Făclia / noiembrie 2019
Băieţi şi fete
După o deplasare în Canada cu răsunătorul succes Trix show, tânăra trupă a Teatrului "Aureliu Manea" din Turda a pus din nou de o comedie electrizantă, derulată în întregime pe ritmuri îndrăcite de muzică disco şi rock. Cunoscând capabilităţile trupei turdene, regizorul Ovidiu Caiţa a fost atras de pofta de joc a actorilor şi, mizând pe ea şi pe talentul lor, a montat un spectacol vivant după textul englezului Willy Russell, tradus în româneşte de Marian Popescu cu titlul Băieţi şi fete. S-ar putea spune că spiritul, entuziasmul şi fascinaţia jocului din Trix show sunt prelungite cu succes în noua premieră a teatrului turdean.

Spectatorii sunt aduşi, ex abrupto, în proximitatea locului unde produc "zgomote" membrii unei "celebre" formaţii, aşa că sunt luaţi de valul distracţiei şi trăiesc împreună cu băieţii şi fetele spectacolului momente tari şi dure, interacţionând jovial cu protagoniştii. Un aer de periferie şi promiscuitate se degajă din decorul imaginat de Eliza Labancz: cabinele closetelor cu uşi mâzgălite, oglinzi şi pisoare, într-un cuvânt, toaletele clubului frecventat de tineri, dintr-un oraş amărât, situat la 2 ore cu trenul de Londra. Deasupra unei oglinzi atârnă înscrisul obscen Same penis forever, pe una din uşi cineva a scris GOD la care se adaugă ulterior ZILLA. Deriziunea, lubricul şi scârboşenia sfidătoare, voma reală şi simbolică locuiesc acest "spaţiu de trecere" în care petrec tinerii. Grupul de fete e format din Amalia Popa (Linda), Alexandra Duşa (Bernadette), Ingrid Neacşu (Maureen), Raluca Eremei-Bîrză (Carol) şi Anca Markos (Frances), prezentate ca bombe sexuale venite să petreacă ultima zi de "libertate" a prietenei lor Linda, care urma să se căsătorească în ziua următoare cu Dave. Fetele au partituri de tinere energice, zvăpăiate şi exuberante, susţinute cu naturaleţe şi spontaneitate de cele cinci actriţe, lansate într-un joc ameţitor, cu parfum senzual. Grupul de băieţi, tot cinci, are ca interpreţi pe George Sfetcu (Robbie), Miky Paicu (Billy), Alexandru Condurat (Kav), Cătălin Florea (Eddy) şi Vali Popescu (Dave), acesta din urmă având rolul de a zăcea mai mult pe jos, beat criţă. O lume periculoasă, la graniţa cu pierzania. Actorii întruchipează profiluri credibile de cuceritori orgolioşi, puşi mereu pe harţă, care mizează exclusiv pe arma seducţiei. Între cele două grupuri care evoluează alternativ pe scenă se interpun doi dintre componenţii formaţiei de rock din Londra, interpretaţi de Valentin Oncu (Peter, vedeta admirată de toţi) şi Călin Mihail Roajdă (Roadie, chitarist). Sunt confruntări, se consumă pasiuni, are loc o imprevizibilă întâlnire între doi foşti amanţi. Secvenţa dialogului dintre Peter şi Linda primeşte o pondere adecvată semnificaţiei momentului ca "joc al dragostei şi al întâmplării" prin animarea scenei cu intrări şi ieşiri repetate ale celorlalţi actori, sugerând trecerea prin desişul vieţii şi tensiunea apropierii dictată de hazard.

Limbajul personajelor este neconvenţional de la un capăt la altul, pe placul publicului tânăr şi a celui dezinhibat, firescul alungă monotonia, vulgarităţile tocate mărunt stârnesc interesul, replicile-săgeţi menţin ritmul alert al spectacolului. Stilul underground, implementat neostentativ, dar suficient de îndrăzneţ pentru a se sălta din limita experimentului de orice fel, e un exerciţiu de defulare, o consecinţă a reprimării platitudinilor savante atunci când personaje vii inundă literalmente scena şi vorbesc mai deocheat, precum tinerii noştri de azi neduşi la biserică. Prin urmare, dacă eliminăm pudibonderiile preţioase ale unora, se poate spune că "băieţii şi fetele" din Turda de azi ştiu să întreţină în teatrul lor o atmosferă eclatantă şi să atragă oamenii la spectacolul-divertisment montat de Ovidiu Caiţa, regizor cu evidente calităţi de a face comedie de calitate.
De: Willy Russell Regia: Ovidiu Caiţă Cu: Alexandra Duşa, Raluca Eremei- Bîrza, Ingrid Neacşu, Anca Markos, Amalia Popa, Valentin Oncu, Miky Paicu, Vali Popescu, George Sfetcu, Ioan Alexandru Savu, Călin Mihail Roajdă, Alexandru Condurat

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus