august 2020
Grădina sovietică
Documentarul Grădina Sovietică, în regia lui Dragoş Turea, va avea premiera naţională la Cinema Muzeul Ţăranului în data de 3 septembrie 2020. De curând el a putut fi vizionat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2020, în secţiunea Zilele Filmului Românesc, unde a avut doua proiecţii sold-out.

În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, Dragoş descoperă un experiment ştiinţific secret, dezvăluind planul secret al lui Nikita Hruşciov de a transforma Moldova în grădina sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultură locală.

În documentarea lui, Dragoş Turea a intervievat oameni de ştiinţă precum geneticianul Vasile Cazangi care la începutul anilor '50 a creat un soi de fasole mutant, căreia i-a schimbat culoarea din neagră în alb utilizând izotopi radioactivi, până la oameni de ştiinţă din vremurile noastre care mai activează la Institutul Genetic din Chişinău sau, mai degrabă, la ce a mai rămas din el. Acolo, în laboratoarele institutului aproape pustii, încă se pregătesc seminţe de năut şi soia pentru a fi tratate cu raze gamma, folosind o instalaţie radioactivă construită acum mai bine de 60 de ani.

Şi în sfârşit după zeci de refuzuri şi ani de redactare a petiţiilor şi solicitărilor, Dragoş a obţinut aprobarea pentru a filma cel mai periculos şi mai secret loc din Moldova, depozitul de deşeuri radioactive. În acea zi de filmare regizorul şi echipa lui au fost expuşi unei doze enorme de radiaţii. Acolo au găsit majoritatea utilajelor şi maşinilor radioactive folosite pentru iradierea culturilor agricole din anii '50 - '60 cu ajutorul cărora Partidul Sovietic Comunist spera să realizeze creşterea productivităţii în agricultură.

Scenariul este semnat de Dragoş Turea şi Marian Crişan, montajul a fost realizat de Vadim Severin, imaginea Ion Borş, iar Alexandru Dumitru şi Dragoş Cătărăuşi semnează sunetul. Muzica originală este creată de Cristian Lolea. Producători sunt Dragoş Turea şi Marian Crişan.

Dragoş Turea s-a născut la Chişinău în Republica Moldova în 1980. A absolvit Facultatea Regie Film din cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. El a debutat în cinematografie cu documentarul Vasile Mămăligă, protagonist fiind un personaj aventurier faimos născut în sec XIX originar din Moldova, film premiat cu premiul debut al Uniunii Cineaştilor în 2007. În 2010 a început producţia celui mai mare proiect de până în prezent, documentarul de lungmetraj Grădina Sovietică produs de propria casă de producţie.

Grădina Sovietică este o producţie Parmis Film Studio realizată în co-producţie cu Rova Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova şi al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, realizată în colaborare cu Societatea Română de Televiziune şi Zenith Media Communications. În România filmul este distribuit de Rova Film. Grădina Sovietică a avut premiera internaţională în 2019, la Sarajevo Internaţional Film Festival şi este distribuit internaţional de către Syndicado.

Proiecţiile sunt programate:
Luni, 31 august 2020, ora 21:00 la Cinema Elvire Popesco - Avanpremiera
Joi, 3 septembrie 2020, ora 20:30, la Cinema Muzeul Ţăranului - Premiera

Biletele s-au pus în vânzare şi sunt disponibile pe:
eventbook.ro/film/bilete-film-gradina-sovietica


Ne puteţi urmări pe:
www.facebook.com/sovietgarden/ | www.rovafilm.ro |

Parteneri media: Radio France Internationale (RFI) România, Radio România Cultural, LiterNet.ro, Aarc.ro

Despre Rova Film: Rova Film este casa de producţie de film fondată de regizorul Marian Crişan în 2005. De atunci, a produs o mulţime de videoclipuri muzicale, scurtmetraje, documentarul Luni (2008) şi filmele de lungmetraj Berliner (2019) şi Orizont (2015). În prezent compania dezvoltă filmul de lungmetraj Sluga.


Regia: Dragoş Turea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus