decembrie 2020
Festivalul de film CineMAiubit 2020
Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit şi-a decernat premiile sâmbătă, 19 decembrie 2020, în cadrul unei ceremonii emoţionante, desfăşurată online.
Festivalul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti (UNATC) şi Fundaţia Cinemaiubit, având ca principal partener platforma CINEPUB.RO, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), DACIN SARA - Drepturi de autor în cinematografie şi audiovizual şi ICR.

În contextul dificil provocat de pandemia SARS-CoV-2, CineMAiubit a continuat tradiţia de a premia cele mai bune filme studenţeşti, mutându-se în online cu ajutorul partenerului principal al festivalului, cunoscuta platformă dedicată promovării filmului românesc cinepub.ro. Prin intermediul internetului, filmele din competiţiile şi retrospectivele festivalului au putut fi urmărite pe întreg mapamondul.

Fiind cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România - şi primul în ordine cronologică, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, şi-au făcut lansarea la public majoritatea cineaştilor români, azi unanim recunoscuţi. Suntem siguri că şi premianţii ediţiei din 2020 vor deveni, în scurt timp, nume cunoscute publicului şi specialiştilor în film.

Juriul festivalului a fost compus din personalităţi recunoscute din ţară şi străinătate:
regizoarea, producătoarea şi iniţiatoarea de festivaluri Suzy Gillett - preşedinte (UK)
criticul şi istoricul de film Janka Barkoczi (Ungaria)
actriţa Alina Grigore
organizatoarea festivalului Early Bird Sofia, Nora Angelova (Bulgaria)
regizorul Andrei Gruzsniczki
monteurul de film şi profesorul Davor Svaic (Croaţia)
directorul de fotografie Tudor Vladimir Panduru.

În paralel cu secţiunile competitive, CineMAiubit acţionează ca o platformă educaţională, în acest scop, în 2020 studenţii au beneficiat de workshop-uri de excepţie susţinute de: Melissa Leo, Suzy Gillett, Csaba Bollok, Rebekah Jorgensen şi Cristian Lolea.

Premiul pentru cel mai bun film, oferit de UCIN, a fost decernat filmului Împreună (UNATC), regizat de Alma Buhagiar. Premiul pentru cel mai bun film românesc, oferit de Dacin Sara, i-a revenit lui Andrei Olănescu (UNATC) pentru scurtmetrajul Vânătoarea de cerbi în timp ce Premiul "Cristian Nemescu" pentru regie şi Premiul "Cătălin Cocriş" pentru scenariu au plecat în Slovacia, către două producţii VSMU: Boredom şi, respectiv, Greetings from Nigeria.

Întregul palmares al celei de-a 24-a ediţii, însoţit de motivaţiile juriului, poate fi găsit la mai jos.

Director festival:
Prof.univ.dr. Doru Niţescu
Preşedinte Senat UNATC
Director departament "Regie, producţie"

CINEMAIUBIT 24 - Premii

MARELE PREMIU - oferit de UCIN
ÎMPREUNĂ (regia: Alma Buhagiar) - UNATC
În unanimitate, juriul a decis să acorde premiul pentru cel mai bun film Almei Buhagiar şi elegantului său film Împreună. O dramă contemporană cu multiple puncte de vedere, filmul mizează pe abilitatea publicului de a lega toate aceste elemente într-un mod foarte precis. Apreciind acurateţea observaţiei în fiecare secvenţă, care brodează pe un scenariu întocmit cu grijă, Împreună este un debut regizoral puternic. Felicitări!


PREMIUL CRISTIAN NEMESCU PENTRU REGIE - oferit de UCIN
BOREDOM (regia: Alica Bednarikova) - VSMU, Slovacia
Pentru cel mai original şi experimental film din această competiţie, cu un punct de vedere regizoral ieşit din tipare. Jucându-se cu structura filmului, regizoarea reuşeşte să păstreze echilibrul just între tristeţe şi comic. Viziunea regizorală constantă de-a lungul filmului reuşeşte să răstoarne în cele din urma lumea cu susul în jos, în cel mai neaşteptat mod cu putinţă.


PREMIUL LUCIAN PINTILIE PENTRU CEL MAI BUN FILM ROMÂNESC - oferit de DACIN SARA şi AVANPOST
VÂNĂTOAREA DE CERBI (regia: Andrei Olănescu) - UNATC
Juriul este încântat să acorde Premiul pentru cel mai bun film românesc lui Andrei Olănescu şi filmului său încântător Vânătoarea de cerbi. Juriul a fost impresionat de minimalismul epic şi de modernismul emoţional al acestui film. Andrei a reuşit să construiască cu grijă o juxtapunere cu greutate, plasând o dramă emoţionantă într-una dintre cele mai macho posibile situaţii. Un foarte bun debut regizoral!


PREMIUL RECTORULUI UNATC
VENIM PE RÂND ŞI MERGEM PE SĂRITE (regia: Mihnea Toma, imaginea: Beatrice Păun, montaj şi sunet: Mihai Dumitrache) - UNATC
Un film limpede, pe o temă profundă, ca o apă curată şi adâncă, beneficiind de o imagine de excepţie. O operă cinematografică încântătoare, plină de umor, care învăluie tradiţia într-o privire tandră şi respectuoasă. Venim pe rând şi plecăm pe sărite este un film semnat de o echipă tânără care merită aplauzele noastre: Mihnea Toma (regie), Beatrice Păun (imagine), Mihai Dumitrache (montaj şi sunet).


PREMIUL PREŞEDINTELUI UNIUNII CINEAŞTILOR DIN ROMÂNIA
VÂNĂTOAREA DE CERBI (regia: Andrei Olănescu) - UNATC
Vânătoarea de cerbi impresionează prin umanism şi o sensibilă observaţie într-o relaţie în care fiul abandonat îşi întâlneşte tatăl. O vânătoare pretext pentru iertarea din partea fiului. O vânătoare care nu va avea loc, fiindcă un cerb are alături un pui! Regizorul dovedeşte cu acest film o surprinzătoare maturitate.

PREMIUL CRITICII - oferit de UCIN
DOI FĂRĂ (regia: Miruna Minculescu) - UNATC
Doi fără de Miruna Minculescu, pentru rigoarea mizanscenei în adâncime, susţinută de imaginea neliniştitoare creată de operatorul Barbu Niţelea.

PREMIUL CĂTĂLIN COCRIŞ PENTRU SCENARIU
GREETINGS FROM NIGERIA (scenariu: Peter Hoferica) - VSMU, Slovacia
Pentru o dramă emoţionantă, despre generaţii diferite, redată într-un ritm perfect, cu un minunat simţ al umorului absurd, în timp ce recreează şi regândeşte într-un mod original stilul lui Roy Anderson în mediul est-european.


PREMIUL PAUL CĂLINESCU PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR
VENIM PE RÂND ŞI MERGEM PE SĂRITE (regia: Mihnea Toma) - UNATC
Juriul premiază filmul lui Mihnea Toma Venim pe rând şi mergem pe sărite cu Premiul pentru cel mai bun documentar, pentru lirismul, abordarea intimă şi portretizarea sugestivă a unei arte muribunde. Relaţia evidentă stabilită între autor şi protagoniste, bocitoarele, ajută călătoria în inima unui ţinut deluros, filmat şi ritmat din montaj într-un mod extraordinar.

PREMIUL ION BOSTAN PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR ROMÂNESC - oferit de DACIN SARA
MY FRIEND (regia: Marin Cumatrenco) - UNATC
Sensibilitatea tratării, ca un clin d'oeil, a tematicii spinoase a migraţiei, şi pentru prospeţimea şi naturaleţea realizării cinematografice a acestei propuneri, prin folosirea montajului şi integrarea noilor tehnologii de comunicaţie în limbajul cinematografic.

PREMIUL VICTOR ILIU
URŞII (regia: Alin Duruian) - UNATC
Este o plăcere să premiem filmul Urşii, în regia lui Alin Duruian, cu Premiul "Victor Iliu". Regizorul transcende povestea unui sat ameninţat de urşi, pentru a deveni o imagine emblematică a României contemporane, în care un omul obişnuit devine el însuşi o specie pe cale de dispariţie. Juriul a considerat că Urşii este un documentar curajos, creativ şi important, care tratează convingător un subiect actual.

PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN FILM DE ANIMAŢIE
NÖ! (regia: Christian Kauffmann) - Filmakademie Baden-Württemberg, Germania
NÖ! este un scurtmetraj poetic de animaţie care spune povestea unei fiinţe umane care persistă în a-şi urma visele, în ciuda provocărilor serioase cu care se confruntă. El învaţă cum să depăşească obstacolele şi să transforme cea mai gravă situaţie în inversul său. Stilul vizual elegant, armonia culorilor şi dezvoltarea consecventă a personajelor fac din acest film o bijuterie de 5 minute. Membrii juriului au fost de asemenea de acord că de această poveste optimistă avem nevoie cu toţii în 2020.

PREMIUL ION TRUICĂ PENTRU CEL MAI BUN FILM ROMÂNESC DE ANIMAŢIE
SISIPHESCU (regia: Maria Simina Dimancea) - UNATC
Pentru abordarea modernă şi originală a mitului antic al lui Sisif, pentru abilitatea dea a dezvălui, în mai puţin de un minut, trăsături specific ale personajelor, care le descriu convingător şi, nu în ultimul rând, pentru că ne face să zâmbim.

PREMIUL DE IMAGINE PENTRU FILM ROMÂNESC
VÂNĂTOAREA DE CERBI (imagine: Cătălin Rugină) - UNATC
Pentru o preocupare vizuală consistentă în a compune cadre lungi şi statice, şi pentru permanenta căutare a curgerii timpului prin intermediul luminii, stăpânind cu măiestrie proporţia dintre lumină şi întuneric, în relaţie cu povestea.

PREMIUL ANDREI (OTTO) TONCU PENTRU SUNET ÎN FILM ROMÂNESC
9 BALLOONS (Sound design: Anthony Andrei, Alex Babliuc, David Buciuta, Mihai Dumitrache, Cătălin Furtună, Andrei Georgescu, Alex Harabagiu, Alex Măgureanu, Andrei Petcu, Magdalena Scurtu, Vlad Taină Popa, Ştefan Tomescu) - UNATC
9 Baloane este un uimitor exemplu de lucru în echipă - ceea ce, în esenţă, este cinema-ul. 9 regizori au lucrat la acest film şi apoi au colaborat cu 12 sound designeri pentru a crea nu doar coloana sonoră a acestor filme, ci şi a lumilor în care se întâmplă. Premiul este acordat pentru creativitate şi creaţia la care se ajunge prin cooperarea întregii echipe de sunet: Anthony, David, Mihai, Cătălin, Magdalena, Vlad, Ştefan, doi Andrei şi trei Alex.

PREMIUL DE MONTAJ PENTRU FILM ROMÂNESC
BEING A BEE (montaj: Ferenc Medve) - Universitatea Sapientia Cluj
Se spune adesea că un film este scris de trei ori: pe hârtie, pe platou şi, în cele din urmă, în cabina de montaj. Being a Bee este unul dintre acele filme în care partea de creaţie se întâmplă în cabina de montaj. Juriul a fost impresionat de naraţiune şi de emoţia acestui film, precum şi de mesajul puternic şi actual pe care îl transmite.

PREMIUL ROMANIAN SOCIETY OF CINEMATOGRAPHERS
THE SWINGS (imagine: Alfred Marvanov) - Academy of theatre and film N.S. Mihalkov, Rusia
Pentru o abordare sinceră şi proaspătă, folosind în mod expresiv camera, subliniind perspectiva narativă prin compoziţie, reflecţii şi lumină, arătând ori ascunzând ceea ce e important în poveste, recreând o unitate vizuală şi un sentiment de anxietate prin imagini memorabile, Premiul RSC merge către filmul The Swings.

PREMIUL DE INTERPRETARE FEMININĂ
Raya Mironova şi Apolinaria Vetlugina pentru filmul SIX HOURS - Moscow New School of Cinema, Rusia
Pentru abilitatea lor de a combina construirea de roluri folosind actoria instinctivă, pentru curajul de a-şi exprima subtil munca asupra personajului şi pentru capacitatea puternică de a relaţiona în mod natural cu partenerul, considerăm că este evident că trebuie să premiem un uimitor duet de actriţe: Raya Mironova şi Apolinaria Vetlugina.

PREMIUL DE INTERPRETARE MASCULINĂ
Santiago Barzi pentru filmul CHINESE WALL - UCINE, Argentina
Ne-a emoţionat vulnerabilitatea reacţiilor sale şi jocul subtil, capacitatea de a rămâne lucid într-o poveste pe care o cunoştea prea bine, puterea de a gestiona mai multe fire narative. Şi pentru că actoria în sine necesită multă atenţie, ne simţim obligaţi să premiem acest artist care a trebuit să susţină 3 "roluri" în proiectul său.

PREMIUL NINA BEHAR
THE SWINGS (regia: Anastasia Ostapenko) - Academy of theatre and film N.S. Mihalkov, Rusia
Pentru curajul de a aborda această temă, pentru sensibilitatea şi calitatea deosebită a sunetului şi al imaginii.

MENŢIUNE SPECIALĂ A JURIULUI
I AM YOU ARE (regia: Natalia Dolgowska) - Andrzej Wajda Film School, Polonia
Menţiunea specială a juriului merge către I am you are, regia: Natalia Dolgowska, pentru un stil sigur şi un puternic punct de vedere regizoral. I am you are pictează cu sentimente pe imagini, vorbind despre trecut, fără urmă de tristeţe. Vârste şi relaţii, viaţă şi moarte, unicitatea fiecărei fiinţe umane, arătate ca un concert de sentimente şi imagini, într-un univers propriu, bine individualizat.

MENŢIUNE SPECIALĂ A JURIULUI
BURNED (regia: Fatemeh Mohamadi) - Iranian Youth Cinema Society, Iran
Juriul acordă o menţiune specială filmului BURNED de Fatemeh Mohamadi pentru că ne-a cufundat complet în naraţiune, construind scene şi personaje de o mare autenticitate, pentru abordarea unei teme sensibile cu o mizanscenă precisă în detalii şi acţiune şi pentru modul magistral de a ghida privitorul către un final puternic şi memorabil.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus