iulie 2019
Festivalul de Film Cinemascop Eforie, 2019
Festivalul Cinemascop a debutat în 2018, în Grădina de vară din Eforie Sud, iar între 1-7 august 2019, acest spaţiu prinde viaţă din nou, odată cu a doua ediţie. În fiecare zi vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, vor fi realizate picturi murale, o expoziţie foto va putea fi vizitată, iar odată cu ora 21:00 încep proiecţiile de film. Intrarea este liberă la toate activităţile, iar primii 200 de spectatori ce vin seara la film primesc o bere cehă cadou!

Când aţi văzut ultima dată un film într-o grădină de vară de pe litoral? Cinemascop revine pentru a oferi această ocazie celor aflaţi în Eforie Sud, dar şi celor dornici să reviziteze un astfel de cinematograf, cât şi celor care, poate, fac cunoştinţă pentru prima dată cu atmosfera de grădină de vară.

În fiecare dintre cele 7 zile de festival vor avea loc ateliere de creaţie pentru copii, între orele 16:00-19:00, când grădina poate fi vizitată de orice curios, ce va avea şansa de a admira o expoziţie foto care pune în contrast trecutul şi prezentul staţiunii Eforie Sud, va putea savura un burger, un waffle şi un pahar de vin Jidvei în zona cu food truck-uri şi sigur nu va putea rata cele două picturi murale ce vor fi realizate pe pereţii exterior ai grădinii.

Odată cu lăsarea întunericului, ecranul se luminează din nou, pentru că la ora 21:00 încep proiecţiile! Fiecare seară aduce câte un lungmetraj, iar înainte de acesta va fi proiectat un scurtmetraj din campania EUandME, a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, urmat de o animaţie cehă scurtă.

Ca şi anul trecut, pe 1 august 2019, festivalul debutează cu un film italian, oferit de Institutul Italian de Cultură. Comedia romantică Pazze di Me / Femeile din viaţa mea (r. Fausto Brizzi), ni-l prezintă pe Andrea, un bărbat care s-a săturat ca fetele să îl părăsească după ce îi cunosc familia, formată exclusiv din femei, astfel că atunci când o întâlneşte pe Giulia, începe un joc în care femeile din viaţa lui sunt înlăturate din povestea pe care i-o prezintă noii iubite.

În a doua seară, 2 august 2019, spectatorii intră în lumea de familie a Anei Luisa, în filmul portughez A Mãe é que Sabe / Mama ştie cel mai bine, (r. Nuno Rocha), venit din partea Institutului Camões Bucureşti. Ana Luisa îşi reuneşte familia pentru a celebra aniversarea tatălui ei. În acelaşi timp, un fenomen ciudat are loc. Membrii familiei deapănă amintiri, în timp ce Ana Luisa se afundă în acestea şi, dintr-o dată, realizează că îşi poate schimba trecutul, astfel influenţând prezentul.

Sâmbătă, 3 august 2019, este o seară de aventură, fiind proiectat filmul maghiar Kincsem - Pariul secolului (r. Gábor Herendi). Povestea se învârte în jurul lui Erno Blaskovich, aparent un pierde-vară, care a pierdut totul în urma revoluţiei din anul 1848. El este pasionat de cai, iar când calul Kincsem apare în viaţa sa, acesta îşi descoperă un nou scop în viaţă. Astfel, Erno are o şansă să recâştige tot ceea ce pierduse: iubire, faimă şi răzbunare. Filmul a fost oferit festivalului de către Institutul Balassi.

A patra zi de festival, 4 august 2019, aduce pe ecranul grădinii de vară un film ce va fi îndrăgit atât de cei mici, dar şi de adulţi. Este vorba de animaţia cehă Lichozrouti / Aventuri fără pereche (r. Galina Miklínová), distribuită în România de Freealize. Îi veţi întâlni pe mâncăcioşii de şosete, nişte creaturi pe care oamenii nu le pot vedea, responsabile pentru dispariţia şosetelor. Ei mănâncă̆ doar câte o şosetă, lăsând perechile... desperecheate. Viaţa acestor mici personaje este o aventură continuă. Îţi trebuie curaj să găseşti o familie cu multe șosete și să înveți să trăiești cu oameni prin preajmă. Iar eroii noștri nu duc lipsă de curaj!

Luni (5 august 2019) e zi de sărbătoare la Cinemascop! Organizatorul festivalului, Centrul Ceh Bucureşti, aduce filmul cehoslovac Horí, má panenko / Balul pompierilor, al faimosului regizor Miloš Forman. Filmul, realizat în 1967, a fost extrem de controversat la acea vreme, satirizând regimul, ceea ce a dus la interzicerea sa. Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase.

Penultimul film, ce va fi proiectat marţi, 6 august 2019, este un film suedez, dar a cărui acţiune se petrece pe o încântătoare insulă din Grecia - Tsatsiki, farsan och olivkriget / Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor (r. Lisa James Larsson), din partea Ambasadei Suediei. Tatăl lui Tsatsiki este obligat să îşi vândă livada de măslini şi hotelul dintr-un sătuc din Grecia, însă acesta, alături de prietenii lui, Per-Hammar şi Alva, sunt dispuşi să găsească o modalitate prin care acest lucru să fie oprit iar livada să nu fie vândută unei corporaţii răuvoitoare.

Filmul de închidere, proiectat pe 7 august 2019, este un documentar românesc în regia lui Corneliu Porumboiu - Fotbal Infinit, oferit de 42 KM FILM. Documentarul spune povestea lui Laurenţiu Ginghină, un bărbat din Vaslui, oraşul natal al regizorului, care este nevoit să renunţe la sport, după ce suferă o serie de accidente. Nemaiputând să joace fotbal, acesta vine cu o nouă teorie, a unei modalităţi de a practica acest joc într-un mod mai puţin violent. La o analiză mai atentă, documentarul este o metaforă a libertăţii individuale, care poate fi legată şi de trecutul totalitar al României.

Prima săptămână din august este Cinemascop! Participarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile, iar primii 200 de spectatori primesc o bere cehă Budweiser Budvar cadou, însă sunt pregătite şi 400 de pungi de bomboane M&M\'s pentru toţi doritorii de ceva dulce şi gratis. Pentru a fi la curent cu toate surprizele pregătite la Cinemascop, urmăriţi pagina lor de Facebook şi evenimentul.

 
 
 

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România
Co-organizatori: Primăria Oraşului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale
Sponsori şi parteneri: Electrica Furnizare, Electrica Serv, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Generali România, Jidvei, Budweiser Budvar, Koh-I-Noor Hardtmuth România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa Teodor T. Burada, Policolor, Fabrica de Pufi, Institutul Cultural Român, Ambasada Suediei din Bucureşti, Institutul Camões Bucureşti, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultură, Animest, Anifilm, 42 KM FILM, Freealize, Casa cu Smochin, THR Marea Neagra, Pattern Media, Fedo\'s Burger Bar, Mnom-Mnom, Gust Oriental, M&M\'s România, Hotel Edmond, Hotel Cosmos, Hotel Mare Mar, Hotel Anca, Hotel Fortuna, Complex Fortuna, Hotel Genius, Hotel Belona, Hotel Mercur, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Crişana, Hotel Splendid
Parteneri media: PRO Cinema, Radio Europa FM, Radio Romania Actualităţi, Eforie Online, Radio Constanţa, Radio Vacanţa, Radio România Cultural, AGERPRES, Cinemagia, Revista Zeppelin, LiterNet.ro, filme-cărţi.ro, MovieNews.ro, Igloo media, Cuget Liber, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Aarc - All About Romanian Cinema.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus