Cinesemnal / septembrie 2020
Apartment, The
Maestru al comediei americane, Billy Wilder continuă periplul situaţiilor scăpate de sub control, după Some Like It Hot / Unora le place jazzul (1959), cu The Apartment / Apartamentul. Filmat tot în alb-negru şi produs în sistemul clasic hollywoodian, cu un scenariu aparent simplu, dar care ascunde întorsături de situaţie, filmul aduce în discuţie un subiect-tabu, adulterul, atacând pe mai multe planuri "visul american" şi ideea de familie perfectă.

C.C. Baxter, interpretat memorabil de Jack Lemmon, este un funcţionar la o companie de asigurări din Manhattan. Absorbit de munca sa de birou, protagonistul aproape uită să trăiască. Schimbările sociale din America anilor '60, în plină epocă a consumerismului, facilitează dezvoltarea unei clase muncitoare ce se află în plină ascensiune. Baxter locuieşte într-un cartier select, celebru, din New York: Upper East Side, foarte aproape de Central Park.

În momentul în care apartamentul său cochet devine monedă de schimb între câţiva dintre şefii săi, oferindu-i astfel lui Baxter şansa unei mult râvnite promovări, protagonistul încearcă să-şi demonstreze sieşi că are un scop, dincolo de serviciul propriu-zis.

Imaginea New York-ului, supraaglomerat şi agasant, ne este prezentată din perspectiva locuitorilor săi, iar secvenţele de interior surprind, de fiecare dată, birourile strâmte, ticsite de angajaţi, prin ale căror ferestre se zăresc doar zgârie-norii impunători.

Chiar dacă participă indirect la viaţa tumultoasă a colegilor de birou, oferindu-le cheia de la apartamentul său fără a pune prea multe întrebări, Baxter îşi păstrează principiile morale nealterate, poate şi datorită unei evidente naivităţi înnăscute. Lucrurile se complică atunci când el se îndrăgosteşte de spirituala liftieră Fran Kubelik (Shirley MacLaine), care are în secret o aventură tocmai cu şeful lui, Jeff D. Sheldrake (Fred MacMurray), prilej cu care ni se relevă încă o dată moralitatea îndoielnică ce însoţeşte aproape toate personajele.

Implicaţiile filmului ating însă un nivel mult mai profund, vorbind despre singurătatea pe care o resimt oamenii care trăiesc în marile oraşe. Fran şi Baxter sunt doi singuratici, neînţeleşi, care încearcă să ofere un sens vieţii lor. Unul dintre dialogurile spumoase dintre ei exprimă acest lucru: "De obicei mănânci singur?"; "Nu. Uneori iau cina cu Ed Sullivan, alteori cu Dinah Shore sau Perry Como".

Romantismul propus de Wilder în Apartamentul nu este unul de tip siropos, "chick flick", precum în The Seven Year Itch / Şapte ani de căsnicie (1955); dimpotrivă, el se construieşte gradual, din momentul în care Baxter o aşteaptă pe Fran în faţa teatrului de pe Broadway, însă ea nu mai apare, şi până când el o găseşte în propriul apartament şi o salvează de la sinucidere, ca mai apoi să o înveselească cu o partidă de gin (jocul poate fi interpretat şi ca o metaforă a vieţii).

Se pare că, atât pentru Baxter, cât şi pentru Fran, fericirea se afla chiar în faţa lor, la o mână norocoasă de cărţi. Totul culminează cu decizia finală a protagonistului, atunci când el îşi dă seama că nu aparţine acelei lumi bolnave. Apartamentul câştigă cinci Premii Oscar, fiind ultimul film alb-negru care reuşeşte să cucerească statueta la categoria Cel mai bun film (cel puţin până la Schindler's List / Lista Lui Schindler, care includea câteva secvenţe color, în 1993, şi The Artist / Artistul, în acelaşi timp aproape complet mut, în 2011).

(Alina Muşina este masterand CESI)

Proiecţie la Cinemateca Union:
Vineri, 25 septembrie 2020, ora 14:15

The Apartment / Apartamentul
SUA, 1960, 114 min, a/n, subtitrat în limba română / Comedie dramatică, film romantic
R: Billy Wilder
Cu: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston.

Regia: Billy Wilder Cu: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston, Jack Kruschen, David Lewis, Willard Waterman, David White, Hope Holiday, Edie Adams

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus