mai 2003
Institutul Francez vă prezintă :

Sâmbătă, 10 mai, orele 19.00, TNB, sala Atelier, spectacolul de teatru Pianistul după romanul lui Wladyslaw Szpilman (acest roman a constituit sursa de inspiraţie a filmului omonim regizat de Roman Polanski)

"Pianistul sau destinul extraordinar al unui muzician evreu în ghettoul din Varşovia, 1939-1945"

Adaptare şi regie: Robin Renucci
Cu: Robin Renucci (recitant) şi Mikhail Rudy (pian)
Muzica: Frederic Chopin şi Wladyslaw Szpilman

Cartea "Pianistul" de Wladyslaw Szpilman i-a atras atenţia lui Robin Renucci, imediat după apariţie. El a dorit să monteze un spectacol care să pună muzica pe primul plan, în special cea a lui Chopin, pe care Szpilman o interpreta cu mare artă (în special nocturna în do diez minor joacă un rol cheie în derularea naraţiunii). De la această idee s-a născut colaborarea dintre Mikhail Rudy şi Robin Renucci, la iniţiativa Festivalului de la Perpignan, unde "Pianistul" a fost creat în 2002. Cei doi artişti au conceput două ore de spectacol (muzică şi text) în care muzica lui Chopin constituie un ecou al emoţiilor textului.

Fiul lui Wladyslaw Szpilman, cel care a avut iniţiativa editării cărţii, a fost impresionat de spectacol şi i-a cerut lui Mikhail Rudy să interpreteze în Polonia două lucrări compuse de tatăl său. Acest concert a avut loc la Filarmonica din Varşovia, cu ocazia premierei filmului Pianistul de Polanski, în prezenţa membrilor familiei Szpilman. De atunci, muzica compozitorului a fost inclusă în spectacol, alături de cea a lui Chopin.



Mikhail Rudy - Pianist

Premiul I la concursul Marguerite Long, în 1975, la Paris.
Premiul Academiei Franceze a Discului pentru Concertul nr. 2 de Rachmaninov şi pentru Concertul nr. 1 pentru pian de Ceaikovski cu Filarominica din St. Petersburg.
Marele Premiu pentru disc pentru înregistrările operelor solo ale lui Szymanowski.
Marele Premiu Academic Charles Crosss pentru ciclul Scriabin.
Marele Premiu Liszt la Budapesta pentru înregistrările operelor solo.

Rudy a debutat în Occident cu un triplu concert de Beethoven, cu Mstislav Rostropovici şi Isaac Stern – compozitori şi interpreţi ce creează o sinteză intre Est şi Vest, pe care Rudy o consideră esentială în arta sa interpretativă. Evenimentul a fost prilejuit de a 90-a aniversare a lui Marc Chagall. Mikhail Rudy este şi director artistic al prestigiosului festival de la St Riquier, o figură importantă în televiziune - a colaborat la un documentar BBC despre viaţa şi opera lui Ceaikovschi. A creat o serie de proiecte radiofonice pentru France-Musique despre viaţa şi opera lui Scriabin, Brahms, Szymanowski şi Janacek. Se implică, de asemenea, şi în arta video experimentală şi în lumea scrisului.

A cântat Orchestra din Cleveland, sub bagheta lui Maazel, la Salzburg, avându-l ca dirijor pe Karajan, cu London Symphony Orchestra, dirijor fiind Tilson Tomas. Este invitat la festivalurile cele mai importante din Berlin, Viena, Tanglewood, Edinburgh, Amsterdam, Aix-en-Provence, nohant, Clmar, Strasbourg etc. În prezent, colaborează cu pianistul de jazz Misha Alperin, pentru un proiect intitulat "Călătorie pentru două piane". Mikhail Rudy trăieşte între Paris şi Londra, după ce şi-a părăsit Rusia natala în 1977. Concertează frecvent în Russia, ca solist al Filarmonicii din Sankt Petersburg, ca şi la Moscova.



Robin Renucci - actor de teatru şi film, regizor

Robin Renucci a studiat la Conservatorul Naţional de Artă Dramatică între 1979 şi 1981. În cariera sa de actor de teatru, a lucrat cu Marcel Bluwal, Roger Planchon, Antoine Vitez, Jean Mercure, Patrice Chereau şi Jean-Pierre Miquel. De curând, a jucat în Correspondence, de Francois Truffaut la Théâtre du Rond-Point şi la Studio des Champs-Elysees şi în Le Grand retour la Théâtre de l'œuvre. A jucat în numeroase filme, precum Eaux profondes de Michel Devile, Les Enfants du siecle de Diane Kurys şi Escalier C de Jean-Charles Tachella. A lucrat cu Claude Chabrol, Laurent Heynemann, Bertand Van Effenterre, Maurice Dogowson şi Jacques Deschamps. A regizat coproducţia TF 1-Canal + La Femme d'un seul homme. Cel mai recent rol este în Taking sides, în regia lui Istvan Szabo.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus