martie 2019
Fundaţia Gabriela Tudor lansează programul-pilot de rezidenţe europene "Gabriela Tudor", un program-pilot de mobilitate şi de sprijin al creaţiei artistice în domeniul dansului şi artelor contemporane, iniţiat de Cosmin Manolescu şi dedicat memoriei Gabrielei Tudor la împlinirea a 10 ani de la dispariţia ei în 2009. Programul pilot se va derula în 2019 parteneriat cu Centrul de Cultură George Apostu din Bacău şi Asociaţia Forum Dança din Lisabona, fiind un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul continuă şi este inspirat de programul de rezidenţe ArtistNe(s)t (https://vimeo.com/115876248) iniţiat de Gabriela Tudor în 2005 ca director al Programului Cultural Elveţian în România în colaborare cu 4 instituţii publice de cultură - Centrul de Cultură George Apostu din Bacău (dans), Centrul Cultural Sinaia (arte vizuale), Centrul Cultural Tescani - devenit ulterior secţie a Muzeului Naţional George Enescu (literatură) şi Centrul Cultural Arcuş (teatru). Între 2009-2015 programul de rezidenţe ArtistNe(s)t a fost derulat la Bucureşti, Bacău şi Tescani de către Fundaţia Gabriela Tudor, Centrul de Cultură George Apostu din Bacău şi Muzeul Naţional George Enescu - secţia Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu, care împreună au fondat Asociaţia ArtistNe(s)t. Între 2005-2015, peste 60 de artişti din artele spectacolului, muzică, literatură şi arte vizuale din România, Europa şi SUA au beneficiat de rezidenţe artistice, sprijin financiar şi logistic în dezvoltarea proiectelor lor.


Rezidenţele "Gabriela Tudor" vor avea o durată 2-4 săptămâni şi vor avea loc la Bacău (România) în perioada 6 mai - 1 iunie 2019 şi la Lisabona (Portugalia) în perioada 1-15 septembrie 2019. Fiecare rezidenţă oferă acces la un spaţiu de lucru/studio de dans (6-8 ore/zi), precum şi un onorariu artistic pentru fiecare artist participant. Costurile de cazare şi transport vor fi acoperite de organizatori şi partenerii rezidenţelor. Selecţia proiectelor va fi realizată de un board format din Cosmin Manolescu, Doina Barbu (pentru rezidenţa din Bacău), Cosmin Manolescu şi Ezequiel Santos (pentru rezidenţa din Lisabona), iar artiştii vor beneficia de sprijinul unui coach artistic şi al unui coordonator local. Proiectele artistice realizate de echipe mixte/inter-disciplinare, formate din artişti români şi/sau străini, vor avea prioritate. Ambele rezidenţe se vor finaliza cu o prezentare informală deschisă publicului interesat.
 
REZIDENŢA BACĂU | 6 mai - 1 iunie 2019 | centrulapostu.ro
Rezidenţa "Gabriela Tudor" de la Bacău este organizată în parteneriat cu Centrul de Cultură George Apostu, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Centrul Apostu este situat în zona de sud a municipiului Bacău, într-un cadru natural, pe malul drept al râului Bistriţa şi poartă numele marelui sculptor român George Apostu. Centrul găzduieşte periodic evenimente culturale diverse şi include Muzeul de Artă Contemporană "George Apostu", cu două spaţii de expunere adaptabile şi pentru artele spectacolului (dotate cu covor de dans), o bibliotecă cu peste 15.000 de volume de artă şi literatură şi un parc expoziţional în aer liber cu 47 de lucrări monumentale realizate ȋn cadrul Simpozioanelor Internaţionale de Sculptură "George Apostu". În funcţie de proiectul propus, artiştii pot lucra în aer liber sau în cadrul Muzeului, unde poate fi amenajat un mini-studio de dans/teatru/performance.
 
Disciplină artistică: pot aplica artişti din România şi alte state ale Uniunii Europene din zona artelor vizuale, a literaturii sau a dansului contemporan.
Număr de artişti participanţi: 1-2 persoane
Durata rezidenţei: 3 sau 4 săptămâni
Cheltuieli: onorariu 4500 lei (sumă brută, pentru fiecare artist participant), cazarea în camera dublă de tip hotel, transport local cu trenul în limita a sumei de 200 lei/persoană.
 
Dosarul de candidatură trebuie depus în limba română sau engleză la adresa [email protected] şi trebuie să conţină: CV/biografie artistică pentru fiecare artist participant, scrisoare de intenţie, o scurtă descriere a proiectului propus, linkuri video/fotografii în conexiune cu proiectul propus, dosar/ selecţii de presă, 2 fotografii (una portret, una artistică).
 
Data limită de înscriere este 22 martie 2019, iar rezultatele selecţiei vor fi anunţate până la sfârşitul lunii martie 2019.

 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus