noiembrie 2020
Pentru prima dată, Gala Premiilor Observator Cultural, ediția a XIV-a, s-a desfășurat online, pe 30 octombrie 2020, într-o sesiune live, care a putut fi urmărită de cititorii noștri pe pagina de Facebook a revistei.

Prozatoarea Alina Nelega, poetul Dan Sociu, eseistul Mirel Bănică și scriitoarea Ioana Nicolaie se numără printre laureții celei de-a XIV-a ediții a Galei Premiilor Observator Cultural. Gazdele evenimentului online au fost Carmen Mușat și Ovidiu Șimonca.

Premiul pentru Debut a fost acordat ex-aequo Anastasiei Gavrilovici, pentru volumul Industria liniștirii adulților, Casa de editură Max Blecher (poezie), și lui Gabriel-Andrei Stan, Nebunia în cultura rusă: istoria unei idei-cameleon. Secolul al XVIII-lea - prima jumătate a secolului al XIX-lea, Editura Paralela 45 (istorie literară).

 

La categoria Eseu / Publicistică / Memorialistică, premiul i-a revenit lui Mirel Bănică, pentru volumul Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor, Editura Polirom.


Camelia Dinu, cu volumul Cazul Daniil Harms, Editura Tracus Arte, a cîștigat premiul la categoria Critică literară / Istorie literară / Teorie literară.


Dan Sociu a fost recompensat cu premiul pentru Poezie, pentru volumul Uau, Editura Polirom.


Premiul pentru Proză i-a revenit Alinei Nelega, pentru romanul ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, Editura Polirom.


Premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia i-a fost acordat scriitorului Ion Vianu.


Premiul Observator Lyceum pentru proză (aflat la cea de-a cincea ediție) a fost acordat Ioanei Nicolaie, pentru Cartea Reghinei, Editura Humanitas, de către un juriu alcătuit din liceeni proveniți de la Colegiile "I.L. Caragiale", "George Coșbuc", "Mihai Eminescu", "Iulia Hasdeu", "Gheorghe Lazăr", "Mihai Viteazul", "Sf. Sava", "Gheorghe Șincai", "Tudor Vianu" din București.


Aflat la cea de-a doua ediție, Premiul Observator Universitas, acordat unui volum de poezie de către un juriu alcătuit din studenți din mai multe centre universitare, a mers către Krista Szocs, autoarea volumului Berlin, Editura Nemira. Juriul a fost format din: Mihnea Bâlici (Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj), Cătălina Suditu (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași), Cătălina Stanislav (Universitatea din Utrecht), Snejana Ung (Universitatea de Vest din Timișoara), Victor Cobuz, Vasile Gribincea, Ioana Moroșan, Iris Nuțu (Universitatea din București).


Ca în fiecare an, s-a acordat și Premiul pentru traduceri, ediția aceasta laureata fiind Florentina Vișan, cunoscută traducătoare din limba chineză.

Juriul ediției 2020 a fost alcătuit din Bogdan Crețu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuș, Doina Ioanid, Iulia Popovici, Alina Purcaru și Carmen Mușat (președinta juriului).

Trofeele pentru Premiile Observator cultural sînt realizate de Elena Dumitrescu; trofeele pentru Observator Lyceum și Observator Universitas sînt realizate de Mircea Roman.

Cărțile redactorilor, ale colaboratorilor constanți ai revistei, precum și cele semnate de membri ai juriului nu se regăsesc nici în 2020 pe listele de nominalizări, chiar dacă au întrunit aprecierile criticii și ale celorlalți membri ai juriului. Este vorba despre volumele Cu Orice e posibil de Bogdan Ghiu, Bazarul culegătoarei de Doina Ioanid și Micul saturnian. Seria "Lelian", cartea I de Octavian Soviany.

Partener principal: Mușat&Asociații
Eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus