octombrie 2019
Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, 2019
Premiera românească a celui mai recent film al uneia dintre cele mai premiate regizoare europene, Agnieszka Holland, intitulat Obywatel Jones / Domnul Jones şi concertul de jazz susţinut de cvintetul WMQ vor începe cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în perioada 29 octombrie-3 noiembrie 2019.

În timpul deschiderii muzicale a festivalului CinePOLSKA, pe 29 octombrie 2019, în clubul Control veţi putea asculta opera compozitorului polonez, pionier al jazz-ului modern Krzysztof "Komeda" Trzciński (1931-1969), autorul coloanei sonore pentru multe dintre filmele lui Roman Polański, printre altele pentru Dziecko Rosemary / Copilul lui Rosemary şi Nóż w wodzie / Cuţitul în apă.

Compoziţiile muzicianului fac obiectul celui mai nou program, intitulat "Komeda", al celebrului cvintet polonez de jazz Wojtek Mazolewski Quintet (WMQ), cunoscut pentru energia scenică inedită.

Proiecţiile de film ale ediţiei jubiliare a CinePOLSKA vor începe la Bucureşti pe 30 octombrie 2019, la cinematograful Elvire Popesco, cu premiera românească a celui mai recent film al Agnieszkăi Holland Obywatel Jones / Domnul Jones.

Holland spune povestea extrem de actuală, bazată pe evenimente reale, a jurnalistului galez Gareth Jones, care luptă pentru adevăr în timpul regimului stalinist şi a Marii Foamete din Ucraina. În era falselor ştiri care ne invadează şi a crizei mass-media tradiţionale, mesajul acestui film este extrem de puternic şi actual.

Filmul regizoarei poloneze a avut premiera la Festivalul de Film din Berlin din 2019, în septembrie 2019 a câştigat Leul de Aur, marele premiu al celui mai important festival din Polonia - Festivalul de Filme Poloneze Artistice din Gdynia şi se află printre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film 2019, ai căror laureaţi vor fi anunţaţi pe 7 decembrie 2019.

În cadrul festivalului CinePOLSKA, spectatorii vor vedea cele mai interesante şase filme poloneze produse în ultimele luni (toate cu subtitrare în limbile română şi engleză), premiate la festivaluri internaţionale, precum Sundance şi Cannes.

Festivalul Filmului Polonez
29 octombrie-3 noiembrie 2019
Program

29 octombrie 2019
Ora 20.00, Clubul Control
Concert Wojtek Mazolewski Quintet

30 octombrie 2019
Ora 20.00 - Deschiderea oficială, cinema Elvire Popesco
Obywatel Jones / Domnul Jones (regia Agnieszka Holland)

31 octombrie 2019
Ora 20.30, cinema Elvire Popesco
Zabawa zabawa / Joaca cu viaţa (regia Kinga Dębska)

1 noiembrie 2019
Ora 18.30, cinema Elvire Popesco
Słodki koniec dnia / Dolce fine giornata (regia Jacek Borcuch)

2 noiembrie 2019
Ora 18.30, cinema Elvire Popesco
Juliusz (regia Aleksander Pietrzak)
Ora 20.30, cinema Elvire Popesco
Clerul (regia Wojciech Smarzowski)

3 noiembrie 2019
Ora 20.30, cinema Elvire Popesco
Fuga (regia Agnieszka Smoczyńska)

Toate proiecţiile de filme din cadrul festivalului vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77).
Biletele pot fi achiziţionate online de pe elvirepopesco.ro, de la casa de bilete Elvire Popesco (deschisă cu o oră înaintea fiecărei reprezentaţii), precum şi de la librăriile Kyralina şi Humanitas sau de la sediul Eventbook. Preţul biletelor: tarif întreg - 15 lei, tarif redus - 10 lei, carnet 5 bilete - 60 lei, carnet 5 bilete redus - 40 lei.
Organizatorul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din Bucureşti împreună cu partenerii săi: Asociaţia Cineaştilor din Polonia, Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez) şi Clubul Control.
Programul detaliat: www.culturapoloneza.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus