februarie 2020
Mircea Cărtărescu, Germina Nagâţ, Cristian Mureşan, Manfred Spitzer, dr. Alexandra Martin, dr.Yuvraj Kalra, Mihai Netea şi Horia-Roman Patapievici sunt invitaţi pe scena Ateneului la o nouă serie de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", Editura Humanitas şi Asociaţia ARCCA.

Conferinţele din ediţia 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experienţa profesională a conferenţiarilor poate aduce lămuriri mai mult decât utile. Fiecare invitat va susţine o conferinţă de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Întâlnire vor fi prezentate de Mirela Nagâţ, jurnalist cultural şi realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

Biletele pentru fiecare conferinţă costă 50 de lei şi sunt în vânzare pe Eventbook.ro şi în Librăriile Humanitas.

Puteţi găsi informaţii detaliate despre conferinţe şi biografiile complete ale conferenţiarilor şi partenerilor de dialog pe site-ul oficial al evenimentului, http://www.lumeaincaretraim.ro.


Mircea Cărtărescu va fi invitatul care va deschide cea de-a treia ediţie a festivalului de conferinţe Despre lumea în care trăim la Ateneul Român. Conferinţa cu titlul "Etica literaturii" vorbeşte despre influenţa valorilor morale ale autorului, a opţiunilor sale civice, ideologice şi politice asupra propriei literaturi şi a comunităţii şi despre dizolvarea esteticului în etic şi ideologic în lumea culturală actuală.

Germina Nagâţ, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcţia de Investigaţii a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), ne va vorbi despre vârstele Securităţii, într-o conferinţă care pledează pentru acurateţea memoriei şi analiza critică a perioadei comuniste, singurele terapii eficiente împotriva amneziei şi a recidivei totalitare.

Cristian Mureşan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligenţă economică din Paris, va susţine o conferinţă cu tema "Neînţelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri şi pericole. Unde ne aflăm?", în care va explica, pornind de la date statistice, dacă sistemul capitalist este şi poate rămâne compatibil cu aspiraţiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip inteligenţă artificială şi cu lumea de mâine.

Manfred Spitzer, psihiatru şi cercetător în neuroştiinţe, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie şi al Centrului de Transfer pentru Cercetare şi Neuroştiinţe din Ulm, ne va vorbi despre dependenţa pe care o creează mediile digitale atunci când sunt folosite excesiv şi influenţa lor asupra felului în care gândim.

Dr. Alexandra Martin, profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor endocrine la copii, şi dr. Yuvraj Kalra, medic pediatru şi specialist în terapie intensivă pediatrică la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secţia de terapie intensivă pentru copii-problemă, vor prezenta publicului român stadiul actual, priorităţile şi perspectivele medicinei copilului - noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune şi degenerative, până nu de mult fără soluţie, şi avansurile tehnologice din ultimele decenii.

Mihai Netea, internist-infecţionist şi profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, laureat în 2016 al Premiului Spinoza, cea mai importantă distincţie ştiinţifică a Olandei, va susţine o conferinţă cu tema "O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învaţă studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est", în care vom afla cât de diferiţi suntem noi cu adevărat faţă de celelalte popoare din jurul nostru şi dacă aceste diferenţe vin din faptul că vorbim alte limbi, mâncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau suntem poate diferiţi la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem.

Conferinţa de închidere, cu tema "Superstiţiile modernităţii", va fi susţinută de Horia-Roman Patapievici: "Dacă admitem că superstiţiile sunt prejudecăţile în care avem o încredere religioasă, ne putem întreba, având drept scop acelaşi ideal al emancipării şi afirmării demnităţii omului, care sunt superstiţiile lumii moderne, de ieri şi de azi."

Partenerii de discuţie în partea a doua vor fi: Mirela Nagâţ, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Cătălin Ştefănescu, realizator al emisiunii Garantat 100%, dr. Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, şi Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă la Radio România Cultural.

Fiecare întâlnire va fi prezentată de Mirela Nagâţ, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani, realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

Programul conferinţei

Sâmbătă, 22 februarie 2020
Ora 11.30 - Eveniment de deschidere
Conferinţă susţinută de Mircea Cărtărescu, "Etica literaturii", urmată de un dialog cu Mirela Nagâţ
Ora 17.30 - Conferinţă susţinută de Germina Nagâţ, "Ce a fost Securitatea? Feţele şi vârstele ei", urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu, "Limitele deconspirării"

Duminică, 23 februarie 2020
Ora 11.30 - Conferinţă susţinută de Cristian Mureşan, "Neînţelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri şi pericole. Unde ne aflăm?", urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici
Ora 17.30 - Conferinţă susţinută de Manfred Spitzer, "Demenţa digitală", urmată de un dialog cu Cătălin Ştefănescu

Luni, 24 februarie 2020
Ora 19.00 - Conferinţă susţinută de dr. Alexandra Martin şi dr. Yuvraj Kalra, "Copiii noştri în secolul 21. Perspective ale pediatriei", urmată de un dialog cu dr. Martin S. Martin

Marţi, 25 februarie 2020
Ora 19.00 - Conferinţă susţinută de Mihai Netea, "O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învaţă studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est", urmată de un dialog cu Corina Negrea

Miercuri, 26 februarie 2020
Ora 19.00 - Conferinţă susţinută de Horia-Roman Patapievici, "Superstiţiile moderne", urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

Sponsori: Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, PHM, Liternet, Actualitatea muzicala, Agerpres
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Observatorul cultural, QMagazine, ADZ, Radio Romania Muzical, Pro Video, orasul.meu, Autoexpert, Metropolis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus