Streisand, un centru de dezintoxicare ce se numeşte "Noi începuturi" constituie tot atîtea motive de a vedea partea amuzantă a unor situaţii ce sînt de obicei sobre sau deprimante.

Cînd pare că nimic nu mai are rost, nu e ieşit din comun să te gîndeşti că ar fi mai bine să termini cu viaţa. Dar nu e totuna cum îţi imaginezi sinuciderea: pun pariu că nu i-a trecut nimănui prin cap să îşi umple buzunarele cu somon afumat şi să meargă în pădure ca să întîlnească un urs flămînd!

Puterea de a lua lucrurile aşa cum vin şi de a fi ironic, un umăr pe care să plîngi şi un prieten bun pe care să te bazezi la necaz sînt secretele care ne fac să înfruntăm mai uşor greutăţile, pare a spune The Kominsky Method.

Cele opt episoade ale serialului The Kominsky Method pot fi urmărite pe canalul Netflix. Serialul a fost recompensat la începutul anului 2019 cu două Globuri de Aur: cel mai bun serial de televiziune, la categoria musical sau comedie, şi premiul pentru cel mai bun actor într-un serial de televiziune, la aceeaşi categorie, pentru Michael Douglas.

Regia: Andy Tennant, Beth McCarthy-Miller, Donald Petrie Cu: Michael Douglas, Alan Arkin, Sarah Baker, Nancy Travis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus