Duminică, 13 septembrie 2020, începe o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului Timişoara - Festival al Dramaturgiei Româneşti, eveniment organizat de Teatrul Naţional din Timişoara cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local. FEST-FDR - S.O.S. 2020 devine, timp de două săptămâni, o nouă poartă pe care Teatrul Naţional o deschide spiritului, prin întâlnirea dintre oameni, dintre minţile şi sufletele lor, în spaţiul fizic al spectacolului de teatru, ca şi în cel de dincolo de cuvânt.
Cele 15 spectacole prezentate în festival au fost selecţionate de teatrologul Oana Borş care, în mod declarat, a ales ca, respectând toate normele de prevenţie, "să ne încăpăţânăm să lăsăm ca această ediţie a FEST-FDR să îşi trăiască, firesc, normalitatea dintotdeauna".
Alături de publicul său, Teatrul Naţional afirmă prin FEST-FDR - S.O.S. 2020 că teatrul, ca expresie vie a culturii, este piatră de temelie pentru însănătoşirea morală a societăţii. Totodată, deşi pandemia a blocat în 2020 participarea teatrelor şi companiilor teatrale europene la FEST-FDR, inima fenomenului teatral european va fi FEST-FDR - S.O.S.2020 şi va bate în ritmul spectacolului de teatru românesc.
Ceea ce ne-a determinat să intitulăm ediţia din 2020 a festivalului S.O.S. 2020 este sentimentul acut că arta devine tot mai mult o formă de a ne păstra umanitatea şi de a rămâne pe "cărarea din cărămizi galbene", cea care ne duce în Oz - cu alte cuvinte, în miezul propriei noastre imaginaţii -, cea care ne deschide drumul către speranţă şi către întâlnirea cu noi înşine. Am trăit S.O.S., dar am şi învăţat că "viitorul este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, iar implicarea sau neimplicarea nu se datorează altcuiva decât nouă înşine", după cum precizează Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional.
Astfel, festivalul debutează duminică, 13 septembrie 2020, la ora 20, la Sala 2 - Scena Outdoor, cu Jurnal de România.1989, un spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti, semnat de Carmen Lidia Vidu. Publicul are ocazia reîntâlnirii cu actorii Ion Caramitru şi Oana Pellea, cărora li se alătură Florentina Ţilea şi Daniel Badale, într-un spectacol care cercetează un moment de răscruce în istoria României - Revoluţia din 1989 - prin fragmente autobiografice, prin întâlniri ale protagoniştilor cu propriile lor biografii.
Următoarea seară a festivalului este dedicată unei alte poveşti, o poveste care sondează relaţia de cuplu. Miercuri, 16 septembrie 2020, de la ora 20, tot la Sala 2 - Scena Outdoor, Reactor de creaţie şi experiment din Cluj prezintă Totul e bine când se termină de Andreea Tănase, un spectacol în care actorii Paula Rotar şi Paul Socol ne invită în universul intim al vieţii de cuplu, unde doi oameni sărbătoresc cea mai importantă zi din viaţa lor. Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 16 ani. Textul acestui spectacol a fost publicat pe LiterNet şi e disponibil spre descărcare gratuită aici.
Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Naţional, www.tntimisoara.com.
Bilete se pot achiziţiona online pe www.tntimisoara.com. Agenţiile Teatrului Naţional (Agenţia "Mărăşeşti", str. Mărăşeşti nr. 2 şi Agenţia "Sala 2", Parcul Civic) sunt deschise zilnic, de marţi până duminică, având orarul de funcţionare între orele 11 şi 19.