iunie 2020
V.I.P. - Very Isolated Person
spectacol online pe Zoom, în regia Paulei Breuer, cu Olga Török. Nu va fi livestream pe Facebook sau Youtube, tocmai pentru a cere spectatorilor minimul efort, specific unui spectacol de teatru, de a intra în spaţiul de joc al actriţei.
duminica, 28 iunie 2020, de la ora 20.00 (durata: 40 de minute)
spectacol în limba germană subtitrat live în limba română de Silvia Török.
Link-ul către reprezentaţie va fi publicat duminică dimineaţă (28 iunie 2020) pe pagina evenimentului de pe Facebook https://www.facebook.com/events/267973994440043/

* În spectacolul nostru online, o urmărim pe Nina, unul din cele mai tragice personaje din piesa de teatru Pescăruşul scrisă de Anton Cehov în 1895. Nina ni se destăinuie şi descoperim paralele cu viaţa unei actriţe din zilele noastre marcate de "distanţarea socială", dar şi de paradigma noii forme de teatru, online.
După doi ani de "viaţă crudă", cum îi spune ea, şi de încercări eşuate, Nina se reîntoarce în locul din care a fugit. Dintr-o tânără femeie plină de speranţă şi vivacitate, a devenit o persoană profund rănită, care a înţeles că: "Actoria nu înseamnă faimă, nici strălucire şi nici ceea ce am visat, ci puterea de a supravieţui".

Întrebări V.I.P. - Very Isolated Person
(la următoarele auto-întrebări au răspuns personajul fictiv Nina, actriţă din 1895, şi Olga Török, actriţă contemporană)

Nina, de ce eşti în baia Olgăi în spectacolul V.I.P. - Very Isolated Person?
M-a invitat la ea acasă tocmai când au început pandemia şi carantina. NU am mai putut pleca. Am început să ne uităm la teatru online. La spectacole foarte apreciate de critica internaţională. La spectacolele teatrelor care chiar schimbă ceva pe plan mondial. În fiecare seară ne uitam la două spectacole, până când am văzut şi o dezbatere pe Zoom despre viitorul teatrului "clasic". A fost revelator pentru Olga. De atunci a început să discute cu Paula Breuer (autoare şi regizoare a spectacolului V.I.P.) pe Zoom în fiecare zi... Am fost fericită de liniştea din jurul meu pentru câteva zile, dar m-am simţit neglijată. Am decis să spun lumii ce mi se întâmplă acolo, în casa ei. Am ales baia ca locul cel mai intim pentru confesiuni.

Olga, de ce o arunci din cada de baie pe Nina în spectacolul V.I.P. - Very Isolated Person?
Mă cuprinde deprimarea când o văd fericită şi încerc să îi preiau energia de supravieţuitoare. Chiar şi cu forţa.

Olga, de ce ai invitat-o pe Nina la tine?
Din cauza Lui. A scriitorului. E un geniu. A scris despre teatru, a scris despre actori, despre revoluţia teatrală, despre schimbările necesare în arta teatrului. Nina e împotriva formelor noi. Ea înţelege teatrul ca un mediu prin care să emoţioneze / să atingă oamenii, chiar dacă formele prin care se exprimă sunt banale. Eu fug de aşa ceva, ca Maupassant care a fugit de turnul Eiffel, a cărui banalitatea i-a strivit creierul.
Trebuia să cunosc relaţia dintre ea şi El. Să înţeleg problematica pe care o ridică, mai ales într-o perioada de turnură, ca cea prin care trecem noi, actorii, acum. Cum să jucăm teatru online? Există aşa ceva? Dacă timpul şi spaţiul se schimbă se mai numeşte teatru? De ce să nu îi dăm o altă denumire?
Nu este fundamental greşit să categorisim teatrul după forma în care e prezentat? Dacă forma sa a ridicat întrebări în 1895, trebuia să fi avut deja răspunsul?

Nina, cum te-ai simtit dupa premiera V.I.P. - Very Isolated Person?
Ca o Non VIP. Publicul, în număr mare, m-a încântat prin răspunsurile sale, la întrebările mele. Am plâns împreună. Reacţiile la cele întâmplate m-au ajutat mult să trec peste o perioadă cruntă din viaţa mea.

Olga, tu ai mai cunoscut-o pe Nina în 2013, în Pescăruşul de la Teatrul German din Timişoara în regia lui Yuri Kordonsky. Cum a schimbat carantina relaţia ta cu ea?
În 2013 lumea mă confunda cu Nina. Acum mă confund eu cu ea. Sunt o supravieţuitoare. De aceea am făcut spectacolul V.I.P. - Very Isolated Person. Situaţia actuală în teatru este atât de incertă încât nu pot să stau deoparte şi să nu îmi fac meseria.

Nina, ai acceptat mai multe reprezentaţii cu V.I.P. - Very Isolated Person în următoarea perioadă. De ce?
Duminică, 28 iunie 2020 la ora 20.00, e următorul. Apoi depinde de Paula şi de Olga dacă se mai joacă. Poate îşi iau concediu. Dar le-am auzit vorbind că îl vor juca cel puţin de trei ori. Oricum e un proiect independent şi gratuit. Au credinţă în vocaţia lor. E de apreciat.

Un proiect sprijinit de Galeria de Artă Contemporană META Spaţiu.
De: Paula Breuer Regia: Paula Breuer Cu: Olga Török

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus