Fundaţia Alexandrion anunţă finaliştii Galei Premiilor Matei Brâncoveanu 2021: 5 tineri cu abilităţi şi pasiuni diferite, care au ȋn comun curajul şi determinarea de a iniţia şi coordona proiecte care generează schimbări pozitive importante ȋn comunităţile lor.
Cea de-a şasea ediţie a Galei va păstra formatul iniţiat ȋn 2020. Astfel, ceremonia de premiere, prezentarea proiectelor finaliştilor şi procesul de votare se vor derula în mediul online.
Publicul va desemna câştigătorul marelui premiu în valoare de 12.000 euro, dar şi câştigătorii celorlalte 4 premii în valoare de 1.500 euro fiecare, oferite de Fundaţia Alexandrion. Desemnarea câştigătorilor se va face prin vot online pe platforma matei-brancoveanu.fundatia-alexandrion.ro/.
Gala Matei Brâncoveanu va fi difuzată live, pe 27 mai, pe pagina de Facebook a Fundaţiei Alexandrion, începând cu ora 19:00.
Selecţia finaliştilor din 2021 a fost realizată de 5 profesionişti din domenii diferite de activitate, binecunoscuţi publicului. Irina-Margareta Nistor, Alexandru Tomescu, Amalia Enache, Cristina Stănciulescu şi Gelu Duminică s-au alăturat demersului Fundaţiei Alexandrion şi au nominalizat, ȋn prima etapă, 15 tineri remarcabili prin contribuţia lor la dezvoltarea comunităţilor din care fac parte. Finaliştii au fost desemnaţi prin vot secret de către cei cinci profesionişti, alături de Marinela Ardelean - Global Brand Ambassador Vinars Brâncoveanu.
Fundaţia Alexandrion invită publicul să urmărească poveştile celor 5 tineri, care vor fi prezentate zilnic pe pagina de Facebook a Fundaţiei şi să voteze favoritul. Procesul de votare demarează pe 28 aprilie 2021, începând cu ora 19:00 pe platforma matei-brancoveanu.fundatia-alexandrion.ro/ şi se va ȋncheia pe 27 mai 2021. Închiderea sistemului de vot va fi anunţată în cadrul Galei, iar clasamentul final va fi prezentat imediat după.
Marele premiu în valoare de 12.000 euro va fi acordat de Fundaţia Alexandrion finalistului cu cel mai mare număr de voturi. Premiul va reprezenta o parte din resursele necesare pentru achitarea unor cursuri de perfecţionare sau finanţarea unui proiect din sfera de activitate pentru care a fost premiat.
Cei cinci finalişti ai Galei Premiilor Matei Brâncoveanu
Alexandra Tănăsescu (34 de ani) este un jurnalist cu experienţă de 14 ani şi a lucrat ca reporter la Ştirile Pro TV timp de 12 ani. În octombrie 2019 a pus bazele site-ului www.culturaladuba.ro, o platformă de jurnalism independent care promovează cultura şi educaţia prin ştiri de actualitate, interviuri, reportaje, anchete. Alexandra a demarat proiectul editorial pornind de la convingerea că doar prin cultură şi educaţie societatea poate evolua. Cultura la dubă este acum o comunitate care adună aproximativ 120.000 de cititori/lună.
Andreea Borţun (30 de ani) este regizor de film şi manager cultural. Prin film sau activism, Andreea caută să iniţieze proiecte în comunităţi vulnerabile şi să facă vizibile poveşti ale unor categorii subreprezentate din micul mediu urban şi rural românesc. Lumile în care activează şi care o inspiră sunt lumile originii ei, sudul său natal. La 15 ani a cofondat ȋn oraşul său natal, Alexandria, Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Pustnik, rezidenţa internaţională de scenaristică pe care a iniţiat-o, este găzduită în sudul rural al României şi are ataşat un program de educaţie cinematografică pentru tinerii din satele din jur.
Ovidiu Andriş (33 de ani) este absolvent al Facultăţii de Muzică din Hamburg, iar din 2017 este preşedintele şi fondatorul Trib'Art - o asociaţie din Timişoara ce derulează proiecte culturale locale, naţionale şi internaţionale, cunoscută drept Tribul Artistic. Din poziţia de manager cultural, Ovidiu a iniţiat şi coordonat proiecte remarcabile în domeniul muzical-educaţional, precum Romanian Chamber Orchestra, Eufonia, Scena din cartier sau Pavilion Muzical, simultan fiind implicat şi în producţia unora dintre cele mai importante evenimente ale Asociaţiei TM2023 - Capitala Europeană a Culturii.
Georgiana Ioniţă (24 de ani) este o tânără de etnie romă care crede în puterea poveştilor. Face parte din echipa Fundaţiei Agenţia Împreună de mai bine de şase ani şi lucrează cu peste 500 de tineri romi şi neromi, având misiunea de a construi împreună un cadru incluziv pentru toţi şi pentru fiecare. În 2021 îşi va finaliza studiile în cadrul programului de master Cercetarea Sociologică Avansată, Universitatea Bucureşti. Georgiana ȋşi doreşte ca expertiza pe care o va dobândi să contribuie la îmbunătăţirea societăţii.
Ovidiu Tuduruţă (32 ani) are studii juridice şi experienţă profesională atât în drepturile omului din poziţia de coordonator timp de 5 ani al departamentului pentru tineret din Forumul European al Dizabilităţii, cât şi consultant în finanţări europene din poziţia de fondator şi manager al www.packedforfunding.ro. Este fondator şi coordonator al proiectului Beesers, un produs tehnologic care asigură asistenţă medicală la domiciliu.
Mai multe informaţii despre Gala Matei Brâncoveanu sunt disponibile pe matei-brancoveanu.fundatia-alexandrion.ro/.
Parteneri media: Rock FM, Magic FM, AGERPRES, Spotmedia, Caţavencii, life.ro, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Bookblog, 4arte.
Despre Fundaţia Alexandrion
Fundaţia Alexandrion a fost înfiinţată că urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de companiile din cadrul Alexandrion Group. Sub umbrela Fundaţiei Alexandrion se derulează proiecte de peste 20 de ani. Fundaţia Alexandrion urmează evoluţia Alexandrion Group. Fundaţia Alexandrion susţine activ cultura din 2014, prin intermediul Premiilor Constantin Brâncoveanu şi onorează excelenţa prin intermediul premiilor Constantin Brâncoveanu Diaspora şi Constantin Brâncoveanu International Awards. Prin premiile Matei Brâncoveanu, Fundaţia Alexandrion recunoaşte potenţialul de dezvoltare al tinerilor, pentru cercetare şi realizări excepţionale în domeniul lor de activitate. De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta şi în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion premiază performanţa internaţională a sportivilor români din 2016. Fundaţia a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiade, din 2004 până în 2012, în încercarea de a încuraja tinerii sportivi să obţină cele mai bune rezultate.