octombrie 2019
Vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România şi Librăriile Cărtureşti vă aşteaptă la o discuţie despre volumul Întâlniri cu oameni remarcabili de G.I Gurdjieff. La discuţie vor participa regizorul Andrei Şerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărţii, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

Evenimentul va avea loc în Librăria Cărtureşti Verona, la demisol. Intrarea va fi liberă.

Întâlniri cu oameni remarcabili este o scriere autobiografică a lui G.I. Gurdjieff, unul dintre cei mai misterioşi oameni ai secolului XX şi spune povestea unui pedagog, coregraf şi scriitor greco-armean care a înfiinţat Institutul pentru Dezvoltarea Armonioasă a Omului. Volumul seamănă cu un minunat covor oriental care se desfăşoară, elegant, înaintea noastră. La vederea bogatelor sale ornamente, ceva în noi tresare şi ne călăuzeşte către o cunoaştere ascunsă în profunzimea acestor istorisiri, o cunoaştere ce se dezvăluie pas cu pas, fără însă a face apel la limbajul explicativ al sistemelor teologice, filosofice sau psihologice.


Autorul şi remarcabilii săi însoţitori ne oferă exemplul unor valori cu adevărat umane, atemporale, prezente în toate civilizaţiile. Va recunoaşte, oare, omul de astăzi, în căutarea sa, în lupta sa personală, aceste valori? După căutări de zeci de ani, Gurdjieff a aflat adevărul. A ales să-l împărtăşească, înţelegând importanţa misiunii de a-l trezi pe om. Ni-l oferă astăzi, însă vom şti oare să-l recunoaştem? Vom putea să ne vedem dorinţa cea mai autentică şi mai arzătoare, cu ochii noştri adevăraţi?

G.I. Gurdjieff s-a născut în anul 1866, la Alexandropol, oraş situat lângă graniţa dintre Rusia şi Turcia, într-o familie de greci şi armeni, şi a crescut în Caucaz, în zona de întâlnire a mai multor culturi şi rase străvechi. Negăsind nici în ştiinţă, nici în religie un răspuns la întrebările sale despre adevăratul sens al vieţii, a devenit convins, de la o vârstă fragedă, de existenţa unei cunoaşteri străvechi, transmisă din generaţie în generaţie şi despre care credea că se păstrează încă undeva pe pământ. După aproape douăzeci de ani de căutări prin ţinuturi îndepărtate şi periculoase din Asia Centrală şi din Orientul Apropiat, în 1912 reapare în Rusia cu o învăţătură profundă şi practică despre sclavia interioară a omului şi despre posibilităţile sale de evoluţie individuală. Adunând câţiva oameni în jurul său, începe Munca, iar aceasta avea să devină misiunea sa pentru tot restul vieţii.

Volumul Întâlniri cu oameni remarcabili de G.I. Gurdjieff va putea fi achiziţionat în cadrul evenimentului şi pe curteaveche.ro.

Parteneri: Institutul Gurdjieff din România, Librăriile Cărtureşti
Partener monitorizare presă: Klarmedia

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus