Atenţie!!! Anul acesta avem un proiect special!!! Scenariile finaliste ale concursului vor fi publicate în format electronic de Editura LiterNet, pe situl acesteia. La înscrierea scenariilor, participanţii sunt rugaţi să-şi dea acordul cu privire la publicarea scenariilor pe situl LiterNet, descărcând "Pre-contractul de editare" de AICI şi trimiţându-l semnat în plicul cu datele personale, împreună cu scenariul. Participarea la concurs nu este condiţionată de acest acord, dar eventuala publicare măreşte şansele scenariului de a ajunge în atenţia unui regizor.
La Editura LiterNet au publicat scenarii Cristian Mungiu (7 scenarii), Nae Caranfil (Filantropica), Lucian Pintilie (Capul de zimbru) şi Lia Bugnar, împreună cu Vali Florescu (Cobai). Filmul de mediu-metraj Canton (scenariul Cristian Mungiu, regia Constantin Popescu), premiat la TIFF în anul 2005 şi la Festivalul Anonimul în acelaşi an a fost realizat datorită publicării scenariului pe LiterNet, locul unde a fost citit de Constantin Popescu.
HBO şi-a clădit reputaţia de cel mai mare canal de film din lume şi a reuşit să fie, în România, o prezenţă concretă, dincolo de micul ecran; de altfel, sloganul canalului vorbeşte de la sine: "E mai mult decât televiziune. E HBO.". Iar acest "Concurs de scenarii HBO" susţine şi întăreşte această realitate.
"Concursul de scenarii HBO" este unul din proiectele noastre semnificative, devenind deja o tradiţie. Sperăm ca şi organizarea lui, în parteneriat cu cel mai credibil eveniment de film din România, să devină tot o tradiţie. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp, nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demonstrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.
Iniţiat la Cluj, în urmă cu 5 ani, TIFF şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivele asocierii "Concursului de scenarii HBO" - TIFF sunt evidente: este vorba de două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să provoace şi susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin: filmul. Mai mult, HBO are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.
"HBO şi-a câştigat notorietatea şi în ceea ce priveşte creaţia de film, depăşind cu mult conceptul de "canal de televiziune". Ca dovadă stau numeroasele premii obţinute la nivel internaţional de producţiile originale HBO. De aceea, ne-am propus să fim prezenţi şi în lumea filmului din România, să descoperim şi să susţinem proiecte curajoase, pentru că filmul este un domeniu care manifestă toate semnele unei dezvoltări semnificative, iar noi dorim să fim o parte din această dezvoltare în toate etapele evoluţiei sale" - a declarat Carmen Harabagiu, director general HBO România.
"Continuarea "Concursului de scenarii HBO" în cadrul TIFF-ului din acest an s-a impus de la sine, după succesul de la ediţia anterioară. Cred că un festival de film tânăr, deschis preponderent către autorii tineri, e cel mai bun cadru pentru acest concurs şi evident că ne dorim ca, în timp, acest concurs să nu rămână o tradiţie a festivalului şi doar o simplă validare soldată cu încă un manuscris bun, aruncat într-un sertar, ci o trambulină pentru scenariile alese, pentru concretizarea lor." - a declarat Mihai Chirilov, director TIFF.
Editura LiterNet este cea mai mare Editură on-line din România publicând în cei peste 4 ani de activitate, 187 volume ale unor autori români, maghiari, germani, francezi, catalani şi ruşi în prezentări grafice de excepţie. În acest moment volumele LiterNet au depăşit 500.000 de exemplare descărcate. Volumele LiterNet sunt disponibile gratuit atât cititorilor din ţară cât şi celor din străinătate.
Se vor acorda următoarele premii:
"Premiul HBO pentru scenariu de lung metraj", în valoare de 2000 USD. În cazul în care scenariul are mai mulţi autori, valoarea premiului se va împărţi în mod egal între aceştia.
"Premiul HBO pentru scenariu de scurt metraj", în valoare de 1000 USD. În cazul mai multor autori, se aplică regula de la Premiul de mai sus.
Premiul HBO "3 zile la TIFF": pentru cei 6 finalişti, HBO şi TIFF au pregătit în acest an o surpriză: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport, acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi găsi pe site-ul TIFF , începând cu data de 25 mai 2006).
Juriul:
Juriul care va citi si selecta scenariile câştigătoare este alcătuit din următorii membri:
Cristina Corciovescu - Critic de film
Andrei Creţulescu - Senior Writer / Producer HBO/Critic de film
Mihai Chirilov -Director TIFF/Critic de film
Cristian Mungiu - Regizor
Dragoş Bucurenci- Scriitor
Condiţii de participare:
"Concursul de scenarii de film HBO" este deschis autorilor de scenarii aflaţi la debut sau având cel mult un scenariu produs;
Scenariul depus va respecta regulile generale de concepere, scriere, editare ale unui scenariu.
În concurs se pot înscrie numai scenarii originale (nu se admit adaptări, preluări,etc.), complete (care să conţină toate elementele componente ale unui scenariu), pentru film de lung metraj de ficţiune - până la 125 pagini - sau de scurt metraj de ficţiune (până la 40 pagini). Fiecare scenariu va fi însoţit de o pagină de prezentare a subiectului, de CV-ul autorului, care să conţină datele de contact (nume complet, număr de telefon, adresă e-mail, adresă poştală, vârstă, profesie) şi de un log-line (una sau două propoziţii în care se descrie conceptul unui scenariu - într-un mod cât mai concis şi mai atrăgător cu putinţă pentru a atrage interesul - rezumat în maxim 3 fraze). Alături de acestea, în plicul cu datele personale se va trimite şi "Pre-Contractul de editare" pentru situl LiterNet ce se poate descărca de AICI. Nu se admit povestiri, sketch-uri, dialoguri fără descrierea acţiunii sau orice alt fel de scrisori.
Nu se admit mai multe scenarii ale aceluiaşi autor.
Scenariile se depun în 2 exemplare (la adresa de mai jos) editate pe computer (font:12, paragraf 1 1/2) însoţite de CD-ul care să conţină textul scenariului.
Pentru a elimina orice dubii în privinţa obiectivităţii jurizării, scenariile vor fi parolate. Astfel, cele 2 exemplare şi CD-ul se trimit în plic închis şi sigilat pe care va fi scrisă o parolă de maximum două cuvinte. Cele 2 exemplare, împreună cu CD-ul, trebuie însoţite de un alt plic închis, având aceeaşi parolă, şi care să conţină datele autorului (nume, adresă, CV, Pre-Contractul de Editare). Pe plic trebuie menţionată secţiunea pentru care este înscris scenariul - lung sau scurt metraj. Nici o indicaţie de pe parcursul scenariului nu trebuie să dezvăluie identitatea autorului.
Termene concurs:
Scenariile vor fi depuse în perioada 15 februarie 2006 - 15 aprilie 2006 (data poştei) la sediul Festivalului de Film Transilvania, Str. Popa Soare nr. 52, Bucureşti sector 2, tel 326 64 80 (până la 15 aprilie, ora 14:00). Depunerile se pot face atât prin poştă cât şi personal.
Pe data de 22 mai, vor fi anunţate presei şi pe siturile: HBO şi TIFF numele primilor trei finalişti din fiecare categorie (scurt şi lung metraj).
Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul galei de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în Cluj, la data de 10 iunie 2006.
Scenariile nominalizate vor fi publicate în volum colectiv de Editura LiterNet, în cel mult 3 luni de la data anunţării câştigătorilor (adică cel mai târziu pe 10 septembrie 2006).
Notă finală:
HBO România şi APFR nu răspund pentru informaţiile oferite de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu bună-credinţă ce le revin spre buna organizare şi desfăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acestuia, depistarea oricăror încălcări, de către orice participant, a condiţiilor de înscriere în concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat.
Scenariile înscrise în concurs (cele 2 exemplare tipărite + suportul electronic) nu vor fi înapoiate participanţilor. Datele participanţilor pot fi folosite de către HBO România si APFR numai cu titlu informativ, iar numele participanţilor nu va fi făcut public, cu excepţia numelor celor 6 finalişti. HBO România şi APFR garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.