De o importanţă istorică incontestabilă, Westfront 1918: Vier Von der Infanterie / Pe frontul de Vest 1918 s-a numărat printre cele dintâi producţii cinematografice care au contestat imaginea, până atunci controlată de către putere, a războiului, prezentând publicului realitatea brutală a acestuia. Prin sinceritatea şi dramatismul cu care este construit, filmul desfiinţează aparenţa glorioasă a conflagraţiei, construită de către propagandişti, şi propune o perspectivă realistă asupra situaţiei de pe front, caracterizată de confuzie, groază şi dezumanizare.
Regizorul Pabst reuşeşte să creeze o atmosferă convingătoare recurgând la puţinele mijloace tehnice existente la momentul respectiv, iar filmul izbuteşte astfel să contureze cu succes imaginea terifiantă a războiului, utilizând lumina şi umbra pentru a surprinde scene violente în registru dramatic. Un alt aspect revoluţionar este sunetul, ce ajută la construirea atmosferei de război, mimând exploziile bombelor şi focurile de armă, potenţând strigătele soldaţilor şi utilizând tehnici impresionante (ţinând cont de sunetul încă precar al primele filme sonore germane).
Westfront 1918: Vier Von der Infanterie / Pe frontul de Vest 1918 este un film de un pesimism amar, care impune sentimentul că viaţa cotidiană a luat sfârşit, reflectând totodată asupra efectelor crizei economice de la sfârşitul "Marelui Război". Realismul aproape documentaristic al filmului a stârnit reacţii puternice din partea publicului. Viziunea lui Pabst, considerată defetistă, a fost întâmpinată cu o furtună de proteste. În mai puţin de trei ani, naziştii aveau să preia puterea şi să suprime imediat difuzarea sa, precum şi a majorităţii filmelor abordând războiul.
Pabst urmăreşte povestea a patru soldaţi germani (Bavarezul, Karl, Locotenentul şi Studentul), refuzând înfrumuseţarea războiului şi ideologizarea unor aspecte precum curajul, demnitatea şi satisfacţia combatanţilor. Niciunul dintre personaje nu este construit în conformitate cu o anumită tipologie umană. Toţi cei patru îşi trăiesc propria realitate brutală a războiului şi împart acelaşi destin. Studentul se îndrăgosteşte de o tânără franţuzoaică, iar Karl se întoarce acasă pentru a descoperi consecinţele necruţătoare ale războiului asupra vieţii intime.
Westfront 1918: Vier Von der Infanterie / Pe frontul de Vest 1918 rămâne un film greu de urmărit chiar şi în zilele noastre, când suntem ceva mai obişnuiţi cu estetica violenţei utilizată în lungmetraje, şi este cu atât mai dificil cu cât ştim cu toţii cursul pe care istoria l-a urmat ulterior, în pofida unor astfel de eforturi de a contracara perspectiva aproape romantică asupra războiului, promovată de propagandă.
(Cristina Lazăr este masterand CESI)
Proiecţii la Cinemateca Eforie:
Vineri, 21 februarie 2020, ora 17:30
Duminică, 23 februarie 2020, ora 14:00
Westfront 1918: Vier Von Der Infanterie / Pe Frontul De Vest 1918
Germania / 1930 / 93 min / a/n / s.rom. / Film de război, dramă
R: Georg Wilhelm Pabst
Cu: Fritz Kampers, Gustav Diessl, Hans-Joachim Möbis