octombrie 2019
Vineri, 11 octombrie 2019, Noaptea Albă a Galeriilor/NAG intră în al 13-lea an de existenţă cu un program nocturn de artă contemporană care se va desfăşura în Bucureşti şi în 13 oraşe din ţară. Galerii de artă, muzee, institute culturale, spaţii alternative, hub-uri creative şi ateliere de artist din Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara îşi vor deschide porţile publicului pentru o ediţie care stă, doar simbolic, sub semnul ghinionului şi al superstiţiei.

În Bucureşti, şaizeci şi nouă de spaţii vor anima harta celei de-a treisprezecea ediţii NAG, invitând publicul să petreacă o noapte albă în compania artei contemporane.
Programul NAG oferă ca în fiecare an posibilitatea publicului de a descoperi cultura contemporană în toată diversitatea ei, de la arte vizuale la arte performative, muzică sau film, şi în toate formele de prezentare, de la expunerea muzeală, la concepte curatoriale sau lucrări expuse direct în studiourile artiştilor.

Pentru prima oară, Noaptea Albă a Galeriilor va lăsa în urmă, în spaţiul cultural Rezidenţa BRD Scena9 din Bucureşti, o lucrare permanentă. Proiectul Outside Histories/Istorii pe din afară invită artiştii Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan şi John Dot S să intervină peste decoraţiile existente pe zidurile curţii de la Rezidenţa BRD Scena9. Scene bizare inspirate din cultura aztecă, amestecate cu elemente de decor de inspiraţie bizantină, înconjoară curtea acestei clădiri declarate monument istoric, care datează din 1890 şi a aparţinut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. Istoria clădirii poartă astfel urmele tuturor destinaţiilor pe care le-a avut în ultimii peste o sută de ani, de la casa aflată în proprietatea familiei regale la sediu de instituţie publică apoi restaurant cu specific mexican, până la statutul actual - centru de cultură contemporană.


"Centrul cultural Rezidenţa BRD Scena9 este un spaţiu aflat în continuă transformare, cu fiecare eveniment pe care îl găzduieşte sau îl generează. Gândit ca un spaţiu al generaţiei tinere de creatori, casa din strada Caragiale 32 adaugă în această ediţie a NAG un strat nou de memorie, de data aceasta printr-o nouă pagină din istoria street art-ului românesc. Până la urmă, dezideratul nostru al tuturor este să lăsăm arta să ne transforme, în timp, în cea mai bună versiune a noastră." - Flavia Popa, BRD - Groupe Société Générale şi Fundaţia 9

Vernisajul va avea loc vineri, 11 octombrie 2019, de Noaptea Albă a Galeriilor, între orele 19:00 şi 03:00, prin finalizarea, într-o sesiune de live painting în prezenţa publicului, a acestei prime părţi din "Istorii pe din afară".

Pentru a marca superstiţia, vizualul ediţiei cu numărul 13 a fost realizat de Răzvan Cornici şi e presărat de indicii nefaste: "Ilustraţia întreagă este inspirată din jocul cu cursa de cai, un joc foarte popular în parcurile de distracţii, în special pe litoral. NAG-ul este o cursă, alergi de nebun sperând să vezi cât mai multe. Boxerul este luptătorul, personaj care a fost înfrânt ani de-a rândul dar revine cu o nouă expoziţie despre care crede că va fi the one. Luchadorul este curatorul. Vede tot, ştie tot, împuşcă tot. Motociclistul este galeria nouă, care încearcă să rupă gura târgului cu o expoziţie plină de concept şi high-tech."

Programul detaliat pe oraşe, spaţii, artişti este disponibil pe www.noapteagaleriilor.ro.
Urmăriţi şi pagina de Facebook pentru noutăţi https://www.facebook.com/noapteagaleriilor/.

Event Noaptea Albă a Galeriilor NAG
https://www.facebook.com/events/552854412190041/

Event proiect special NAG Outside Histories
https://www.facebook.com/events/1299826463533138/

Noaptea Albă a Galeriilor/NAG este un eveniment cultural iniţiat şi dezvoltat naţional de către Asociaţia Ephemair cu sprijinul BRD - Groupe Société Générale.
Organizator NAG naţional: Asociaţia Ephemair
Partener NAG naţional: BRD - Groupe Societe Generale
Partener juridic: Tuca Zbarcea & Asociatii
Organizator NAG Bucuresti: Asociaţia Ephemair
Partener principal NAG Bucuresti: BRD Groupe Societe Generale
Parteneri: Primăria Capitalei prin Centrul Cultural EXPO ARTE, Fundaţia 9, Rezidenţa BRD Scena9, Wolf-e Rides
Partener juridic: Tuca Zbarcea & Asociatii

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus