februarie 2006
Rome
Din 3 martie, HBO va difuza un un nou serial dramatic de senzaţie: Rome, o coproducţie HBO şi BBC.

Serialul vorbeşte despre fascinanta, pasionala, dar şi extrem de cruda lume romană antică şi se adresează atât telespectatorilor pasionaţi de film, cât şi celor interesaţi de istoria, politica şi viaţa de zi cu zi aparţinând acelor vremuri îndepărtate.

Abonaţii HBO vor putea urmări din martie povestea a doi soldaţi romani (Lucius Vorenus şi Titus Pullo) pe parcursul celor 12 episoade care alcătuiesc primul sezon al acestui serial original. Vor fi martorii vieţii lor de zi cu zi, prezentată într-o manieră unică, dintr-o perspectivă care nu a mai fost abordată până acum.

Rome este unul dintre cele mai costisitoare seriale ale tuturor timpurilor; bugetul său s-a ridicat la suma de 100 milioane dolari, iar filmările au fost realizate la studiourile Cinecitta, din Roma.

Rome - observată atent în vremurile în care Republica urma să dispară, iar Imperiul era cel care avea să-i ia locul. O dramă care abundă de intensitatea dragostei şi a trădării, descriind relaţiile dintre sclavi şi stăpâni, soţi şi soţii.

Sute de oameni, pe lângă actori, au contribuit la realizarea acestui serial original, care şi-a dorit să se păstreze aproape de realitate, atât prin poveste în sine, cât şi prin efectele vizuale. De aceea, s-a decis că este necesară colaborarea cu consultantul istoric Jonathan Stamp, care a lucrat înainte la departamentul de arheologie al BBC. Pe tot parcursul filmărilor, întreaga echipă s-a asigurat că serialul conţine scene autentice din punct de vedere istoric.

Decorurile pentru serialul Rome au fost create de o echipă internaţională formată din 350 de specialişti. Misiunea lor a început în luna noiembrie a anului 2003, la Studiourile Cinecittà, pe cea mai mare suprafaţă folosită vreodată pentru un platou de filmare. Proporţional, Forumul realizat pentru filmări a însemnat aproximativ 60% din mărimea Forumului roman original.

Realizarea acestui serial a presupus confecţionarea a peste 4.000 de obiecte de vestimentaţie, care poartă semnătura lui April Ferry, designerul de costume nominalizat la Oscar, dintre care 2.500 au fost utilizate numai pentru primele trei episoade. În Bulgaria, au fost realizate aproximativ 1.250 de perechi de încălţări, iar o serie de 250 de tunici bărbăteşti, fiecare cântărind aproape 16 kg, a fost realizată în India.

Rome, serialul dramatic care a creat deja multiple controverse, redă apusul Republicii Romane şi naşterea Imperiului şi va avea premiera în luna martie, în exclusivitate la HBO. Este anul 52 Î. Ch. Pentru patru sute de ani de la fondarea Republicii, Roma a fost cel mai bogat oraş din lume, o metropolă cosmopolită populată de un milion de oameni, epicentrul unui imperiu în expansiune. Republica a fost fondată pe principiul puterii comune şi nu a permis niciodată unui singur om să deţină controlul absolut. Dar aceste principii sunt puternic zguduite şi roase de corupţie şi excese. Clasa de la conducere a devenit exagerat de bogată, iar vechile valori spartane de disciplină şi unitate socială au fost uitate. Între clasele sociale este o diferenţă uriaşă. Sistemele politice şi legale se dovedesc pline de fisuri, iar puterea e deţinută aproape numai de armată.

Serialul original Rome a stârnit întrebări şi a născut discuţii şi controverse. Este o producţie care a implicat o muncă de proporţii uriaşe, atât din punct de vedere al evidenţelor istorice, cât şi al eforturilor şi resurselor folosite. Cei care îl vor vedea nu vor putea rămâne indiferenţi.


Date Extra:
Fascinanta poveste a Romei antice reprezintă atât un fir narativ captivant cu ajutorul căruia putem înţelege modul în care s-a născut lumea modernă, cât şi o cronică a pasiunilor umane cu rezonanţă contemporană. Ca şi HBO, BBC are o lungă tradiţie de succes în astfel de proiecte grandioase. Parteneriatul nostru în acest serial captivant nu poate avea decât un rezultat memorabil.

"Acesta este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte pe care le-am întâlnit, iar dimensiunea sa narativă este înălţătoare," spune Jana Bennett, director de programe al BBC.

"În realizarea acestui puternic parteneriat creativ cu HBO, unul dintre cei mai respectaţi producători de seriale din lume, rolul BBC este atât acela de a facilita, cât şi de a pune în practică proiecte noi şi îndrăzneţe. Publicul din întreaga lume se poate aştepta la o operă semnificativa de televiziune."

Rome are o poveste puternică şi reprezintă un nou exemplu al dorinţei HBO de a da naştere celor mai îndrăzneţe, originale şi captivante producţii de televiziune.

Rome este povestea a doi soldaţi romani obişnuiţi şi a familiilor lor. Un serial care vorbeşte despre dragoste şi trădare, stăpâni şi sclavi, soţi şi soţii şi care face portretul unei epoci zbuciumate, martoră a sfârşitului unei republici şi a naşterii unui imperiu.

Povestea începe în anul 52 Î.Ch, când Gaius Julius Caesar (Cezar) reuşeşte să cucerească pe deplin Galia, după opt ani de război, şi se pregăteşte să se întoarcă la Roma. Se îndreaptă spre casă împreună cu mii de soldaţi căliţi în bătălii, o pradă enormă de aur şi sclavi, şi un program radical de schimbare socială. Înspăimântată, aristocraţia ameninţă cu judecarea lui Caesar pentru crime de război de îndată ce va pune piciorul în Roma. Vechiul prieten şi mentor al lui Cezar, Pompei Magnus, încurajează revolta cu scopul de a menţine echilibrul puterii.

Doi dintre soldaţii lui Cezar, Lucius Vorenus şi Titus Pullo, strică planul lui Pompei şi câştigă eterna recunoştinţă a lui Cezar şi a clanului Julius, ceea ce le va permite celor doi soldaţi din plebe sa aibă o viziune personală asupra clasei conducătoare. Soarta lui Pullo şi Vorenus va fi strâns legată de cea a lui Cezar, a lui Marc Antoniu, de destinul Cleopatrei şi de cel al băieţelului Octavian, un copil ciudat şi timid care, prin stratageme politice şi crime sângeroase, va deveni primul împărat al Romei.

Rome este una dintre cele mai mari co-producţii în care s-a angajat vreodată BBC pentru un serial american. HBO şi BBC au mai fost partenere la realizarea miniseriei din 2001 Band of Brothers / Camarazi de Război, care a câştigat premiul Emmy pentru cea mai bună miniserie dramatică.

O coproducţie HBO şi BBC, Rome îi are ca producători executivi pe Bruno Heller, William J. MacDonald, John Milius, Anne Thomopoulos; din partea BBC, producător executiv este Gareth Neame; <nobr>co-producător executiv - Stan Wlodkowski; producător - Marco Pugini; co-producători - Robert Papazian şi James Hirsch. În afara de Heller, scenariştii: Alexandra Cunningham, David Frankel, Adrian Hodges, John Milius şi William J. MacDonald.


Un serial special are nevoie de o programare specială.

De aceea, în fiecare vineri de la ora 21, vor fi difuzate câte două episoade astfel: episodul de la ora 21.00 este cel care a fost difuzat în premieră săptămâna trecută, iar cel care urmează imediat după acesta, de la ora 22.00, va fi difuzat în premieră şi în exclusivitate.

Excepţie face desigur ziua de vineri, 3 martie 2006, când ambele episoade vor fi difuzate în premieră şi exclusivitate la HBO, de la ora 21.00.
Regia: Michael Apted, Allen Coulter Cu: Kevin McKidd, Polly Walker, Ciaran Hinds

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus