ianuarie 2021
Site-ul dedicat proiectului: superpovestidinbucuresti.ro
Joi, 28 ianuarie 2021, dezbatere live online dedicată proiectului, cu tema De ce avem nevoie să ne cunoaştem oraşul prin poveşti? / Participă: istoricul Adrian Majuru, etnologul Ioana Popescu şi scriitoarea Victoria Pătraşcu

Compania de Librării Bucureşti (CLB), cel mai longeviv lanţ de librării din România, alături de Asociaţia Headsome Communication lansează la începutul lui ianuarie 2021 proiectul SUPERPOVEŞTI din Bucureşti, un demers care îşi propune să readucă în actualitate legendele şi poveştile din Bucureşti.

Copiii şi adolescenţii din capitală sau cei care învaţă în Bucureşti sunt invitaţi să caute poveştile ascunse din istoria oraşului: să le documenteze în familie, în cadrul comunităţii locale, în cadrul şcolii, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării, să le "vâneze" în documentele şi materialele din spaţiul digital, pentru ca mai apoi să le transpună în poveşti. Să se conecteze la istoria şi poveştile oraşului în care trăiesc şi să ajute la păstrarea memoriei locului, povestind aceste legende mai departe.

La începutul toamnei, în perioada 1-12 septembrie 2021, copiii între 8 şi 18 ani, împărţiţi în trei mari categorii de vârstă, sunt aşteptaţi să trimită poveştile lor către organizatori. Un juriu format din scriitori contemporani reunind autori din toate sectoarele capitalei va evalua poveştile trimise de ei, câştigătorii fiind anunţaţi pe 1 octombrie. Cele mai bune poveşti vor fi publicate într-un volum colectiv, care va fi lansat la finalul acestui an, pe 5 decembrie, cu o zi înainte de Moş Nicolae.

Participarea copiilor la concurs este gratuită. Toţi copiii şi adolescenţii care trimit poveşti spre jurizare vor primi diplome de participare şi cărţi în dar.

"Suntem aproape de cititorii din Bucureşti de patru generaţii! - un fapt pe care l-am remarcat de atâtea ori, încât am putea să ne gândim chiar să îl includem în sloganul nostru. Anul acesta, compania noastră păşeşte în cel de-al 71-lea an al existenţei. Am adunat multe poveşti frumoase în toţi aceşti ani. Ştim de asemenea că istoria Bucureştiului ascunde multe poveşti şi legende fascinante, pe care ne-am bucura să le readucem în actualitate cu ajutorul celei mai tinere generaţii de cititori, într-un exerciţiu de memorie colectivă şi de întărire a relaţiei Companiei de Librării Bucureşti cu micile comunităţi locale din fiecare sector al capitalei", a declarat Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării Bucureşti.

Cei interesaţi să ia parte la SUPERPOVEŞTI din Bucureşti găsesc toate informaţiile utile pe portalul dedicat proiectului, superpovestidinbucuresti.ro.

De asemenea, joi, 28 ianuarie 2021, începând cu ora 18.00, va avea loc o dezbatere dedicată acestei iniţiative, transmisă live online pe pagina de Facebook a Companiei de Librării Bucureşti şi pe cea dedicată proiectului. De ce avem nevoie să ne cunoaştem oraşul prin poveşti?, aceasta este tema dialogului din data de 28 ianuarie 2021, la care vor lua parte: Adrian Majuru - istoric, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, Ioana Popescu - etnolog şi Victoria Pătraşcu - scriitoare. Moderatoarea evenimentului va fi scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu.

De ce avem nevoie să ne conectăm identitar cu spaţiul în care trăim, ce fel de şantier narativ e Bucureştiul, cum se generează poveştile despre oraş, cum se transmit, cum se aşază ele în mentalul colectiv sau care este rolul acestor legende şi poveşti în formarea memoriei sociale a tinerilor locuitori ai Bucureştiului, acestea sunt doar o parte dintre întrebările la care invitaţii vor încerca să ofere răspunsuri.

SUPERPOVEŞTI din Bucureşti, proiect demarat cu sprijinul Ministerului Culturii, este o iniţiativă a Companiei de Librării Bucureşti şi a Asociaţiei Headsome Communication, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primăria Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, ARCUB şi Radio România Cultural.

Iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului este Oana Boca Stănescu, manager cultural: "Dincolo de experienţa mea profesională de cei 18 ani în sfera culturii scrise, sunt mama a doi copii. Locuiesc şi eu într-unul din micile «oraşe» care compun acest mare Bucureşti, alături de mulţi alţi părinţi şi de copiii lor. Sunt tineri pe care i-am întâlnit aproape zilnic, jucându-se alături de fiul şi de fiica mea în Parcul Tineretului. Timp de luni bune, i-am văzut pe aceşti copii căutând pokemoni prin toate cotloanele parcului. Astăzi, alături de CLB îi provocăm să caute legendele şi poveştile ascunse în istoria acestui parc: legenda Văii Plângerii sau cea a Lacului Cocioc. Bucureştiul este o moştenire pe care o primim şi pe care vrem să o ducem mai departe prin poveşti".

Compania de Librării Bucureşti este cea mai importantă reţea de librării care a supravieţuit cu succes după Revoluţie. În prezent CLB numără 43 de librării, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei, ele aflându-se într-un proces permanent de modernizare şi adaptare la cerinţele clienţilor. De la carte şi manuale şcolare, la produse de papetărie şi jucării, oferta companiei este dintre cele mai bogate.
Asociaţia Headsome Communication, lansată în 2012, este prima agenţie de comunicare din România dedicată exclusiv proiectelor de promovare a lecturii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus