octombrie 2020
Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, 2020
Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume.

Filmele prezentate sunt adesea proiectate în avanpremieră în România, iar unele dintre ele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival.

Din cauza situaţiei deosebite din acest an, CinePOLSKA va consta în proiecţii online pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie 2020. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de şapte zile, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă.

În cadrul festivalului va fi prezentat cel mai nou film al renumitei regizoare Agnieszka Holland, Şarlatanul. Holland abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la celebra şcoală de film FAMU. În film ea caută cheia înţelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi cunoscut drept Znachor.

Znachor a devenit foarte celebru în cei peste 60 de ani de activitate. El a tratat artişti, oameni de afaceri, politicieni, dar şi săraci. În timpul comunismului a fost considerat duşman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru şi preşedinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputaţie. După moartea politicianului, vindecătorul şi-a pierdut averea şi drepturile civile.

Premiera mondială a filmului Şarlatanul a avut loc în cadrul prestigioasei secţiuni Berlinale Special Gala a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 70.

Festivalul aduce, de asemenea, un film clasic despre genialul pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmăreşte pe muzician în ordine non-cronologică, prezentând cele mai importante momente din viaţa lui, într-o biografie extrem de emoţionantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil. Rolul principal este jucat cu măiestrie de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generaţii, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

Supernova este debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. O poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulaţie, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, se desfăşoară într-un spaţiu foarte mic - o bucată dintr-un drum de ţară. Cu toate acestea, filmul menţine suspansul de la primul până la ultimul minut. Bartosz Kruhlik, a cărui Supernova a fost apreciată drept cel mai bun debut în regie la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia în 2019 şi care participă în prezent la multe festivaluri internaţionale, a fost invitatul ediţiei festivalului TIFF de la Cluj-Napoca din 2020.

Un alt debut în lungmetraj este şi Totul pentru mama mea, realizat de renumita documentaristă Małgorzata Imielska. Desfăşurat într-un centru de reeducare pentru fete, aflăm că toată viaţa eroinei, interpretată minunat de Zofia Domalik, se bazează pe dorinţa de a-şi găsi mama şi de a se întoarce la casa pe care nu a avut-o niciodată. Intrând în sufletul ei cu camera, regizoarea prezintă, totodată, relaţiile de familie din Polonia contemporană - cele idilice, denaturate şi idealizate de social media, care în film se dovedesc a fi o mare traumă.

Programul Cinepolska pe platforma TIFF Unlimited:

Icar. Legenda lui Mieczysław Kosz / Ikar. Legenda Mietka Kosza (regia Maciej Pieprzyca, 122 min.)
Supernova (regia Bartosz Kruhlik, 78 min.)
Şarlatanul / Szarlatan (regia Agnieszka Holland, 118 min.)
Totul pentru mama mea / Wszystko dla mojej matki (regia Małgorzata Imielska, 103 min.)

Proiecţiile de filme din cadrul CinePOLSKA se vor desfăşura în perioada 16-22 octombrie 2020, pe platforma online TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro).
Proiecţiile online de pe platforma TIFF Unlimited sunt gratuite, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont.
Filmele vor avea subtitrare în limbile română şi engleză.
Toate filmele pot fi văzute timp de şapte zile.

Despre filme:

Şarlatanul / Szarlatan
2020, Cehia, Irlanda, Polonia, 118 min., dramă
Regia: Agnieszka Holland
Distribuţia: Ivan Trojan, Juraj Loj, Josef Trojan, Jaroslava Pokorná ş.a.
Subtitrare în limbile română şi engleză
Născut la începutul secolului al XX-lea, herbalistul Jan Mikolášek devine bogat şi celebru după ce vindecă nenumărate boli cu mijloace neortodoxe. O adevărată emblemă a Cehoslovaciei înainte de Al Doilea Război Mondial, vindecătorul devine încă şi mai apreciat în timpul ocupaţiei naziste şi a regimului comunist. Fiecare regim îi apreciază îndemânarea şi îl protejează.


Icar. Legenda lui Mieczysław Kosz / Ikar. Legenda Mietka Kosza
2019, Polonia, 122 min., film biografic
Regia: Maciej Piperzyca
Distribuţia: Dawid Ogrodnik, Piotr Adamczyk, Jowita Budnik, Mikołaj Chroboczek ş.a.
Subtitrare în limbile română şi engleză
Mietek îşi pierde vederea în copilărie. Mama sa îl înscrie la un centru pentru nevăzători, unde băiatul descoperă că muzica poate fi un mod de a vedea şi de a comunica cu lumea. Deşi educat în muzica clasică, când descoperă jazz-ul acesta are un singur scop: să devină cel mai bun pianist de jazz din Polonia. Întâlnirea neaşteptată cu cântăreaţa carismatică Zuza îi va schimba însă viaţa. Filmul este inspirat din viaţa pianistului Mieczysław Kosz.


Supernova
2019, Polonia, 78 min., dramă
Regia: Bartosz Kruhlik
Distribuţia: Marek Braun, Marcin Hycnar, Marcin Zarzeczny ş.a.
Subtitrare în limbile română şi engleză
Trei bărbaţi, un loc şi un eveniment care le va schimba viaţa pentru totdeauna. Povestea în stil realist a câtorva ore din viaţa unei comunităţi rurale explorează condiţia umană într-o situaţie limită şi chestionează esenţa şansei şi a destinului. O poveste sângeroasă, oscilând la graniţa dintre dramă şi thriller.


Totul pentru mama mea / Wszystko dla mojej matki
2019, Polonia, 103 min., dramă
Regia: Małgorzata Imielska
Distribuţia: Zofia Domalik, Maria Sobocińska, Jowita Budnik ş.a.
Subtitrare în limbile română şi engleză
Ola are şaptesprezece ani. De fiecare dată când a fugit din orfelinat, instanţa a plasat-o într-un centru de reeducare. Nu are haine frumoase sau un telefon scump. Spre deosebire de alte fete, nu vrea să ofere servicii sexuale în schimbul unor ţigări sau sume mici. Tot ce vrea este să o aibă pe mama sa lângă ea. Crede că dacă va avea succes în competiţiile de atletism la fel ca ea, aceasta o va găsi. Această "separare" a ei de lume o va transforma într-o victimă a violenţei.


Organizatorul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din Bucureşti împreună cu partenerii săi: Asociaţia Cineaştilor din Polonia şi TIFF Unlimited.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus